Îndrăgostit de Japonia

Îndrăgostit de Japonia

Volumul I al romanului “Shogun” se distribuie mâine, împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 10,99 lei. Romanul care deţine cea mai mare cotă de popularitate din opera lui Clavell este „Shogun”, apărut în 1975. A fost tradus în numeroase limbi străine şi ecranizat, în 1980, cu Richard Chamberlain în rol principal.

Cum se ratează o căsnicie

Cum se ratează  o căsnicie

Unsprezece proze care alcătuiesc, de fapt, un roman incidental. Unul dintre cei mai titraţi scriitori ai noului val, deopotrivă scenarist, jurnalist şi coordonator al colecţiei „Ego. Proză”, Teodorovici (n. 1975) revine cu un volum de povestiri care „deghizează” un roman.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Bucureşti Memoriile lui Saramago Editura Polirom a publicat în seria de autor Jose Saramago (foto) cartea de amintiri ”Fărâme de memorii”, apărută în limba portugheză în 2006.

Viaţa e o tragifarsă

Viaţa e o tragifarsă

Zece admirabile proze absurde-satirice la adresa valorilor religios-moral-umane. Interzis în Polonia natală, emigrat în Argentina unde şi-a scris cărţile, Gombrowicz (1904-1969) este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori moderni.

Mariajul de convenienţă

Mariajul de convenienţă

Romanul „Doamna Bovary” se distribuie mâine, împreună cu ziarul “Adevărul” , la preţul de 10,99 lei. „Madame Bovary c’est moi” e celebrul argument al lui Flaubert pentru alegerea personajului principal al cărţii sale. Apărut în 1857, romanul a stârnit în epocă numeroase controverse.

Ocupaţie: evadat

Ocupaţie: evadat

Volumul I al romanului scris de Henri Charrière se vinde mâine, împreună cu „Adevărul”. Henri Charrière şi-a transformat propria viaţă într-un roman de mare succes. Acuzat de crimă şi azvârlit într-o închisoare de maximă securitate, scriitorul francez a încercat să evadeze de nenumărate ori.

Nu rataţi, de ratat

Nu rataţi, de ratat

„Inimi la Beijing” Colecţia Gazeta Volumul semnat de Luminiţa Paul, Cătălin Tolontan, Marian Ursescu, Cristi Preda este o carte-documentar despre viaţa sportivilor care au fost prezenţi

Pe scurt

Pe scurt

New York Salinger a împlinit 90 de ani Autorul celebrului roman “De veghe în lanul de secară”, scriitorul american J. D. Salinger a împlinit, pe 1 ianuarie 2009, 90 de ani. Romancierul nu

Sexul lui Dumnezeu

Sexul lui Dumnezeu

Romanul delirant „Cristos versus Arizona” este populat de personaje pestriţe, care trăiesc vieţi sordide şi privesc moartea ca pe un fapt banal. Soldat francist în Războiul Civil spaniol, scriitor interzis & publicist provocator, membru al Academiei Regale Spaniole, controversatul Camilo José Cela (1916-2002) a primit Nobelul literar în 1989.

Pe scurt

Pe scurt

Bucureşti Vocea lui Blaga, într-un CD-carte Editura Casa Radio a publicat, în Biblioteca de Poezie Românească, seria Colecţionarul de voci, un CD-carte cu versurile lui Lucian Blaga, spuse

Topîrceanu, citit de Andrei Pleşu

Topîrceanu, citit de Andrei Pleşu

Lectura inconfundabilă a lui Andrei Pleşu scoate maximum de efecte din poemele nostalgic-ludice ale autorului „Baladelor vesele şi triste”. Andrei Pleşu a selectat 24 de poezii din opera lui Topîrceanu: „Balada unei stele mici”, „Bacilul lui Koch”, „Balada chiriaşului grăbit”, „Tristeţi provinciale” ş.a.

O tragedie rusă

O tragedie rusă

Cartea săptămânii este volumul I al romanului „Anna Karenina” de Lev Tolstoi, care poate fi achiziţionat împreună cu ziarul „Adevărul". Într-un top din 2007, publicat sub titlul „The Top Ten” al primilor 125 de scriitori din toată lumea, „Anna Karenina” a fost considerat „cel mai mare roman din toate timpurile”.

Pe scurt

Pe scurt

Lisabona Debut la 100 de ani Regizorul portughez Manoel de Oliveira (foto), care a sărbătorit de curând împlinirea a 100 de ani, debutează ca scriitor, cu texte “filosofice” şi

Un roman cu tradiţie

Un roman cu tradiţie

Cartea săptămânii acesteia este “Ultimul Mohican” de James F. Cooper, care poate fi achiziţionată împreună cu ziarul “Adevărul” şi "Ghidul Adevărul TV". La un preţ de numai 11 lei, pachetul special de Crăciun cuprinde şi romanul scriitorului american James Cooper, apărut într-o ediţie elegantă, legat în piele ecologică.

Vocea lui Arghezi pe CD

Vocea lui Arghezi pe CD

Cd-cartea adună 36 de poeme rostite la Radio de Tudor Arghezi între anii 1956 şi 1967. Cînd aţi citit ultima oară un poem de Tudor Arghezi? Dat fiind că sîntem în Ajunul Crăciunului, iată un „Psalm”, acesta fiind şi ultimul poem citit la Radio de Arghezi.

Celebrul autor Mircea Cărtărescu, care a împlinit chiar vineri, 1 iunie, 62 de ani, ne introduce în culisele celui mai recent volum de jurnal al său, intitulat „Un om care scrie“, tratând anii 2011-2017, de scriere ai „Solenoidului“, dar ne şi explică de ce, chiar după trecerea de 60 de ani, forma mentis a sa rămâne neschimbată. „Vârsta mea mentală preferată e cea de 27 de ani“, spune apreciatul scriitor.

acum 20 zile · comentarii (92)

După ce în anul 2012 şi-a recapitulat şi explicat destinul profesional şi esenţa demersului său istoriografic într-o carte concepută sub formă de un dialog purtat în compania unui fost student pe nume Eugen Stancu (cf. „Istoriile mele“, Editura Humanitas, Bucureşti, 2012), iată că pentru Lucian Boia a sosit şi momentul scrierii memoriilor.

luna trecuta · comentarii (7)

Ce competenţe ar trebui să aibă un cercetător al criminalităţii medievale? Ar trebui să fie un istoric? Sau, poate, mai degrabă un jurist? Sau mai bine un poliţist, capabil să investigheze dosare de mult uitate? Oricât de greu ar părea de crezut, există un om care stăpâneşte toate aceste domenii. El se numeşte Gabriel-Virgil Rusu şi va lansa, în 9 mai, o excelentă carte despre criminalitatea din Transilvania medievală şi premodernă.

acum 2 luni · comentarii (1)

Cu totul remarcabilă performanţa profesorului Ioan Stanomir, care reface în mai puţin de 250 de pagini, cât are cartea Rusia, 1917 - „Soarele însângerat - Autocraţie, revoluţie, totalitarism” (Editura Humanitas, Bucureşti, 2017), foaia de parcurs a întruchipărilor ideilor bolşevisto-comuniste în cei 100 de ani câţi s-au împlinit în noiembrie de la ivirea a ceea ce ani de zile am numit, chiar sărbătorit.

acum 2 luni · comentarii (3)

Aflu că săptămîna trecută a murit Andor Horváth. Am ţinut mult la el şi contam pe un dialog mai îndelungat cu inteligenţa, cultura şi umorul lui. Mă bucur că măcar ne-am reîntîlnit la începutul anului trecut, în jurul unei cărţi pe care tocmai o publicase. Am scris, atunci, un text, pe care îl reiau acum, pentru a-l dedica memoriei lui şi prieteniei noastre.

acum 2 luni · comentarii (0)

Ca oricare altă instituţie, şi „Târgul de carte GAUDEAMUS“ are o geneză şi un parcurs. În anul 1995 am fost numit Preşedinte-Director General (PDG) al „Societăţii Române de Radiodifuziune“ (S.R.R). În anul anterior apăruse „Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea“ celor două servicii mass-media publice, Televiziunea şi Radiodifuziunea.

acum 2 luni · comentarii (3)