Mihail Sebastian, primul autor român din colecţia "Modern classics" de la Penguin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Sebastian (1907-1945)
Mihail Sebastian (1907-1945)

Mihail Sebastian este primul scriitor român, care apare cu  titlul "De două mii de ani", în colecţia "Modern classics" de la Editura Penguin.  Max Blecher a mai fost publicat de faimoasa editura.

 Mihail Sebastian este  primul scriitor român în celebra colecţie Modern classics de la Editura Penguin din Marea Britanie. Traducerea esre realizată de Philip O. Ceallaigh, scrie jurnalista Luiza Vasiliu pe contul ei de Facebook.

coperta mihail sebastian

Fotografia de copertă este semnată de Costică Acsinte, iar coordonarea editorială, de Casiana Ionita.

Fenomenul receptarii lui Sebastian a fost unul dintre cele mai spectaculoase, atat in timpul vietii scriitorului, cat si in posteritate.

Scandalul generat de prefata lui Nae lonescu la De doua mii de ani (1934) a facut ca autorul, discret plasat pana atunci pe scena literara, unde se impusese mai ales prin foiletoane critice, sa ajunga brusc in centrul atentiei. Capriciile istoriei nu l-au putut impiedica pe Sebastian sa obtina succes si ca dramaturg, inca din timpul vietii. Dupa moartea sa prematura intr-un accident, in 1945, la nici 38 de ani, ramane in atentia publicului mai ales ca autor de teatru. Piesele i se mai joaca din cand in cand, dar tinerii il ignora. Atat criticul, cat si romancierul intra in umbra pentru o jumatate de secol, pana cand, in 1996 (anul publicarii Jurnalului sau din perioada 1935-1944), se redesteapta interesul cititorilor pentru tot ce a scris Mihail Sebastian. In acest context reluarea primelor romane ale lui Sebastian, ignorate de publicul de azi, este bine venita. In colectia „Cartea de pe noptiera“ a aparut deja romanul Femei. Fragmente dintr-un carnet gasit se reediteaza pentru prima data. Este, asadar, o carte rara si o recuperare de istorie literara, insotita de cateva fotografii ale autorului obtinute prin bunavointa doamnei Cornelia Stefanescu. Cu minime adaptari ale recuzitei si ale limbajului cu aroma interbelica, ambele micro-romane ar fi putut fi opera unui tanar prozator de astazi. Mihail Sebastian avea 25 de ani cand le-a scris.

Opera lui Mihai Sebastian
Romane: Fragmente dintr-un carnet gasit (1932), Femei (1933), De doua mii de ani (1934), urmat de „dosarul“ scandalului de presa: Cum am devenit huligan. Texte, fapte, oameni (1935), Orasul cu salcami (1935), Accidentul (1940).
Critica: Corespondenta lui Marcel Proust (1939). Criticul foiletonist a fost recuperat postum.
Teatru: Jocul de-a vacanta (1939), Steaua fara nume (1942), sub camuflajul numelui de Victor Mincu. Restul operei dramatice postum.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite