Nicolae Manolesu rămâne la cârma Uniunii Scriitorilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2011, Nicolae Manolescu a fost declarat „Profesor emerit“ de către Senatul Universităţii din Bucureşti FOTO: rhone.roumanie.free.fr
În 2011, Nicolae Manolescu a fost declarat „Profesor emerit“ de către Senatul Universităţii din Bucureşti FOTO: rhone.roumanie.free.fr

Criticul Nicolae Manolescu a fost ales, luni, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), pentru a treia oară consecutiv. Dacă preşedintele uniunii se declară onorat că a fost reales în funcţia pe care o deţine din 2005, contracandidatul său, Dan Mircea Cipariu rămâne sceptic cu privire la schimbările ce vor urma.

Directorul de imagine al instituţiei, Nicolae Prelipceanu, a declarat pentru Mediafax că Nicolae Manolescu a fost ales preşedintele USR cu 705 voturi, în timp ce contracandidatul său, scriitorul Dan Mircea Cipariu, a obţinut 196 de voturi, iar 37 de voturi au fost anulate. 

Stabilizarea financiară şi creşterea vizibilităţii scriitorilor, pe ordinea de zi

Preşedintele USR a descris noul mandat ca fiind „o corvoadă, dar şi o onoare“: „O corvoadă în plus. Desigur este şi o onoare că m-au reales colegii mei, dar este o corvoadă în plus.“ În urma depunerii candidaturii, Nicolae Manolescu a anunţat că îl va propune pe Varujan Vosganian în funcţia de prim-vicepreşedinte şi pe Gabriel Chifu în funcţia de vicepreşedinte.

O corvoadă în plus. Desigur este şi o onoare că m-au reales colegii mei, dar este o corvoadă în plus.   Nicolae Manolescu, critic

Despre planurile pe care le are în vedere în noul mandat, Manolescu a precizat că are două priorităţi oarecum diferite: „Una dintre priorităţi este stabilizarea financiară, materială, a Uniunii Scriitorilor, care, ca toată lumea, a trecut şi cred că mai trece printr-o criză, şi a doua, creşterea vizibilităţii scriitorilor, a breslei, cu alte cuvinte a statutului social al scriitorului, care nu mai este nici măcar ce-a fost pe vremea comunismului. Sigur, nu aspirăm neapărat să fim vedete precum fotbaliştii sau top-modelele, dar măcar să avem un statut social cuviincios.“

Realitatea votului, planurile Uniunii pe cinci ani

Pe de altă parte, scriitorul Dan Mircea Cipariu, contracandidatul lui Nicolae Manolescu la preşedinţia Uniunii Scriitorilor din România, s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte schimbările din uniune în următorii cinci ani. „Nu comentez votul, pentru că realitatea lui este clară. După acest vot îmi dau seama că Uniunea Scriitorilor, care a ales să continue cu aceeaşi echipă, este în aceeaşi situaţie ca acum câteva luni, adică are de rezolvat probleme de comunicare internă, probleme de marketing cultural, probleme de cultură organizaţională“, a declarat scriitorul, luni, după aflarea rezultatului alegerilor USR.

După acest vot îmi dau seama că Uniunea Scriitorilor, care a ales să continue cu aceeaşi echipă, este în aceeaşi situaţie ca acum câteva luni, adică are de rezolvat probleme de comunicare internă, probleme de marketing cultural, probleme de cultură organizaţională.   Dan Mircea Cipariu, scriitor

Dan Mircea Cipariu a adăugat că nu va contesta alegerile, pentru că „realitatea votului a spus foarte clar ce vrea să facă Uniunea Scriitorilor în următorii cinci ani“.

Nicolae Manolescu, opt ani în fruntea USR

Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat pe 12 martie şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se află la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Iniţial, Manolescu a fost ales în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie patru ani mai târziu, în 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în luna noiembrie a acestui an.

Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Din 1990, Manolescu este director al publicaţiei România literară.

Dan Mircea Cipariu, născut în 1972, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009, a fost reales, pentru un al doilea mandat, ca preşedinte al secţiei de Poezie - Asociaţia Scriitorilor Bucureşti.

 Societatea Scriitorilor Români (SSR) a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire până în martie 1949. USR a apărut în 1949, prin fuziunea între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici. 

În prezent, USR are aproximativ 2.400 de membri, care activează în cele 20 de filiale regionale organizate în România şi în filiala Chişinău. În cadrul filialei Bucureşti, cunoscută sub numele de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, înfiinţată în martie 1972 şi care are circa 1.200 de membri, funcţionează şase secţii, după genurile literare. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite