Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa

Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa

Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa     FOTO: Florin Ghioca

Universitatea „Ovidius” din Constanţa i-a conferit, astăzi, scriitorului Mircea Cărtărescu, titlul de Doctor Honoris Causa pentru întreaga activitate în domeniul literaturii şi ştiinţelor umaniste. După ceremonie, Mircea Cărtărescu a susţinut conferinţa cu titlul „Liniile de forţă ale poeziei de azi”.

Profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, Mircea Cărtărescu este cel mai cunoscut scriitor român la nivel internaţional, candidat pe lista scurtă la Premiul Nobel pentru Literatură. Vârf de lance al generaţiei '80, „generaţia în blugi” care „a coborât poezia în stradă”, Mircea Cărtărescu a devenit scriitorul ei emblematic, conferind poeziei româneşti forţa unei noi expresivităţi, o nouă sensibilitate, care a marcat generaţiile poetice ulterioare cu volume care fac parte acum din marea poezie a secolului XX: Faruri, vitrine, fotografii, (1980); Poeme de amor (1983); Totul (1985); Levantul (1990); Dragostea (1994); Dublu CD (1998); Plurivers, vol. 1 şi 2 (2003), 50 de sonete (2006), Nimic (2010).

Mircea Cărtărescu a trecut la o proză care l-a situat în scurt timp printre marii autori contemporani şi printre clasicii literaturii universale. Romanele sale sunt traduse în toate limbile europene şi nu numai: Visul (Nostalgia) (1989); Travesti (1994); Orbitor. Aripa stângă (1996); Orbitor. Corpul (2002); Enciclopedia zmeilor (2002), Orbitor, aripa dreaptă (2007), Solenoid (2016). La acestea se adaugă remarcabilele volume de proză scurtă, De ce iubim femeile (2004), Frumoasele străine (2010), Ochiul căprui al dragostei noastre (2012), Fata de la marginea vieţii (2014).
 
Mircea Cărtărescu este şi un eseist şi un publicist care priveşte cu luciditate, ironie melancolică şi discernământ etic societatea românească. Volumul său recent, Peisaj după isterie (2017), oferă răspunsuri nuanţate unei interogaţii fundamentale cu privire la societatea românească: „cum putem trăi împreună?”.
 
Este cel mai premiat scriitor român în străinătate, cu o carte de vizită remarcabilă: laureat în 2005 al premiului internaţional Giuseppe Acerbi în Italia, în 2011 a primit Premiul Internaţional Vilenica din Slovenia, urmat în 2012 de Premiul Internaţional pentru Literatură Berlin - Haus der Kulturen der Welt şi în 2013 de Premiul Internaţional Spycher-Leuk în Elveţia şi de Premiul Internaţional de poezie de la Novi Sad. În 2014 a primit Premiul Tormenta en un vaso la Madrid pentru cea mai bună carte străină publicată în Spania. A mai primit Premiul Euskadi de Plata din Spania în 2014, Premiul oraşului Leipzig pentru înţelegere europeană (Germania, 2015), Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (Austria, 2015) şi Premiul Gregor von Rezzori (Italia, 2016).
 
Evenimentul pe care Universitatea „Ovidius” din Constanţa, în colaborare cu Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), l-a propus publicului face parte dintr-un proiect mai amplu de deschidere a spaţiului cultural dobrogean către marile personalităţi ale culturii româneşti şi internaţionale. În cadrul evenimentului, Editura Humanitas a asigurat un stand de la care au putut fi achiziţionate toate cărţile autorului, inclusiv ultimele apariţii editoriale, romanul Solenoid şi volumul de publicistică, Peisaj după isterie, evenimentul fiind urmat şi de o sesiune de autografe. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: