Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

Autorul celebrei serii fantasy „Zei americani” a primit de curând Premiul Hugo, una dintre cele mai prestigioase distincţii ale literaturii SF, pentru cel mai bun roman, „The Graveyard Book”.

Două tragedii celebre

Două tragedii celebre

Operele „Romeo şi Julieta“ şi „Hamlet“ vor fi distribuite mâine, într-un singur volum, împreună cu „Adevărul“. William Shakespeare (1564-1616) este recunoscut pretutindeni drept cel mai mare scriitor de limbă engleză şi un ilustru dramaturg.

Oraşul şi grafferii

Oraşul şi grafferii

Niciun român nu se numără printre cei aproape 200 de artişti prezentaţi în volum. Artistul german Nicholas Ganz a călătorit timp de zece ani prin toată lumea, să adune informaţii şi imagini pentru această istorie universală a graffiti-ului.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

New York Pynchon loveşte din nou Unul dintre abonaţii constanţi ai nominalizărilor la Nobel, Thomas Pynchon (foto), a publicat de curând mult-aşteptatul roman „Inherent Vice”. La fel

Treisprezece femei

Treisprezece femei

„Miss Perfumado şi alte femei“ este comeback-ul lui Bedros Horasangian.După un deceniu nouăzecist prodigios în care a publicat volume de proză scurtă, poezie, publicistică şi romane, scriitorul născut în 1947 a dispărut câţiva ani buni din literatură.

Jules Verne: de la submarine la Internet

Jules Verne:  de la submarine la Internet

„O călătorie spre centrul Pământului” şi „Goana după meteor” ale lui Jules Verne vor fi distribuite mâine, împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 10,99 lei.Cărţile celui care, la 12 ani, plănuia să plece în India ascuns pe o corabie, deschid istoria literaturii SF, anunţând multe dintre revoluţiile tehnologice.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Londra Cimpanzeul nominalizat la Booker În cursa pentru cel mai râvnit premiu literar britanic se află volumul de memorii al cimpanzeului devenit celebru pentru rolurile sale din „Tarzan”.

Cea mai misterioasă crimă

Cea mai misterioasă crimă

Povestirea lui Akutagawa seamănă cu o demonstraţie de logică aplicată unei intrigi numai bune de ţinut ascultătorul cu sufletul la gură. „Rashomon” şi „Într-un bunghet de pădure”, cele două celebre povestiri ale maestrului prozei scurte japoneze incluse pe acest audio-book, au stat la baza filmului lui Akira Kurosawa.

Poezii scrise pe femei

Poezii scrise pe femei

Ion Barbu provoacă barierele estetice şi sociale ale poeziei. Artist deopotrivă prodigios & original, cult & popular, caricaturistul Ion Barbu (www.thebarbu.ro) este şi cel mai mare PR pe cont propriu al poeziei româneşti, tipărind albume de grafică şi de fotografii în care reinventează poezia ca act artistic.

Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

Volumul de proză „Johnny Panic şi Biblia Viselor”, semnat Sylvia Plath , a apărut de curând la Editura Polirom, într-o traducere realizată de Anacaona Mîndrilă-Sonetto.

Boccaccio faţă cu Inchiziţia

Boccaccio faţă  cu Inchiziţia

Cel de-al doilea volum din „Decameronul“ lui Giovanni Boccaccio va fi distribuit mâine, împreună cu „Adevărul“. La mai bine de 650 de ani de la apariţie, textul lui Boccaccio trebuie citit ca un manual al moralei din Evul Mediu, confruntat fiind de-a lungul timpului cu ochiul vigilent al cenzorilor.

Roman poliţist cu porc

Roman poliţist cu porc

O carte de vacanţă aproape perfectă, cu o intrigă enigmatică şi originală. Romanul lui Pablo Tusset este unul poliţist şi de dragoste, scris cu umor negru şi cu multe trimiteri literare.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Londra În aşteptarea unui roman Coperta noii cărţi a controversatului scriitor Dan Brown (foto), „The Lost Symbol“, a fost dezvăluită public, ca parte a unui plan de marke-ting editorial

Dezbaterile care frământă spaţiul public românesc mi-au amintit de personajul M*ie, patronul unei televiziuni de provincie, din romanul meu „Blazare“, apărut în 2005 la Editura Polirom. Îndrăznesc să public un fragment din acest roman. Cu tristeţe, cu resemnare, cu orice risc!

acum 7 zile · comentarii (6)

A fost o vreme când până şi cele mai moderne, mai sofisticate, mai desprinse de critica aşa-zis universitară (adică veche, biografică) şi mai apropiate de „noua critică“ istorii ale literaturii franceze dovedeau un interes scăzut pentru „Bouvard et Pécuchet“, romanul neterminat al lui Flaubert. La care acesta începuse să lucreze prin 1872 şi care a apărut postum în anul 1881.

acum 10 zile · comentarii (0)

Numele lui Catherine Durandin îmi este cunoscut încă din anii ’80 ai secolului trecut. Era pomenit destul de des în emisiunile „ Europei Libere“, îndeosebi în corespondenţele de la Paris în care se dădea seama despre protestele din ce în ce mai frecvente din Franţa şi din alte ţări francofone la adresa dictaturii comuniste din România.

acum 13 zile · comentarii (2)

În colţul meu de lume franceză, am fost invitat la o conferinţă despre sprijinul acordat de Franţa României în primul război mondial, în special prin misiunea Berthelot. Într-o mică localitate rurală, într-o mediatecă nouă şi cocheta, o expoziţie întreagă vorbea despre această pagină de istorie.

acum 15 zile · comentarii (2)

Cartea „În definitiv...“ (Editura „Polirom“, Iaşi, 2018) este o amplă conversaţie în 9 părţi, de dimensiuni diverse, însă cu un conţinut constant interesant, generator de reflecţie, bucurii intelectuale şi întrebări, în absenţa cărora orice lectură şi-ar dovedi inutilitatea. Conversaţie între Ion Vianu şi Ioana Scoruş.

acum 17 zile · comentarii (0)

Când locuieşti în două ţări, iei cu tine câte ceva din fiecare, iar drumul devine un alt treilea spaţiu locativ. În timp, una dintre identităţi o ascunde pe cealaltă. Fie începi să uiţi de unde ai venit, fie să vezi locul în care ai ajuns prin ochii, acum obosiţi dar nostalgici, cu care ai plecat. Nu există un dozaj precis sau corect între cele două.

acum 18 zile · comentarii (2)

Literatura e dovada că viaţa nu ajunge, zicea poetul lusitan. Avea pălărie, vreo douăzeci şi ceva de nume diferite şi a lăsat în urmă o valiză cu sute de manuscrise. Evident că şi Fernando Pessoa ar fi de luat în bagaje vara asta, tradus în română de poetul Dinu Flămând. Am ales însă zece cărţi din literatura română de azi, de luat pe insula pustie a vacanţelor. Zece porunci şi o vară frumoasă!

acum 2 luni · comentarii (12)

Cred că primul şi cel mai important lucru ce trebuie spus despre consistenta carte „Hrusciov - Omul şi epoca sa“, scrisă de William Taubman, apărută în 2003 în limba engleză şi recompensată cu premiul „Pulitzer“, tradusă în româneşte de Dan Cristea şi publicată în 2017 la editura bucureşteană „Meteor Press Publishing“ (960 de pagini), este că impresionează prin calitatea, minuţia şi amploarea documentării.

acum 2 luni · comentarii (3)

Există numeroase abordări legate de consumul de droguri, iar aici ne referim la paleta mai largă de substanţe care provoacă dependenţă, însă analizele din perspectivă antropologică sunt mai rare sau sunt focusate pe anumite paliere ale societăţii. Mihai Copăceanu aduce cu ultima carte: „Drogurile. O carte obligatorie” (Editura Eikon, 2018) o încercare de a înţelege fenomenul consumului de droguri dintr-un punct de vedere antropologic.

acum 2 luni · comentarii (6)

OK, poate n-o fi cazul să le iei pe toate la tine, dar măcar una-două n-ar fi rău, ca să te ajute pe terasa unei cafenele dintr-un oraş foarte agitat sau pe şezlong, la malul mării. Şi eu îmi fac astfel de planuri înainte de o călătorie, oare ce să iau de citit cu mine?, aşa că m-am gândit că poate i-ar ajuta şi pe alţii.

acum 2 luni · comentarii (5)
Postari Recente