VIDEO Mihai Tatulici, despre cartea „Distrugătorul Speranţa“: „Totul e ficţiune, e pură imaginaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La evenimentul de luni seară, de la Sala Dalles, jurnalistul şi prozatorul Mihai Tatulici şi-a lansat două cărţi: „Distrugătorul «Speranţa» sau povestea unui marinar cu noroc“ şi „Plăcerea de a trăi şi de a găti. 33 de reţete încercate pentru prieteni“. Despre volume au vorbit, alături de autor, jurnalistul Ion Cristoiu, criticul literar Alex Ştefănescu regizorul Dan Chişu şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

„Am început să scriu proză în liceu. Nu prea mi-a ieşit. M-am apucat de televiziune, mi-am dat seama că nici asta nu prea mi-a ieşit, aşa că m-am întors la proză“, a spus Tatulici la începutul evenimentului. 

„În această carte („Distrugătorul Speranţa“, n.r.), Mihai Tatulici tratează cu umor viaţa cotidiană“, a apreciat criticul Alex Ştefănescu. „Am citit-o după ce m-am autoconvins că este vorba despre Ion Iliescu. (...) Îl respect foarte mult pe Mihai Tatulici, suntem amândoi din Bucovina. Eu sunt printre cei care l-am dezamăgit să mai scrie proză, în tinereţe“, şi-a amintit Ştefănescu. 

Criticul literar a mai spus că volumul „Distrugătorul Speranţa“ poate fi considerat un autoportret. „Cred că între Mihai Tatulici şi Traian Băsescu este o atracţie fatală“, a glumit Alex Ştefănescu. 

Invitaţii au speculat că personajele cărţii „Distrugătorul Speranţa“ ar fi reale, că se vorbeşte ba despre Traian Băsescu, ba despre Ion Iliescu sau alţi politicieni. „Totul e ficţiune, e pură imaginaţie“, s-a apărat Tatulici. „Cartea este fictivă. Personajele nu sunt reale. Chiar dacă numele sunt identitce cu personajele reale, ele nu sunt reale“, a explicat jurnalistul. 

„Singurul lucru adevărat despre această carte vi-l spun acum. Un prieten din New York m-a sunat şi mi-a spus: «Băi, ţi-am citit cartea. Ai grijă!», a completat Tatulici. 

În încheiere, Tatulici a adăugat: „Nici viaţa dumneavoastră nu e adevărată. Dacă ar fi, aţi vedea o Românie fabuloasă.“

image

Cele două cărţi ale lui Tatulici, lansate aseară la Sala Dalles FOTO Libertatea.ro

„Distrugătorul «Speranţa»“ este o primă tentativă de a introduce în beletristica românească un gen cunoscut sub numele de „soap opera”. Şi încă în format politic. Cartea spune povestea unui căpitan de vapor care ajunge preşedintele unei ţări numite Românika. Totul este în tranziţie în această ţară în care obiceiurile vechi se încalecă cu cele noi şi rezultatul zilnic este o construcţie politică încropită, fără orizont şi fără succes.

Personajele şi faptele lor fac parte din viaţa noastră curentă şi sînt caracterizate nu prin faptele lor, ci prin vorbe, acesta fiind specificul cărţii care curge ca un scenariu. Chiar dacă par extrem de cunoscute, personajele cărţii nu au nici o legătură cu oamenii politici de astăzi.

Despre cartea „Plăcerea de a trăi şi de a găti“

Un ziarist care a circulat prin ţară şi prin lume şi a descoperit multe din mîncărurile celebre ale planetei ajunge să le gătească pentru prieteni. Acesta este doar pretextul care a dus la apariţia acestei cărţi cu 33 de reţete care se pot prepara cam în 15 minute.

„Plăcerea de a găti“ este doar o componentă de socializare. Partea mai interesantă a acestei lecturi instructive vine din experienţa personală a autorului şi mai ales din efortul de documentare. Fiecare reţetă are istoricul ei, aşa că experienţa de a găti după această carte de bucate e similară cu a descoperi fapte de cultură. Căci asta e mâncarea bună: un fapt de cultură.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite