Îndrăgostit de Japonia

Îndrăgostit de Japonia

Volumul I al romanului “Shogun” se distribuie mâine, împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 10,99 lei. Romanul care deţine cea mai mare cotă de popularitate din opera lui Clavell este „Shogun”, apărut în 1975. A fost tradus în numeroase limbi străine şi ecranizat, în 1980, cu Richard Chamberlain în rol principal.

Informatii pe scurt

Informatii pe scurt

Poetul Emil Brumaru (foto) şi-a lansat sâmbătă, la Iaşi, primele două volume apărute în colecţia „Opere” de la Polirom, în cadrul „Întâlnirii între poeţi”, care face parte din seria de evenimente „Primăvara poeţilor”.

Viaţa e o tragifarsă

Viaţa e o tragifarsă

Zece admirabile proze absurde-satirice la adresa valorilor religios-moral-umane. Interzis în Polonia natală, emigrat în Argentina unde şi-a scris cărţile, Gombrowicz (1904-1969) este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori moderni.

Mariajul de convenienţă

Mariajul de convenienţă

Romanul „Doamna Bovary” se distribuie mâine, împreună cu ziarul “Adevărul” , la preţul de 10,99 lei. „Madame Bovary c’est moi” e celebrul argument al lui Flaubert pentru alegerea personajului principal al cărţii sale. Apărut în 1857, romanul a stârnit în epocă numeroase controverse.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Bucureşti Memoriile lui Saramago Editura Polirom a publicat în seria de autor Jose Saramago (foto) cartea de amintiri ”Fărâme de memorii”, apărută în limba portugheză în 2006.

Ocupaţie: evadat

Ocupaţie: evadat

Volumul I al romanului scris de Henri Charrière se vinde mâine, împreună cu „Adevărul”. Henri Charrière şi-a transformat propria viaţă într-un roman de mare succes. Acuzat de crimă şi azvârlit într-o închisoare de maximă securitate, scriitorul francez a încercat să evadeze de nenumărate ori.

Pe scurt

Pe scurt

New York Salinger a împlinit 90 de ani Autorul celebrului roman “De veghe în lanul de secară”, scriitorul american J. D. Salinger a împlinit, pe 1 ianuarie 2009, 90 de ani. Romancierul nu

Nu rataţi, de ratat

Nu rataţi, de ratat

„Inimi la Beijing” Colecţia Gazeta Volumul semnat de Luminiţa Paul, Cătălin Tolontan, Marian Ursescu, Cristi Preda este o carte-documentar despre viaţa sportivilor care au fost prezenţi

Sexul lui Dumnezeu

Sexul lui Dumnezeu

Romanul delirant „Cristos versus Arizona” este populat de personaje pestriţe, care trăiesc vieţi sordide şi privesc moartea ca pe un fapt banal. Soldat francist în Războiul Civil spaniol, scriitor interzis & publicist provocator, membru al Academiei Regale Spaniole, controversatul Camilo José Cela (1916-2002) a primit Nobelul literar în 1989.

Topîrceanu, citit de Andrei Pleşu

Topîrceanu, citit de Andrei Pleşu

Lectura inconfundabilă a lui Andrei Pleşu scoate maximum de efecte din poemele nostalgic-ludice ale autorului „Baladelor vesele şi triste”. Andrei Pleşu a selectat 24 de poezii din opera lui Topîrceanu: „Balada unei stele mici”, „Bacilul lui Koch”, „Balada chiriaşului grăbit”, „Tristeţi provinciale” ş.a.

O tragedie rusă

O tragedie rusă

Cartea săptămânii este volumul I al romanului „Anna Karenina” de Lev Tolstoi, care poate fi achiziţionat împreună cu ziarul „Adevărul". Într-un top din 2007, publicat sub titlul „The Top Ten” al primilor 125 de scriitori din toată lumea, „Anna Karenina” a fost considerat „cel mai mare roman din toate timpurile”.

Pe scurt

Pe scurt

Bucureşti Vocea lui Blaga, într-un CD-carte Editura Casa Radio a publicat, în Biblioteca de Poezie Românească, seria Colecţionarul de voci, un CD-carte cu versurile lui Lucian Blaga, spuse

Un roman cu tradiţie

Un roman cu tradiţie

Cartea săptămânii acesteia este “Ultimul Mohican” de James F. Cooper, care poate fi achiziţionată împreună cu ziarul “Adevărul” şi "Ghidul Adevărul TV". La un preţ de numai 11 lei, pachetul special de Crăciun cuprinde şi romanul scriitorului american James Cooper, apărut într-o ediţie elegantă, legat în piele ecologică.

Pe scurt

Pe scurt

Lisabona Debut la 100 de ani Regizorul portughez Manoel de Oliveira (foto), care a sărbătorit de curând împlinirea a 100 de ani, debutează ca scriitor, cu texte “filosofice” şi

Vocea lui Arghezi pe CD

Vocea lui Arghezi pe CD

Cd-cartea adună 36 de poeme rostite la Radio de Tudor Arghezi între anii 1956 şi 1967. Cînd aţi citit ultima oară un poem de Tudor Arghezi? Dat fiind că sîntem în Ajunul Crăciunului, iată un „Psalm”, acesta fiind şi ultimul poem citit la Radio de Arghezi.

„Obiectul” pe care filosofii îl opun, ca termen corelativ, subiectului cunoscător este în general ceva inanimat. Când scriu despre „realitate”, în mintea cititorilor lor se formează imaginea abstractă, extrem de schematică, a unui univers alcătuit din obiecte şi lucruri artificiale, ca şi când omul ar fi nu doar singura fiinţă raţională, ci, pur şi simplu, singura vieţuitoare, ca şi cum, în afara lui, nu ar mai exista nimic însufleţit.

acum 6 zile · comentarii (1)

Undeva, în partea finală a celor mai bine de 740 de pagini ale cărţii „Un continent fracturat- Europa, 1950-2017”, pagini completate de alte vreo 20 de „Bibliografie”, dar şi de o „Listă a ilustraţiilor „şi de un extrem de util „Indice”, autorul ei, istoricul britanic Ian Kershaw, cel căruia aceeaşi editură, „Litera” i-a publicat în colecţia „Kronika” un alt impresionant best-seller- „Drumul spre Iad. Europa, 1918-1948”, ne reaminteşte un lucru.

acum 14 zile · comentarii (4)

Pur şi simplu nu înţelegea de ce destinul şi genetica fuseseră atât de crunt nedrepte cu el. Strâmbătăţile lumii, relele ascunse în proasta ei alcătuire, sofismele, toată gama ticăloşiei umane, întreg spectrul mizeriei omeneşti, toată paleta efluviilor neplăcute ce emanau din pelicula antropică ce prinsese ca o

acum 21 zile · comentarii (3)

„Rinocerii“ lui Eugen Ionesco şi opinia lui Cristi Nedelcu despre Berenger m-au făcut să mă gândesc la universul aberant dintr-o poveste culeasă pe la 1874. Iar aici trebuie sa vă spun că este interesant şi locul de unde a răsărit această poveste, anume, de pe valea Mostiştei (jud Ilfov), o zonă plină de istorie, cu numeroase şantiere arheologice. Pe-aici a fost atestată „Cultura Tei“, de exemplu.

acum 22 zile · comentarii (0)

Livada cehoviană şi viziunea Adrianei Irimescu (Titieni) despre Andreevna - iată un punct de unde încep întrebările despre tradiţie. Bineînţeles, când vine vorba despre moşteniri, te gândeşti imediat că vei fi demn de ele, că vei respecta efortul înaintaşilor. Să nu ne batem joc de istorie, să nu lăsăm să se ruineze cetăţile strămoşilor!

acum 29 zile · comentarii (0)

Bianca Burţa-Cernat l-a ales pe Dolgoruki, personajul din Adolescentul lui Dostoievski, şi, ascultând-o, mi-am dat seama din nou că am mai mare încredere în moştenirea genetică decât în şcoli. Sunt gata să-l las în urmă pe Piaget şi să mă dau iarăşi de partea lui Chomsky.

luna trecuta · comentarii (0)

Aparent, atunci când s-a apucat să scrie cartea „Corp de piatră, Corp de carne –Sculptură şi teatru“, apărută iniţial în limba franceză în anul 2017 la „Éditions Deuxième Epoque“ şi, mai apoi, în limba română, în traducerea Mihaelei Stan, la editura Nemira în colecţia Yorick, asociată cu aceea a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Monique Borie părea să îşi fi asumat o „misiune imposibilă“.

luna trecuta · comentarii (0)

Suntem prinşi în imaginarul celui de-al treilea mileniu, lărgit imens, fizic şi metafizic, de vederea pe care ne-o dau dronele sau microcipurile, jocurile şi filmografia în 3D, cu accelerarea vertiginoasă a percepţiei. Din această intensitate care ne depăşeşte decurge o melancolie a timpurilor pe care Mircea Cărtărescu o captează în peisaje de cuvinte de o stranie frumuseţe.

luna trecuta · comentarii (33)

La Ana Blandiana drumul dinspre frenezia inocenţei către o tranşantă limpezire etică, în numele responsabilităţii asumate, ar putea deveni subiect de studiu. Iniţiala trăire fără graniţe din anii debutului, cu vibraţia libertăţii totale, provoca desigur multă exuberanţă, iar lirismul, intrând în aceeaşi paradigmă, trebuia şi el să se conformeze. De aici dimensiunea dionisiacă şi luminozitatea solară a discursului.

acum 2 luni · comentarii (0)

În lirica noastră de azi Svetlana Cârstean lasă impresia unei forţe greu de controlat, tocmai din cauza felului independent în care se mişcă. Şi asta pentru că nu are datorii faţă de niciuna din multele încropiri de şcoală poetică, atât de zgomotos exhibate de-a lungul ultimelor patru, cinci decenii româneşti.

acum 2 luni · comentarii (1)
Postari Recente