Nora Iuga, decorată de Klaus Iohannis

Nora Iuga, decorată de Klaus Iohannis

Nora Iuga fotografiată în cartierul Titan (fotografie realizată de Victor Jalbă-Şoimaru, Casa de pariuri literare)

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit scriitoarei Nora Iuga Ordinul Naţional "Pentru Merit" pentru "dăruirea şi talentul" cu care s-a implicat în promovarea imaginii României, a anunţat, marţi, Administraţia Prezidenţială, citată de News.ro.

Nora Iuga s-a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poeta, prozatoare, traducatoare, membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si a PEN Club. A publicat in jur de 20 de volume de versuri, printre care: Vina nu e a mea (1968); Captivitatea cercului (1970; retrasa din librarii si biblioteci, avind interdictie de publicare timp de sapte ani); Opinii despre durere (1980); Inima ca un pumn de boxeur (1982, 2000); Piata cerului (1986); Dactilografa de noapte (1996, 2010); Spitalul manechinelor (1998, 2010); Autobuzul cu cocosati (2001, 2010); Petrecere la Montrouge (2012); Ciinele ud e o salcie (2013); Asculta cum pling parantezele (2016).

"În semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba promovării limbii şi culturii literare româneşti, pentru dăruirea şi talentul cu care s-a implicat în promovarea imaginii României în lume, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Comandor doamnei Nora Iuga, scriitoare", informează Preşedinţia.

Volume de proza si poezie traduse in strainatate: romanele Sexagenara si tinarul (in Germania, Spania, Italia, Franta, Slovenia, Bulgaria), Sapunul lui Leopold Bloom si Hai sa furam pepeni (in Bulgaria) si volumele de poezie Capricii periculoase (antologie, in Germania si Slovenia), Autobuzul cu cocosati si Poem de octombrie (in Germania), Inima ca un pumn de boxeur (in Franta), O inima venind pe picioroange (in Elvetia). A tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller etc. In 2007 a primit Premiul Friedrich-Gundolf, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, Darmstadt. In 2014 a avut loc premiera documentarului Aici Nora Iuga (Premiul pentru imagine la Festivalul de Film Documentar Romanesc Docuart), in regia lui Vlad Rotaru. In 2015 a fost decorata cu ordinul „Crucea de Merit” in grad de cavaler, la recomandarea presedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck. Harald si luna verde a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun roman in cadrul Colocviului National al Romanului Romanesc de la Alba Iulia (editia 2015) si nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, sectiunea „Proza” (editia 2015).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările