Mircea Cărtărescu este câştigătorul Premiului de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană

Mircea Cărtărescu este câştigătorul Premiului de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană

Mircea Cărtărescu, un scriitor tot mai apreciat şi mai premiat în Europa

Una dintre cele mai prestigioase distincţii literare europene, Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur, în valoare de 25 000 de euro, îi va fi acordată lui Mircea Cărtărescu pentru întreaga operă literară, care se bucură de o importantă recunoaştere internaţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

După Eugène Ionesco, câştigătorul din 1970, Mircea Cărtărescu este primul autor român distins cu acest premiu literar de mare tradiţie, decernat din 1965. Printre laureaţii din anii trecuţi ai premiului se numără scriitori ca W. H. Auden, Harold Pinter, Vaclav Havel, Italo Calvino, Doris Lessing, Milan Kundera, Salman Rushdie, Umberto Eco, Patrick Modiano, Javier Marias, John Banville etc.
 
Ceremonia de decernare va avea loc pe 27 iulie la Salzburg, în deschiderea Festivalului Mozart.
 
Născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti, Mircea Cărtărescu a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti şi a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri, marcate de spiritul "generaţiei optzeciste". Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din "Nostalgia" le-au urmat un scurt roman ("Travesti", 1994) şi apoi unul în trei volume, "Orbitor" (1996-2007). 
 
Cărţile sale au fost premiate de Academia Romană, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor Profesonişti din România (ASPRO), Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, precum şi de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacără, Tomis şi Ziarul de Iaşi. Volumele sale au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis - Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul "Nostalgia" a primit în 2005 premiul "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg şi Torino.
 
Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Mare Ofiţer.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările