Michel Houellebecq, în război cu Islamul şi cu presa franceză, pierde procesul cu „Le Monde“. Rebelul literaturii franceze, pus la colţ de justiţia din Hexagon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Houellebecq
Michel Houellebecq

Scriitorul şi poetul francez Michel Houellebecq a pierdut, joi, procesul pe care l-a intentat ziarului Le Monde în urmă cu un an, căruia i-a reproşat "violarea dreptului de autor", mai exact faptul că a publicat o notă pe care autorul o înmânase avocatului său în timpul unui alt proces, din 2002, informează presa franceză.

În urma unui interviu acordat în 2002 revistei Lire, în care scriitorul a afirmat că

"religia cea mai tâmpită este, totuşi, islamul",

Michel Houellebecq a fost acţionat în judecată de lideri ai comunităţii musulmane din Franţa. Procesul a provoacat un imens scandal.

În favoarea lui au venit să depună mărturie, printre alţii, Philippe Sollers şi Fernando Arrabal, iar scriitorul a fost achitat.

Pe 20 august 2015, în cadrul unei serii de articole consacrate scriitorului, cotidianul Le Monde a revenit asupra procesului din 2002. Scriitorul a fost urmărit de poliţie pentru declaraţia făcută, se arăta în articol. Aceste cuvinte au fost publicate în revista Lire.

În timpul procesului cu ziarul francez, scriitorul a scris: "Decizia mea este irevocabilă: pentru mine mass-media nu mai există", notă pe care i-a dat-o avocatului Emmanuel Pierrat.

În termenul procesului de joi, instanţa civilă a Tribunalului de la Paris a respins cele două obiecţii invocate de Michel Houellebecq. Scriitorul spunea, printre altele, că i-ar fi fost încălcat dreptul de autor.

Michel Houellebecq s-a supărat anul trecut, după ce Ariane Chemin, reporter Le Monde, a publicat şase articole biografice "neaprobate" de scriitor. Într-o declaraţie trimisă agenţiei de ştiri franceze, scriitorul i-a descris pe jurnalişti drept "paraziţi" şi "gândaci" şi pe semnatara articolului ca "specialistă în înşelătorie".

În răspuns, editorul Le Monde Jérôme Fenoglio l-a acuzat pe Houllebecq că a denigrat în mod sistematic jurnaliştii care "nu l-au agreat" şi care "nu i-au ridicat statuie" după cum îşi dorea.

Cele şase articole ale jurnalistei Ariane Chemin au zugrăvit, departe de a fi negative, un portret al viziunilor pesimiste ale lui Michel Houllebecq.

În ceea ce priveşte secretul profesional de care se plângea Michel Houellebecq, "nici jurnaliştii, nici editorii nu sunt răspunzători acestui secret", a răspuns tribunalul. În plus, judecătorii au subliniat că scrisoarea respectivă a fost adresată cotidianului Le Monde în "cunoştinţă de cauză" de către avocatul Emmanuel Pierrat, care a cerut ziarului să menţioneze că nota provine din colecţia sa.

Michel Houellebecq a fost pus să plătească 4.000 de euro ziarului pentru cheltuieli de procedură. Le Monde i-a cerut 10.000 de euro pentru procedură abuzivă, cererea fiind respinsă în acest punct.

Jurnalista Ariane Chemin şi cotidianul Le Monde sunt "foarte fericiţi" că tribunalul a respins cererile lui Michel Houellebecq "în mod particular nefondate", a spus avocatul ziarului, François Saint-Pierre, titrează publicaţia.

"Ceea ce era în joc era libertatea" pentru un ziar "de a publica portretul unui scriitor care-i refuza orice interviu, a spus avocatul. "Scriitorii cunoscuţi nu sunt maeştri ai discursurilor, în ceea ce-i priveşte", a adăugat Saint-Pierre.

Michel Houellebecq a refuzat să facă declaraţii în Le Monde şi a cerut şi celor apropiaţi să facă la fel.

Michel Houellebecq s-a născut cu numele Michel Thomas pe 26 februarie 1958 în insula La Réunion, teritoriu francez. A studiat agronomia la Institutul National de Agronomie Paris-Grignon şi cinematografia la Şcoala Naţională Superioară Louis Lumiere, pe care a abandonat-o înainte de obţinerea diplomei din cauza crizei personale şi profesionale cu care se confrunta.

Cu toate că şi-a început cariera literară ca poet, s-a orientat spre scrierea de romane, lucru care i-a adus succesul şi recunoaşterea publicului larg. Din opera lui Michel Houellebecq, la editura Polirom au apărut "Particulele elementare" (ediţia a doua revăzută, 2006), "Platforma" (2003), "Posibilitatea unei insule" (2006), "Inamici publici" (2008, 2009), "Harta şi teritoriul" (2011). "Supunere", cel de-al şaselea roman al celebrului Michel Houellebecq, a apărut anul trecut la editura Humanitas Fiction. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite