Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu: „Timbrul literar trebuie să ajute lectura“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, s-a pronunţat în privinţa timbrului literar       FOTO: Florin Ghioca
Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, s-a pronunţat în privinţa timbrului literar       FOTO: Florin Ghioca

Problema timbrului literar, care a încins spiritele oamenilor de cultură în urmă cu două săptămâni, a ajuns într-o nouă fază, după ce a trecut tacit de Senat şi a ajuns în dezbatere la Camera Deputaţilor. Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a avut o primă reacţie în acest caz, precizând că timbrul literar trebuie „să nu limiteze în niciun caz, ci să ajute lectura“.

Într-un interviu acordat RFI, ministrul a precizat: „Este o iniţiativă în Parlament, este o dezbatere, ea a avut şi lucruri bune, orice dezbatere care aduce în prim-plan chestiunile culturale eu o salut şi mă bucur că şi media a fost mult mai atentă. (...) Am văzut din nou intelectuali importanţi care au venit în confruntare. Sigur, am şi eu un punct de vedere. E o discuţie nuanţată. E o iniţiativă în Parlament, într-adevăr, Guvernul nu a avut nici un fel de... să vedem cum se va concretiza. Ea a trecut tacit de Senat, a ajuns în Camera Deputaţilor, dezbaterea continuă şi vom vedea“.

Vulpescu a subliniat că important ar fi ca această decizie „să nu limiteze în niciun caz, ci să ajute lectura, e foarte important, e important să nu aibă nimeni de suferit“.

„Important este să câştige publicul. Discuţia a fost în jurul timbrului literar, nu al timbrului cultural, am văzut că pe celelalte zone lucrurile au fost mai paşnice şi nu au creat atâtea polemici“, a precizat Ionuţ Vulpescu în cadrul aceluiaşi interviu.

Cărtărescu: „Noua lege e o catastrofă“

Un grup de parlamentari a iniţiat anul trecut o propunere legislativă care transformă timbrul într-unul cu valoare fixă de 1 leu. Propunerea a fost adoptată tacit în Senat în decembrie 2014 şi a fost oprită de la adoptarea în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor la începutul lunii februarie 2015, la intervenţia editorilor, a producătorilor de fonograme şi a organizatorilor de spectacole, care nu au fost consultaţi în niciun stadiu al elaborării proiectului.

cărtărescu3

Taxa pe cultură, pe care va trebui s-o plătească orice consumator de cultură, are ca scop, conform primului paragraf din proiectul de lege, aflat acum pe agenda Camerei Deputaţilor, „susţinerea şi dezvoltarea culturii naţionale în diversele ei forme de exprimare artistică: literatură, cinematografie, teatru muzică, folclor, arte plastice arhitectură, divertisment, în scopul protejării şi conservării moştenirii culturale, dezvoltării creativităţii contemporane, promovării valorilor culturale“.

Legea Timbrului Cultural a fost vehement contestată în ultima perioadă de oamenii de cultură, care consideră că, într-o ţară în care consumul cultural este extrem de scăzut, o taxă suplimentară n-ar face decât să adâncească şi mai mult criza, nicidecum să o rezolve.

Scriitorul Mircea Cărtărescu (foto) a fost unul dintre contestatarii timbrului:

„Să vrei să salvezi cultura punând noi biruri pe cultură e la fel de prostesc ca încercarea de a te scoate din mocirlă apucându-te de păr şi trăgându-te-n sus. Noua lege a timbrului cultural e o catastrofă oricum ai privi-o: e neconstituţională, împotriva directivelor şi procedurilor europene (nu există aşa ceva nicăieri în Europa), păguboasă pentru piaţa cărţii“.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite