Miercuri, 17 aprilie, Adevărul îţi aduce „Frica. Trump la Casa Alba“ – Bob Woodward

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

Miercuri, 17 aprilie, ziarul apare şi împreună cu titlul „Frica. Trump la Casa Alba“. Autorul Bob Woodward este redactor pentru Washington Post şi câştigator al Premiului Pulitzer pentru ancheta Watergate Scandal. Pachetul ziar şi carte va costa 23 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni, în stoc limitat.

Printr-o descriere plină de autoritate realizată datorită experienţei căpătate de-a lungul a opt preşedinţii, de la Nixon la Obama, Bob Woodward dezvăluie detalii din viaţa fără îndoială îngrozitoare din interiorul Casei Albe condusă de preşedintele Donald Trump; în special cum acesta ia deciziile cu privire la principalele politici externe şi interne. Woodward îşi trage concluziile din sute de ore de interviuri cu surse de primă mână, note de întâlnire, jurnale personale, fişiere şi documente. Se pune accentul pe dezbaterile explozive şi pe luarea deciziilor în Oficiul Oval, Camera Situaţiei, Air Force One şi reşedinţa Casei Albe. “Frica” lui Bob Woodward îşi ia titlul de la pretenţia lui Trump într-un interviu cum că puterea aparţine  oamenilor care inspira frică. Cu toate acestea, în detaliile lui Woodward despre intrigile de birou, ”bărbaţii preşedintelui” nu par a tremura de teamă. Ceea ce simt cel mai mult este dispreţ faţă de Trump sau milă faţă de ignoranţa şi de "logica adolescentină" a obsesivelor sale nemulţumiri. 

Cartea lui Woodward sugerează că, pentru Trump, puterea nu este teamă ci obscenitate. Discuţiile pe care sursele lui Woodward l-au ajutat să le reconstruiască sunt critico-cloacale sau profund sexuale. Dezbaterile despre politică se desfăşoară în expletive. Acordul nuclear cu Iranul, declară Trump, este "de rahat". Alte probleme sunt clasificate ca "rahat" sau "balegar", în timp ce argumentele sunt "căcăreze". Trump, batjocorind administraţia Obama pentru băile unisex, priveşte condescendent la o lume murdărită de "ţările de rahat" ai căror locuitori nu au aspect ”norvegian”. Nefiind capabil să utilizeze un computer, el se declară plin de fanfaronadă împotriva "rahaturilor cibernetice".

De la primele pagini ale incitantului prolog se oferă o imagine şocantă. Woodward deschide cartea cu o glumă prea puţin amuzantă despre modul în care doi dintre cei mai apropiaţi consilieri ai preşedintelui au împiedicat intenţionat executarea directivelor sale. Într-o situaţie, Trump a dictat o scrisoare anunţând retragerea SUA dintr-un acord comercial cu Coreea de Sud. Consilierul său economic principal, Gary Cohn, şi apoi secretarul personalului, Rob Porter, care sunt în mod evident surse majore pentru carte, recunosc scrisoarea drept un dezastru, aşa încât Cohn o îndepărtează de pe biroul preşedintelui. Cu slaba concentrare a lui Trump, ochii care nu se văd se uită… Manevra astfel câştigă timp şi scurtcircuitează o decizie prezidenţială impulsivă care nu trecuse prin nici unul dintre canalele adecvate de examinare. (Dacă cititorul se îndoieşte de autenticitatea povestirii, prologul se termină cu un fax al scrisorii nesemnate.)

Scena plină de suspense creează premisele poveştii care urmează. "Realitatea a fost că Statele Unite, în 2017, au fost legate de cuvintele şi acţiunile unui lider emoţional, suprasolicitat, mercurial şi imprevizibil", scrie Woodward. "Membrii personalului său s-au unit pentru a bloca în mod intenţionat unele dintre cele ce ei credeau că erau impulsurile cele mai periculoase ale preşedintelui. A fost o cădere nervoasă a puterii executive a celei mai puternice ţări din lume".

Cartea susţine această evaluare printr-o traiectorie cronologică, de la sosirea lui Bannon în campania electorală în 2016 până la demisia, în luna martie, a lui John Dowd - avocatul care reprezintă preşedintele în proba lui Robert S. Mueller. Mereu şi mereu, există scene vii care arată decizii luate fără nici un fundament de către Trump şi apoi agitaţia nebună a staff-ului său pentru a anula daunele.

”Frica” este portretul cel mai intim al unui preşedinte în funcţie publicat vreodată în timpul primilor ani ai mandatului acestuia. Puteţi găsi cartea în reţeaua de presă începând cu data de miercuri, 17 aprilie, numai împreună cu ziarul Adevărul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite