Nicolae Manolescu, dezlănţuit: „Bob Dylan, care a luat Nobelul, e un textier de mâna a doua. E o mizerie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mare surpriză s-a produs la acordarea Premiilor Nobel pentru Literatură  prin decernarea prestigioasei distincţii amaricanului Bob Dylan (75 de ani), cunoscut mai mult în ipostaza de cântăreţ şi compozitor, mai puţin în calitatea de scriitor.

Distincţia a fost motivată de Academia Suedeză, pentru crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a muzicii americane“.  Printre favoriţi s-au numărat scriitorul japonez Haruki Murakami, poetul sirian Adonis, scriitorul kenian Ngugi Wa Thiong'o şi autorul britanic Salman Rushdie. Nimeni nu se aştepta ca premiul să fie acordat lui Bob Dylan, care avea o cotă de 50 la 1, la casa de pariuri Ladbrokes.

„E o mizerie. Bob Dylan e un textier de mâna a doua. O fi el regizor de film, dar nu merita Premiul Nobel. În America, sunt mari scriitori care nu au Nobel. Bob Dylan nu are ce căuta la Premiul Nobel. E complet caraghios“, a declarat, pentru „Adevărul“, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

Cărtărescu: "Nu mi-am revenit din şoc"

La rândul său, şi Mircea Cărtărescu şi-a exprimat nemulţumirea. „Nu mi-am revenit din şoc şi încă vorbesc aiurea... Nu cred că Dylan avea nevoie de premiul ăsta; până la urmă, totuşi, de ce nu? Nimeni nu contestă că e un mare poet şi un geniu muzical (eu l-am şi tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de milă de scriitorii adevăraţi, Adonis, Ngugi, DeLillo şi alţi 2-3 care aproape că aveau premiul în buzunar! Cum naiba s-or simţi acum? Şi-mi pare atât de rău pentru marii scriitori care îmbătrânesc la coadă, maeştrii şi favoriţii mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashberry, Vila-Matas… Ne-a făcut-o comitetul Nobel de data asta!“, a scris Cărtărescu pe Facebook, la aflarea veştii că Dylan a luat Nobelul.


La Editura Humanitas au fost publicate trei volume semnate de Bob Dylan: „Suflare în vânt“, care cuprinde 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu, care a întocmit antologia şi a scris prefaţa cărţii; „Tarantula“ şi „Cronica vieţii mele“. Mircea Cărtărescu a scris despre antologie:

„Am tradus cu o bucurie care sper că se vede în texte. Am încercat să fiu absolut fidel textului original, dar să-i dau şi o anume flexibilitate în româneşte. Nu e Cărtărescu, e Dylan“.

Un Nobel cool

Bob Dylan, pseudonimul lui Robert Allen Zimmerman, s-a născut la 24 mai 1941, la Duluth, Minnesota. În timpul studenţiei a început să interpreteze cântece folk şi country, luându-şi numele de Bob Dylan, după cel al poetului Dylan Thomas. După primele discuri care l-au consacrat pe scena folk şi ca portdrapel al mişcării protestatare din epocă, a folosit, începând cu albumul „Bringing It All Back Home “(1965), şi instrumente electrice, fapt care i-a contrariat, în epocă, pe puriştii genului. Transgresând genurile muzicale, este unul dintre cei mai mari interpreţi şi compozitori de folk-rock. Discografia sa cuprinde până în prezent 36 de discuri originale, cărora li se adaugă numeroase înregistrări live şi compilaţii. Multipremiat – printre distincţiile recente, Presidential Medal of Freedom acordată de preşedintele Barack Obama în 2012 –, cu peste 100 de milioane de discuri vândute, Bob Dylan continuă să concerteze şi să aibă o influenţă notabilă. De la Jimi Hendrix până la formaţii alternative precum Laibach, cântecele sale au fost şi sunt şi astăzi preluate şi adaptate.


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite