"Ochii doamnei mele". O poveste despre viaţa amoroasă a lui Shakespeare

William Shakeaspere (1564 -1616)

Romanul "Ochii doamnei mele. O poveste despre viata amoroasa a lui Shakespeare", de Anthony Burgess, a apărut de curând în colecţia „Raftul Denisei“ de la Editura Humanitas

Ştiri pe aceeaşi temă

Anthony Burgess, autorul celebrului roman "Portocala mecanica", ilumineaza in acest somptuos volum, impregnat de spiritul elisabetan, firele nevazute dintre viata si operele lui Shakespeare. 

De la ipostaza adolescentului obsedat de cuvintele rare sau inventate, la cea a poetului si dramaturgului in plina forta creatoare, romanul urmeaza itinerariul iubirilor lui Shakespeare, povestea lui de seducator si sedus reflectata in Sonete si in piesele de teatru.


„O tentativa formidabil de ingenioasa, naucitoare la nivel verbal, de a patrunde in tainitele vietii launtrice a lui Shakespeare. Burgess inventeaza, in chip stralucit, o istorie intima a dorintelor sexuale si a tradarilor sale.“ (Stephen Greenblatt)

 

Anthony Burgess: Portocala mecanică 

Personalitatea complexa a scriitorului britanic Anthony Burgess (25 februarie 1917 – 22 noiembrie 1993) continua sa incite si sa deconcerteze. Romancier, dramaturg, eseist, compozitor, libretist, traducator si critic, viata si arta sa tin amandoua de paradox. Nascut la Harpurhey, o suburbie a Manchesterului, a studiat engleza la Manchester University si a intrat in armata in 1940. Dupa demobilizare, a predat mai multi ani, mai intai in Anglia si apoi in Malaysia si Brunei. Si-a dedicat viata scrisului in urma unei erori medicale: in 1959, a fost diagnosticat cu un cancer la creier si i s-a mai dat doar un an de trait. Vrand sa lase in urma ceva avere, a scris repede patru romane care au avut succes: The Doctor is Sick (1960), The Right to an Answer (1960), One Hand Clapping (1961) si Devil of a State (1961). Diagnosticul s-a dovedit gresit, iar Burgess a ramas consacrat ca scriitor.


Printre romanele sale se numara: trilogia "The Long Day Wanes (1956–1959); The Wanting Seed (1962); Inside Mr. Enderby (1963, semnat cu pseudonimul Joseph Kell); Ochii doamnei mele. O poveste despre viata amoroasa a lui Shakespeare (Nothing Like the Sun: A Story of Shakespeare's Love Life, 1964); Enderby Outside (1968); Napoleon Symphony (1974); The Clockwork Testament, or Enderby’s End (1974); Man of Nazareth (1979); Earthly Powers (1980); Enderby's Dark Lady, or No End of Enderby (1984); The Piano Players (1986); A Dead Man in Deptford (1993).
Fara sa fie si romanul pe care sa-l considere capodopera sa, Portocala mecanica (A Clockwork Orange, 1962, 2012; Humanitas Fiction, 2014) a devenit o carte-cult, despre violenta dusa la paroxism, consecintele reprimarii tuturor instinctelor agresive si anularea posibilitatii de a alege. Pe langa cele peste 30 de romane, Burgess a scris scenarii de film, studii critice, biografii, simfonii si un libret de opera.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările