O nouă întâlnire cu „Cartea Roşie” a lui Jung, la Librăria Adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carl Jung a lucrat din 1913 până în 1930 la lucrarea "Cartea Roşie"
Carl Jung a lucrat din 1913 până în 1930 la lucrarea "Cartea Roşie"

O dezbatere în jurul „Cărţii Roşii” a lui Carl Gustav Jung, apărută în condiţii editoriale excepţionale la Editura Trei, va avea loc vineri, 14 decembrie, la Editura Adevărul.

Destinul ei în cele 15 luni scurse de la lansare, dar şi ecourile pe care le-a stârnit, toate acestea şi numai vor fi analizate mâine într-o dezbatere eveniment organizată la librăria Adevărul din strada Doamnei nr. 27 – 29 (vizavi de Spitalul Colţea), de la ora 17.30. Intrarea va fi liberă. Preşedintele Asociaţiei Române de Psihologie Analitică (ARPA), Mihaela Minulescu, unul dintre invitaţii acestui eveniment, crede că volumul în cauză, impresionant la propriu - cartea cântăreşte patru kilograme -, dar şi la figurat - prin informaţia ştiinţifică deosebită pe care o conţine -, a stârnit un “foarte mare, un legitim interes”. Alături de preşedintele ARPA va vorbi şi profesorul Vasile Dem. Zamfirescu.

“Cartea Roşie acoperă o paletă largă de cititori. Cei care doresc să caute în paginile sale obiecte de artă deosebite nu vor fi niciun moment dezamăgiţi. Cei care doresc să trăiască experienţe umane cu totul aparte vor avea parte din plin de aşa ceva. Va exista şi o categorie intrigată de această carte specială, fiind vorba despre cei care nu-şi pot explica valoarea ştiinţifică a volumului pe moment, dar care o vor putea face imediat ce vor fi studiat cu atenţie teoria analitică jungiană”, a adăugat Mihaela Minulescu.

Din septembrie 2011 şi până în prezent, “Cartea Roşie”, rămasă necunoscută marelui public circa opt decenii, a beneficiat de două tiraje în limba română, fiind vândute peste 2000 de exemplare, în condiţiile în care cartea a avut la lansare un preţ de raft de 499 de lei per exemplar. În prezent, volumul "Cartea Roşie" se vinde cu 599 de lei.

Carl Gustav Jung a lucrat, între anii 1914 - 1930, la volumul "Cartea Roşie". Cu toate că se ştie de peste 80 de ani de existenţa ei, "Cartea Roşie" nu a fost niciodată publicată şi nici nu a fost pusă la dispoziţie publicului interesat, discipolilor şi succesorilor lui Jung. 

Povestea "Cărţii Roşii"

cartea rosie jung

Anul 1913 a fost crucial în viaţa lui Jung. El a început un experiment cu sine însuşi, care a devenit cunoscut drept „confruntarea cu inconştientul“ şi a durat până în 1930. În timpul acestui experiment, a elaborat o tehnică pentru „a ajunge la baza proceselor sale interioare“, „pentru a traduce emoţiile în imagini“ şi „pentru a sesiza fantasmele care acţionau la nivel inconştient". El a numit această metodă „imaginaţie activă“. Mai întâi, a înregistrat aceste fantasme în "Cărţile Negre". 

Apoi şi-a revizuit textele, a adăugat câteva reflecţii şi le-a copiat cu un scris caligrafiat într-o carte numită "Liber Novus", legată în piele roşie şi însoţită de propriile lui desene. A fost cunoscută mereu drept "Cartea Roşie".

Tema globală a cărţii este modul în care Jung şi-a recâştigat sufletul şi a depăşit boala contemporană a alienării spirituale. Acest lucru i-a permis renaşterea unei noi imagini a lui Dumnezeu în sufletul lui şi construirea unei noi perspective asupra lumii, sub forma unei cosmologii psihologice şi teologice.

Carl Jung a trăit între anii 1875 - 1960 şi a fost un medic, psiholog şi psihiatru elveţian, fiind considerat fondatorul psihologiei analitice. Jung este creatorul unei psihoterapii specifice care urmează până la un punct psihanaliza clasică (freudiană), pentru a se dedica apoi procesului amplu de integrare a imaginilor inconştientului (arhetipuri) şi de realizare a Totalităţii (psihice). El scrie în acest sens tratate despre alchimia medievală şi lansează concepte noi ca "sine", "inconştient colectiv", "arhetip", "anima" şi "animus" şi altele. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite