Mirajul dunelor

Mirajul dunelor

Luni, 25 ianuarie A opta enciclopedie Disney se distribuie cu „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Cartea, intitulată „Deşerturile“, publicată de Editura Adevărul, în colaborare cu Egmont, este bogat ilustrată.

FOTO Goana după Jules Verne

FOTO Goana după Jules Verne

Adevărul Holding a lansat ieri-dimineaţă Colecţia Jules Verne, care va cuprinde cele 40 de titluri ale autorului. Pentru a pune pe raftul din bibliotecă această primă carte din colecţie, „20.000 de leghe sub mări“, românii din aproape toate oraşele ţării s-au trezit cu noaptea-n cap şi s-au aşezat la cozi.

CTP, scriitorul

CTP, scriitorul

Prin acest volum de „texte alese“, jurnalistul Cristian Tudor Popescu demonstrează că nu poate fi nici critic de film, nici scriitor. „Cuvinte rare” esteo carte cu texte lipsite de nuanţe, fără sclipiri de inteligenţă sau reuşite stilistice.

Jules Verne, scriitorul vizionar

Jules Verne, scriitorul vizionar

Considerat de unii părintele genului SF, Jules Verne este al doilea cel mai tradus scriitor străin, fiind doar în urma Agathei Christie, cu 4.223 de traduceri în 148 de limbi, potrivit statisticilor UNESCO. Totodată, o mare parte a operelor sale au fost transpuse pe micul ecran.

Chiar dacă gândul vă duce la Palade sau Nadia Comăneci, mai înaintea lor a fost regizorul de film Jean Negulesco, care rămâne în memoria americanilor, cel puţin pentru filmele cu Marilyn Monroe. Istoricul de film Manuela Cernat, care-i dedică acum o monografie ilustrată, nu procedează la o înseriere seacă de informaţii, ci are grijă de aspectul vizual al volumului, de „puterea imaginii“, rezultând o elegantă carte-album.

acum 2 zile · comentarii (2)

„Preoteasa“ actuală a tuturor hipsterilor din Bucureşti şi o figură esenţială a contraculturii româneşti a anilor ’90-2000, Dana Marijuana, are, în sfârşit, cartea ei biografică. Se numeşte „Poveste de cartier“, a apărut recent la editura Hyperliteratura şi este rezultată în urma unui dialog cu un scriitor profesionist: Andrei Ruse.

acum 14 zile · comentarii (1)

Eram studentă în anul al doilea la Jurnalism şi locuiam la Timişoara în gazdă la o bătrână care se pregătea să se călugărească. Împărţeam camera cu Dana, care pe atunci era studentă la Litere, iar în weekenduri stăteam amândouă în vârful patului, în linişte, şi citeam, ca să n-o deranjăm pe gazdă.

acum 15 zile · comentarii (6)

Emil Brumaru s-a stins sâmbătă seară.  Poetul surprindea prin vorbele şi versurile deocheate, prin nonconformismul asumat. Era în pas cu vremurile, foarte activ pe Facebook. Volumul lui de poeme erotice, „Infernala Comedie“, surprindea prin lipsa tabuurilor lingvistice. În stilul lui Sade, îmbinat cu Sadoveanu, dar mai ales în stilul său propriu, poetul considera că nu putem ignora unele expresii fiziologice, care ţin de anatomia corpului.

acum 17 zile · comentarii (2)

Ovidiu Dan este un investigator privat care conduce o companie specializată din Olanda şi, în acelaşi timp, un autor prolific care a scris deja, într-un stil inconfundabil, câteva cărţi dedicate  moştenirii culturale a societăţilor secrete în diferite localităţi din Transilvania şi Banat. Ordinul Hora, cartea sa cea mai recentă, ne propune o investigare neconvenţională a răscoalei lui Horea şi a conspiraţiilor din jurul acesteia.

acum 25 zile · comentarii (2)

O alegorie a vieţii, ale cărei motive fundamentale sunt călătoria şi războiul. Un război purtat de oamenii „normali“ cu nişte creaturi fantastice, monstruoase, numite „oamenii apei“ înspre cetatea Babylonului, la care oamenii apei nu pot ajunge întrucât cetatea este apărată de un întreg deşert înconjurător; oamenii făcuţi din apă nu-l pot traversa căci ar fierbe de vii înlăuntrul carcaselor lor.

acum 2 luni · comentarii (0)

„Dacă tot împlineşte 80 de ani de Crăciun, Emil Brumaru merită măcar 80 de nimfe-ntr-un dulap“, spune criticul Bogdan Creţu despre antologia de poezie pe care a îngrijit-o la editura Junimea. Poetul va fi prezent la lansarea volumului „80 de nimfe într-un dulap“ sâmbătă, 17 noiembrie, la standul editurii Junimea de la Gaudeamus.

acum 2 luni · comentarii (5)

Pe măsură ce ne apropiem de finele anului 2018 se înmulţesc manifestările, multe dintre ele festiviste, protocolare, de un formalism extrem, mult prea puţine, din păcate, cu substanţă, menite să marcheze Centenarul. Totul în cel mai pur stil românesc posibil, al acelui „merge şi aşa“ denunţat pe vremuri, într-o celebră tabletă din „România literară“ de Ana Blandiana.

acum 3 luni · comentarii (49)