"Nu există lumină pură" a lui Pablo Neruda va fi lansat joi

Pablo Neruda, unul dintre cei mai admiraţi şi mai influenţi scriitori din America Latină

Volumul "Nu există lumină pură" scris de Pablo Neruda şi apărut la editura Art, în traducerea lui Dinu Flămând, va fi lansat joi, de la ora 18.00, la librăria Bastilia din Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă


La eveniment vor participa traducătorii Dinu Flămând şi Coman Lupu, informează un comunicat Mediafax.


"Eu vin dintr-o provincie obscură, dintr-o ţară pe care o tăioasă geografie o separă de toate celelalte. Am fost cel mai disperat dintre toţi poeţii, iar poezia mea a fost regională, dureroasă şi ploioasă. Dar am avut întotdeauna încredere în om. Şi nu mi-am pierdut niciodată speranţa", a declarat Pablo Neruda, potrivit site-ului editurii Art.


"Poetul palpează spaţiul şi substanţa confuză din realitatea imediată, încercând să forţeze misterul transcendenţei. Poezia şi viaţa pe care o conţine îi apar ca o descoperire uimitoare, terifiantă, dar şi fastuoasă prin spectacolul diversităţii lor. Neruda intuieşte «gravitatea şi misterul vieţii», cum ar spune Fernando Pessoa. Şi dobândeşte deja convingerea că această viaţă este şi viaţa poeziei", a declarat Dinu Flămând.

Pablo Neruda, unul dintre cei mai admiraţi şi mai influenţi scriitori din America Latină, a murit în septembrie 1973. Celebru atât pentru poeziile sale de dragoste pline de pasiune, cât şi pentru opiniile sale comuniste ferme, Neruda a rămas în memoria publicului cititor în special graţie volumului "Douăzeci de poeme de dragoste şi un cântec de deznădejde", publicat în 1924.

Pablo Neruda, pe numele său adevărat Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto, s-a născut în 1904, la Parral, dar şi-a petrecut copilăria în Temuco, un orăşel feroviar de a cărui amintire se va simţi întotdeauna legat. Pablo Neruda şi-a descoperit de foarte tânăr talentul literar, primul său volum de versuri fiind publicat pe bani proprii în 1923, când poetul avea 19 ani. În paralel cu scrisul, Neruda a fost extrem de implicat în viaţa socială a ţării sale, începând de foarte devreme o carieră diplomatică - a fost consul al Chile în India, Singapore, Birmania, Spania, Franţa -, continuată cu funcţia de senator şi candidatura la preşedinţie din partea Partidului Comunist, în care s-a înscris în 1945.

Recunoaşterea internaţională a poetului Neruda a culminat în 1971, prin acordarea premiului Nobel pentru literatură. Motivaţia Academiei Suedeze este cât se poate de elocventă în acest sens: "pentru opera lui, care, cu suflul unei forţe elementare, dă viaţă destinului şi visurilor unui întreg continent".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările