Luni, se distribuie cu ziarul "Adevărul", "Războiul arabo-israelian". Cărţi despre războaie care au schimbat lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele patru volume distribuite cu ziarul "Adevărul"
Cele patru volume distribuite cu ziarul "Adevărul"

După ce pe 16 martie a fost distribuit, împreună cu „Adevărul“, volumul „Războiul Crimeii (1854-1856)“, de John Sweetman, urmează să apară cu ziarul următoarele titluri: „Războiul Arabo-Israelian (1948)“, de Efraim Karsh (23 martie), „Războiul sovieto-afgan“ (1979-1989), de Gregory Fremont-Barnes (30 martie) şi „Războaiele ruso-cecene (1994-2009)“, de Mark Galeotti (6 aprilie). Preţul unui ziar, împreună cu un volum, va fi de 14,99 lei.

Volumele distribuite cu ziarul „Adevărul“ prezintă conflictele din diverse perspective: politică, strategică, tactică, culturală şi individuală. „Citiţi-le pentru a înţelege mai bine războiul şi pentru a putea pleda mai bine  pentru pace“, spune profesorul Robert O’Neill, coordonatorul acestei serii de patru volume, publicate de Editura Corint. 

După ce pe 16 martie a fost distribuit, împreună cu „Adevărul“, volumul „Războiul Crimeii (1854-1856)“, de John Sweetman, urmează să apară cu ziarul următoarele titluri: „Războiul Arabo-Israelian (1948)“, de Efraim Karsh (23 martie), „Războiul sovieto-afgan“ (1979-1989), de Gregory Fremont-Barnes (30 martie) şi volumul „Războaiele ruso-cecene (1994-2009)“, de Mark Galeotti (6 aprilie).

Preţul unui ziar, împreună cu un volum, va fi de 14,99 lei.

Războiul arabo-israelian

Volumul „Războiul arabo-israelian (1948)“, de Efraim Karsh, este tradus din limba engleză de Ruxandra Tudor. Războiul din Palestina (1948) a fost, fără îndoială, cea mai importantă confruntare armată din istoria conflictului arabo israelian. Cartea tratează cauzele războiului şi felul în care s-a desfăşurat acesta, în două etape distincte: luptele de gherilă dintre comunităţile arabă şi evreiască din Palestina aflată sub mandat britanic şi războiul convenţional dintre Statul Israel şi armatele arabe invadatoare.
Volumul cuprinde, de asemenea, informaţii despre combatanţii celor două tabere şi scopurile lor, strategiile şi performanţele militare ale acestora. Nu în ultimul rând, autorul analizează motivele care au dus la succesul Israelului, în ciuda faptului că părea imposibil, şi la eşecul ţărilor arabe de a-şi transforma superioritatea numerică şi militară într-o victorie pe câmpul de luptă.

Autorul Efraim Karsh este profesor şi coordonator al Programului de Studii Mediteraneene la King’s College, Universitatea din Londra.

image

Războiul Sovieto-Afgan
Cartea „Războiul Sovieto-Afgan“ (1979-1989), de Gregory Fremont-Barnes, va fi distribuit pe 30 martie cu ziarul „Adevărul“. În 1979, Uniunea Sovietică, condusă de Leonid Brejnev, trimitea în Afganistan trupe menite să sprijine acest stat satelit al său. Până în momentul retragerii URSS, aproape 15 000 de sovietici şi mai mult de un milion de afgani au fost ucişi. Ceea ce sovieticii intenţionaseră să fie o operaţie militară limitată, de stabilizare, s-a transformat într-un război lung şi sfâşietor împotriva mujahedinilor, care luptau cu arme moderne şi tehnici neconvenţionale. Instruiţi şi echipaţi pentru un război cu NATO, sovieticii ripostau cu arme de foc convenţionale şi raiduri devastatoare în teritoriile ocupate de unităţile de gherilă. În cele din urmă, au fost nevoiţi să renunţe la un conflict costisitor. Această carte, în care veţi găsi hărţi politice şi strategice detaliate, este o relatare fascinantă despre unul dintre cele mai sângeroase confruntări din secolul al XX-lea.

Războaiele ruso-cecene

Volumul „Războaiele ruso-cecene“ (1994-2009), de Mark Galeotti, va fi distribuit luni, 6 aprilie, cu ziarul „Adevărul“. Până la declanşarea războiului, în 1994, cecenii din Caucazul de Nord au suferit mai întâi sub dominaţia Imperiului Rus, apoi a URSS. În replică la proclamarea unilaterală a independenţei Ceceniei, cu degradarea rapidă a ordinii de drept, Moscova a trimis trupe, care s-au văzut nevoite să se confrunte cu tacticile de gherilă ale cecenilor, obişnuiţi să lupte în munţi. Acordul semnat în 1996 la Hasav-Iurt a pus capăt primului război, însă multe dintre tensiunile care au dus la conflict au rămas nerezolvate. În 1999, condusă acum de Vladimir Putin, Rusia a declanşat un al doilea război, atacând capitala, Groznîi, şi instalând un guvern-marionetă. Chiar şi după ce operaţia contrateroristă a ruşilor s-a încheiat oficial, în 2009, mişcările insurgente de mică amploare au continuat, căpătând caracteristicile unui război civil.
Cartea, scrisă de un specialist în domeniu, este o pătrunzătoare analiză şi explică originea, istoria şi consecinţele războaielor purtate de Rusia în Cecenia, aruncând o nouă lumină asupra viitorului acestei frământate regiuni.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite