O mărturie de istorie literară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei romane pe care le-am publicat după ce am pus punct Trilogiei ”Ciocoilor”: ”Ura din ochii vulpii”, ”Corrida” şi ”Marele Premiu de la Monte Carlo”, acesta lansat la cafeneaua Capşa, le-am scris încurajat ambiţios la ideea marelui meu prieten şi duhovnic dr. Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului.

El mi-a spus că şi-ar fi dorit din partea mea o adaptare la rigorile în primul rând europene, franceze neapărat, dar nu numai, ale literaturii publicate la sfârşitul secolului al XX-lea şi începutul secolului al XXI-lea, domnia sa fiind câştigat de romancieri precum Eric-Emmanuel Schmitt şi Pascal Bruckner, în aceeaşi vreme dramaturgi şi scenarişti de film, pe care îi şi cunoaşte personal, cum îl cunosc personal şi eu pe ultimul, autori pe care şi eu îi admiram şi pe care îi citisem într-o vară la Slătioara convins de originalitatea structurii şi stilului prozei lor.

Insistenţa cu care marele meu prieten mă ”provoca” a sfârşit prin a mă convinge să renunţ la formula balzaciană pe care o exploatasem în romanele mele şi în Trilogia ”Ţărănească” şi în Trilogia ”Dragostea şi Revoluţia” şi în Trilogia ”Ciocoilor” şi în ”Clipa”, astfel încât, la apariţia celui de-al treilea roman din serie, el l-a convins şi pe editor ca la o nouă ediţie să le publice pe toate trei trei, cu o banderolă, pe care editura să scrie ”Schimbarea la faţă”.

M-a amuzat şi pe mine ideea, astfel încât sper să întâlnesc şi în librării această invitaţie. Din păcate, azi viaţa librăriilor s-a restrâns, a sărăcit dureros, şi multe dintre ele au stat vreme îndelungată închise, unele au tras chiar obloanele, intrând în insolvenţă, cele care continuă să fie deschise au toate încă un public foarte restrâns şi tipărirea cărţilor a devenit din ce în ce mai problematică.

Editorul meu, domnul Ovidiu Enculescu, mi-a povestit de curând cât de mult se resimte această nefericită situaţie. Sigur că nu pot face abstracţie de faptul că unele cărţi îşi câştigă cititorii prin apariţia lor online prin care tabletele slujesc înlocuirea tiparului, cucerind cititorul mai ales tânăr care, cu acelaşi preţ, îşi poate cumpăra şi citi cartea dorită oriunde şi oricând.

Sper şi eu din tot sufletul că lumea va câştiga bătălia cu virusul şi se va întoarce la o stare de normalitate.

Mă întorc la cele trei romane pomenite, scrise la provocarea IPS dr. Varsanufie, şi, bucurându-mă de succesul de librărie al acestor cărţi, mă văd dator să adaug la această poveste că am fost la rândul meu convins că ”Schimbarea la faţă” mi-a folosit.

Din păcate, tot ca un fapt de istorie literară, mă simt obligat să adaug că, începând cu romanul ”Ura din ochii vulpii”, vederea m-a părăsit agresiv, nu mai pot citi şi scrie pe lalaptop, cum am scris în vremea din urmă, şi a trebuit să dictez aceste cărţi, toate trei, unui ajutor neprecupeţit care a avut şi răbdarea şi înţelegerea pentru efortul pe care-l cerea scrierea după dictare.

Astăzi scriu, de asemenea, dictând la două cărţi de însemnări memorialistice şi articolele din cadrul blogului meu de pe platforma online Adevărul.

În încheierea acestei mărturisiri, mă văd onorat dator să-i mulţumesc prietenului care a provocat inspirat, cred eu, schimbarea la faţă şi celor care stau azi răbdători lângă mine şi, astfel, mă ajută să descarc o raniţă de viaţă atât de bogată şi de grea, dar şi frumoasă, şi, mai ales, însoţită de curajul de a o lua mereu de la început.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite