Luni, 24 septembrie, Adevărul îţi prezintă „Tezaurul României de la Moscova“

Luni,
24 septembrie, Adevărul îţi prezintă „Tezaurul României de la Moscova“

Tezaurul României de la Moscova

Continuând seria „Documente Istorice”, cartea „Tezaurul României de la Moscova”- autor Mihail Gr. Romaşcanu, va fi distribuită împreună cu ziarul Adevărul începând de luni, 24 septembrie, la toate centrele de difuzare a presei. Pachetul ziar şi carte va costa 16,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni, în limita stocului disponibil.

      „Chestiunea Tezaurului nostru de la Moscova pasionează de la război încoace cu un interes mereu viu întreaga populaţie românească, şi cu drept cuvânt, pentru că bunurile transportate la Moscova aparţineau nu numai Statului ci şi instituţiilor publice sau private de tot felul precum şi nenumăraţilor cetăţeni. Adunarea deci, într-un mănunchi, a ştirilor utile pentru cunoaşterea adevărului asupra tezaurului român de la Moscova era nu numai necesară, dar şi de mult dorită. Lucrul acesta se impunea cu deosebire fiindcă chestiunea tezaurului român de la Moscova depăşea, prin nedura ei, interesul local-naţional pentru a se aşeza în cadrul problemelor internaţionale.“ Gheron Netta – directorul Institutului Economic Romanesc.
       Mihail Gr. Romaşcanu a publicat acest studiu documentar care a adus o contribuţie lămuritoare asupra aventurii de peste graniţă a tezaurului românesc in 1934. Nu au fost ocolite nici unele chestiuni spinoase de ordin politic  pentru a preciza mai bine termenii acestei probleme pe care autorul o dezbate în cartea de faţă.
       Asupra tezaurului, în acest timp, s-a scris destul de mult. Cercetătorii serioşi şi iubitorii de senzaţional şi-au spus cuvântul. Cu toate acestea opinia publică este tot atât de puţin lămurită. Revoluţiei ruse i s-a acordat o atenţie deosebită in aceasta carte. Explicaţia e simplă. Revolta a izbucnit în împărăţia Romanovilor în primele luni ale anului 1917 şi cu scurte întreruperi a dăinuit până către sfârşitul aceluiaşi an, când bolşevicii au cucerit puterea. Cunoaşterea evoluţiei politice a Rusiei din acest timp, prezintă pentru noi un deosebit interes. Numai aşa vom putea urmări necontenit problema tezaurului nostru depozitat la Moscova, în lunile ianuarie şi august 1917. De asemenea nu se putea trece peste faptele care au determinat pe vrednicii conducători ai României, din acele tulburi vremuri, să hotărască punerea în siguranţă a sfintelor noastre comori în ţara celui mai apropiat aliat. Reamintind durerosul nostru zbucium lăuntric din zilele crâncenului război întregitor de neam şi ţară, am fost stăpânit de gândul să înfăţişez în adevărata sa lumină operaţiunea transportului. Pentru ca seriozitatea studiului să nu fie pusă la îndoială, am publicat toate documentele importante pe care le-am cercetat.“ Mihail Gr Romaşcanu

      Găsiţi expuse documentele referitoare la acest subiect precum şi concluziile autorului, aşa cum s-au publicat sub egida Institutului Economic Românesc la 1934, în ediţia de colecţie distribuită luni, 24 septembrie, numai împreună cu ziarul Adevărul.

 

citeste totul despre: