O scrisoare de adio semnată de Arthur Rimbaud, de pe patul de spital, vândută pentru 405.000 euro. „Adio căsătorie, adio familie, adio viitor!”

O scrisoare de adio semnată de Arthur Rimbaud, de pe patul de spital, vândută pentru 405.000 euro. „Adio căsătorie, adio familie, adio viitor!”

Arthur Rimbaud

O scrisoare de adio semnată de Arthur Rimbaud şi adresată surorii sale Isabelle, a fost vândută la Sotheby's Paris pentru suma de 405.000 de euro, potrivit Le Figaro. Datată 10 iulie 1891, scrisoarea a fost trimisă din spitalul din Marsillia, în anul în care tânărul poet murea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Când scria cele trei pagini, Arthur Rimbaud era conştient că zilele îi sunt numărate. Îşi exprima amestecul de tristeţe şi nostalgie pentru zilele când era încă activ, zile ce nu aveau să mai revină, căci piciorul tocmai îi fusese amputat din pricina unei tumori. 
 

Ce nelinişte, ce oboseală, ce tristeţe când mă gândesc la toate călătoriile mele, şi la cât de activ eram acum cinci luni!”, scria poetul, citat de Le Figaro, deplângându-şi situaţia: nu mai putea să urce sau să coboare măcar o singură treaptă, motiv pentru care se simţea „mizerabil”. 

Acesta este momentul în care Rimbaud scria celebra frază:
„Adio căsătorie, adio familie, adio viitor! Viaţa mea a trecut, nu sunt decât un trunchi imobil".
În februarie 1891, Rimbaud dezvolta o tumoră la genunchi, iar la scurtă vreme, în spitalul din Marsilia îi era amputat piciorul drept. În luna iulie a aceluiaşi an, revenea la ferma familiei de la Roche, unde starea de sănătate i s-a înrăutăţit. O lună mai târziu, revenea la spital unde era diagnosticat cu cancer, conform Britannica. Aici avea să îndure un tratament agonizant. A murit pe 10 noiembrie 1891, la scurt timp după ce s-a spovedit unui preot, conform mărturiilor rămase de la sora sa, Isabelle.   

 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: