Nostalgia după Rusia pierdută

Nostalgia după Rusia pierdută

Editura Polirom a publicat integrala prozei scurte a lui Vladimir Nabokov, în seria dedicată celebrului scriitor din secolul XX. În povestirile din volum, scrise în perioada 1920-1950, după emigrarea în Occident, domină discret spiritul Rusiei natale, paradisul pierdut.

Poveştile adolescenţei noastre

Poveştile adolescenţei noastre

Din 13 ianuarie, în fiecare miercuri, câte un volum din colecţia Jules Verne va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“ şi suplimentul „Adevărul literar şi artistic“. Cea mai populară serie de romane de aventuri a influenţat literatura ştiinţifico-fantastică şi a stimulat imaginaţia realizatorilor de film încă de la începuturile cinematografiei.

Viaţa în codru

Viaţa în codru

„Pădurile”, cel de-al şaptelea volum din „Prima mea Enciclopedie cu Winnie Ursuleţul şi prietenii săi”, poate fi cumpărat împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 12,99 lei.

„Adevărul“ relansează Colecţia Jules Verne

„Adevărul“ relansează Colecţia Jules Verne

Din 13 ianuarie 2010, ziarul „Adevărul“ va fi însoţit, miercurea, de câte un volum din cea mai iubită colecţie de romane de aventuri. Primele două titluri, „20.000 de leghe sub mări“ şi „Insula misterioasă“ (volumul I), vor fi distribuite gratuit, împreună cu ziarul „Adevărul“ şi „Adevărul Literar şi Artistic“.

Doamna cărţii poliţiste

Doamna cărţii poliţiste

Volumul cu romanele „Zece negri mititei“ şi „Crima din Orient Express“ va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Apărute la o distanţă de cinci ani una de alta, cele două cărţi ale Agathei Christie se deosebesc ca intrigă şi modalitate de rezolvare a misterului.

Omagiu unui mare actor

Omagiu unui mare actor

„Colecţia Toma Caragiu“, relansată în luna ianuarie, poate fi cumpărată împreună cu „Adevărul“ şi „Adevărul magazin de duminică“, la preţul de 14,99 lei.

Lumea lui D'Artagnan

Lumea lui D'Artagnan

Volumul II din „Cei trei muschetari” va fi distribuit mâine împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 10,99 lei. În partea a doua a romanului, intriga se complică cu uneltirile frumoasei şi diabolicei Milady, cu care d’Artagnan trebuie să se răfuiască, din Franţa până în Anglia şi înapoi.

Destine mutilate

Destine mutilate

„Bărbatul de la gară“ este o carte numai bună de citit într-un weekend, la gura sobei. Scris de cea mai cunoscută scriitoare irlandeză contemporană, Jennifer Johnston, „Bărbatul de la gară“ a fost ecranizat în 1992, cu Julie Christie şi Donald Sutherland în rolurile principale.

Oamenii Regelui

Oamenii Regelui

Joi 31  decembrie Volumul al II-lea din „Cei trei muschetari“ va fi distribuit cu „Adevărul“, la 10,99 lei. Luptele dintre muschetari şi frumoasa Milady, unealta diabolică a Cardinalului Richelieu, continuă, în cel de-al doilea volum, în Franţa şi în Anglia.

Literatura e dovada că viaţa nu ajunge, zicea poetul lusitan. Avea pălărie, vreo douăzeci şi ceva de nume diferite şi a lăsat în urmă o valiză cu sute de manuscrise. Evident că şi Fernando Pessoa ar fi de luat în bagaje vara asta, tradus în română de poetul Dinu Flămând. Am ales însă zece cărţi din literatura română de azi, de luat pe insula pustie a vacanţelor. Zece porunci şi o vară frumoasă!

acum 24 zile · comentarii (12)

Cred că primul şi cel mai important lucru ce trebuie spus despre consistenta carte „Hrusciov - Omul şi epoca sa“, scrisă de William Taubman, apărută în 2003 în limba engleză şi recompensată cu premiul „Pulitzer“, tradusă în româneşte de Dan Cristea şi publicată în 2017 la editura bucureşteană „Meteor Press Publishing“ (960 de pagini), este că impresionează prin calitatea, minuţia şi amploarea documentării.

acum 26 zile · comentarii (3)

Există numeroase abordări legate de consumul de droguri, iar aici ne referim la paleta mai largă de substanţe care provoacă dependenţă, însă analizele din perspectivă antropologică sunt mai rare sau sunt focusate pe anumite paliere ale societăţii. Mihai Copăceanu aduce cu ultima carte: „Drogurile. O carte obligatorie” (Editura Eikon, 2018) o încercare de a înţelege fenomenul consumului de droguri dintr-un punct de vedere antropologic.

acum 29 zile · comentarii (6)

OK, poate n-o fi cazul să le iei pe toate la tine, dar măcar una-două n-ar fi rău, ca să te ajute pe terasa unei cafenele dintr-un oraş foarte agitat sau pe şezlong, la malul mării. Şi eu îmi fac astfel de planuri înainte de o călătorie, oare ce să iau de citit cu mine?, aşa că m-am gândit că poate i-ar ajuta şi pe alţii.

luna trecuta · comentarii (5)

Celebrul autor Mircea Cărtărescu, care a împlinit chiar vineri, 1 iunie, 62 de ani, ne introduce în culisele celui mai recent volum de jurnal al său, intitulat „Un om care scrie“, tratând anii 2011-2017, de scriere ai „Solenoidului“, dar ne şi explică de ce, chiar după trecerea de 60 de ani, forma mentis a sa rămâne neschimbată. „Vârsta mea mentală preferată e cea de 27 de ani“, spune apreciatul scriitor.

acum 2 luni · comentarii (92)

După ce în anul 2012 şi-a recapitulat şi explicat destinul profesional şi esenţa demersului său istoriografic într-o carte concepută sub formă de un dialog purtat în compania unui fost student pe nume Eugen Stancu (cf. „Istoriile mele“, Editura Humanitas, Bucureşti, 2012), iată că pentru Lucian Boia a sosit şi momentul scrierii memoriilor.

acum 2 luni · comentarii (7)

Ce competenţe ar trebui să aibă un cercetător al criminalităţii medievale? Ar trebui să fie un istoric? Sau, poate, mai degrabă un jurist? Sau mai bine un poliţist, capabil să investigheze dosare de mult uitate? Oricât de greu ar părea de crezut, există un om care stăpâneşte toate aceste domenii. El se numeşte Gabriel-Virgil Rusu şi va lansa, în 9 mai, o excelentă carte despre criminalitatea din Transilvania medievală şi premodernă.

acum 3 luni · comentarii (1)