O istorie în epistole a exilului romanesc. Scrisorile diplomatului Grigore Gafencu din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, adunate într-un volum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diplomatul român Grigore Gafencu (1892-1957)
Diplomatul român Grigore Gafencu (1892-1957)

Miercuri, 8 iunie, va avea loc lansarea volumului „Grigore Gafencu, o istorie în epistole a exilului romanesc. 1939-1940, 1943-1950, 1952-1957“. Lansarea va avea loc de la ora 11.00, în sala Grigore Gafencu din sediul central al Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul evenimentului vor vorbi Dan Petre, director General al Institutului Diplomatic Roman, Dumitru Dobre şi Andreea-Iustina Tuzu, îngrijitorii editiei, Ioan Chiper, Ion Calafeteanu, Dinu Zamfirescu, membru CNSAS, si Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea, care publică volumul.

Volumul "Grigore Gafencu. O istorie în epistole a exilului românesc" aduce în atenţia cititorilor activitatea laborioasă a diplomatului, reflectată în epistole, expediate şi primite. Acestea tratează o gamă largă de probleme, între care apărarea intereselor României la Conferinţa de Pace de la Paris, situaţia politică internaţională, gravele neînţelegeri din exilul românesc. Predominante sunt însă scrisorile care analizează, în spirit critic, situaţia exilului românesc.

Au fost selectate, din fondul de arhivă personal Grigore Gafencu, 97 de scrisori din perioada: 1939-1940; 1943-1950; 1952-1957. Scrisorile sunt însoţite, în mare parte, de note explicative ale editorilor, asupra persoanelor şi a evenimentelor istorice la care acestea fac referire.

grigore gafencu

Volumul începe cu o scrisoare adresată lui Grigore Gafencu de către Mircea Djuvara, în anul 1939:

Azi este însă pentru noi un moment şi grav şi propice, pe care nu trebuie să-l pierdem. O mare nervozitate domneşte în această clipă în sferele dirigente germane, nervozitate care ne poate fi fatală, dacă nu suntem extrem de atenţi şi de curtenitori faţă de guvernul german [...] trebuie să ne rezervăm o atitudine neutră şi chiar amicală faţă de Germania, cu care ar fi chiar bine să intrăm în oarecare negocieri, dacă nu vrem să fim tocmai noi pretextul dezlănţuirii unui conflict pe care şi apusenii, ca şi noi, vrem, cu orice preţ, să-l evităm; e singura speranţă a păcii pentru clipa de faţă.

Grigore Gafencu (1892-1957) a fost un diplomat, politician şi ziarist român. În 1924 este ales în Camera Deputaţilor şi lucrează ca adjunct al Ministrului de Externe. În 1938 devine Ministru al Afacerilor Străine, iar din această poziţie încearcă să prelungească starea de neutralitate a României. Este trimis ca ambasador în Uniunea Sovietică, unde va rămâne până la intrarea României în război, la 21 iunie 1941. În timpul războiului pleacă la Geneva, Elveţia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite