Noi excluderi din Uniunea Scriitorilor. Printre excluşi: celebrii Radu Aldulescu şi Adrian Lustig, precum şi tânărul scriitor Mugur Grosu

Noi excluderi din Uniunea Scriitorilor. Printre excluşi: celebrii Radu Aldulescu şi Adrian Lustig, precum şi tânărul scriitor Mugur Grosu

Radu Aldulescu, una dintre noile victime ale lui Nicolae Manolescu     FOTO: Eduard Enea

Şase membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig, au fost excluşi, miercuri, din organizaţie, după ce au participat la o adunare generală, pe care preşedintele Nicolae Manolescu, împreună cu Consiliul Uniunii, a declarat-o nevalidă, comunică News.ro. Scriitorii excluşi acuză ilegalitatea măsurii.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Consiliul Uniunii Scriitorilor din România, întrunit în şedinţa extraordinară miercuri, a votat în unanimitate excluderea din U.S.R. a membrilor Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig pentru încălcarea art. 16 şi următoarele din cap. 5 din Statutul U.S.R”, se arată în comunicatul preşedintelui USR.

”Necesitatea şedinţei extraordinare a Consiliului Umniunii Scriitorilor din România s-a datorat convocării în data de 7 ianuarie a unei Adunări Generale nestatutare de către un grup de 24 de scriitori care nici măcar, majoritatea, nu sunt membrii ai USR, în care au fost adoptate mai multe măsuri şi realese organe de conducere. Totul este un fals grosolan (...) Nu te poţi autointitula USR şi să încalăci totodată prevederile statutare ale adevăratului USR”,

scrie pe site-ul USR, citat de News.ro.

Citeşte şi: INTERVIU Criticul Nicolae Manolescu: „Generaţia 2000 cunoaşte un declin de formă stupefiant“

Mugur Grosu, unul dintre scriitorii excluşi, scrie pe Facebook că este membru al USR din 2008, însă nu ştia de existenţa unei ”Comisii de Monitorizare, Suspendare şi Excludere”.

”Dacă nu mă înşală memoria, sunt membru al Uniunii Scriitorilor din 2008. Dar, până recent, habar n-aveam că în organizaţia noastră există o Comisie de Monitorizare, Suspendare şi Excludere. Monitorizare mai înţeleg - să fim urmăriţi de colegii de breaslă, comentaţi, criticaţi şi, după caz, premiaţi. N-a fost cazul meu (şi ştiu, în parte, motivul:

n-am trimis nicio carte la critici sau jurii, condiţie minimă necesară pentru cronici şi premii. Nu m-au interesat). Am aflat, azi, că infatigabila noastră comisie s-a aplecat, în fine, şi-asupra insignifiantei mele făpturi, pentru a mă exclude din Uniune. Nici măcar n-am beneficiat de un tratament individual, ci-am fost dat afară în bloc cu restul colegilor din Grupul pentru Reforma Uniunii Scriitorilor care scăpaseră de epurările de anii trecuţi. Nu-i bai, n-am avut, deci n-am pierdut nimic. Mă rog, aveam această bucată de carton cu numărul 1705, cu semnătura lui Nicolae Manolescu. Acum, cică, au declarat-o nulă”.

Catia Maxim a avut şi ea o reacţie pe Facebook. ”Jandarmii şefi (Comisia de Monitorizare, Supraveghere şi Excludere- CMSE) ai scriitorimii m-au monitorizat, m-au supravegheat şi m-au exclus, ieri, din cauză că nu m-au putut încolona şi pe mine ca pe atâţia alţii. Când am devenit membru USR, am înţeles şi am sperat să fiu "monitorizată" şi "supravegheată", exclusiv, pentru calităţi literare şi să fiu răsplătită sau nu după caz...

Nu voi mai face alte comentarii pe marginea ruşinoasei comisii, dar vă asigur că mi-e bine şi am un chef nebun de scris”.

Scriitorul Dan Lungu scrie că este revoltător ceea ce se întâmplă. ”Aud că Radu Aldulescu a fost exclus astăzi din Uniunea Scriitorilor, cea condusă de Nicolae Manolescu.

Este pur şi simplu revoltător, indiferent cât de incomod ar fi Radu ca persoană.

Uniunea Scriitorilor ar trebui să fie etalon pentru libertatea de expresie, condiţia esenţială a oricărui act de creaţie”, a fost reacţia scriitorului pe Facebook.

Dan Iancu, un alt membru USR exclus de Consiliu, s-a exprimat la rândul său: ”Ce-nseamnă să fii idiot. La exmatricularea scriitorilor care au participat la ag-ul din 7 ianuarie a.c. unde au fost fizic 16 scriitori şi 8 procuri, poza publicată de noi a devenit proba supremă. Neavând lista completă, Niki a putut tăia doar 6 capete, restul fiind deja excluşi. Unii, cei prezenţi prin procură, au „scăpat”. În comunicatul îndârjit al decapitărilor, se vorbeşte de 24 de membri şi nemembri. Vreau să-i spun lu' Niki că în sală au mai fost doar doi nemembri, care n-au votat, şi ceva ziarişti, care deasemenea n-au votat.

Acu dacă domnia sa, El Niki, crede că excluderile pe care le-a dictat sunt reale, are o problemă. Dacă nu, înseamnă că a făcut ţirc. Trăiască bufonul naţional, Niki Întâiul, regele spumelor şi al babelor miţoase”.

Uniunea Scriitorilor a mai fost acuzată de abuzuri. În martie 2016, USR a exclus alţi 11 scriitori, printre care şi Florin Iaru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările