Mihai Şora despre Eminescu: „Cel mai trist lucru pentru un scriitor ar fi să devină ingredient în zacusca naţională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filosoful Mihai Şora, care are peste 100 de ani, scrie, într-o postare pe Facebook, că "Eminescu este tot timpul" şi că "cel mai trist lucru pentru un scriitor ar fi să devină ingredient în zacusca naţională". Comentariul, citat şi de News.ro, este însoţit de o fotografie a sa, datată 13 septembrie 2016, citind opera lui Eminescu în ediţia Perpessicius.

Şora redistribuie o fotografie cu el citind, la momentul postării comentariul care o însoţea fiind: "Scurtă pauză de vâsle. Cu Eminescu (ediţia Domnului Perpessicius, fireşte)".

Duminică, de Ziua Culturii Naţionale şi la 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Mihai Şora adaugă pozei şi comentariul:

"Pentru că Eminescu este tot timpul. Nu doar atunci când. Cel mai trist lucru care i s-ar putea întâmpla unui scriitor ar fi să devină ingredient în zacusca naţională. Abia atunci el şi-ar pierde cititorii: prin pletoră, emfază, kitsch".

Iar concluzia sa este: "Dacă ţii balerina de porţelan pe televizor nu înseamnă neapărat că eşti un pasionat de Giselle sau de Lacul lebedelor".

Data de 15 ianuarie, data naşterii poetului Mihai Eminescu, a fost declarată în 2010 Zi a Culturii Naţionale. Şi în acest an au fost organizate evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale, de la concert aniversar ”Lipatti 100”, susţinut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016 şi până la spectacol de modelaj în zăpadă şi sculptură în gheaţă inspirate din opera şi viaţa lui Mihai Eminescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite