Lumea lui D'Artagnan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţie din volumul II al romanului „Cei trei muschetari“, de Alexandre Dumas
Ilustraţie din volumul II al romanului „Cei trei muschetari“, de Alexandre Dumas

Volumul II din „Cei trei muschetari” va fi distribuit mâine împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 10,99 lei. În partea a doua a romanului, intriga se complică cu uneltirile frumoasei şi diabolicei Milady, cu care d’Artagnan trebuie să se răfuiască, din Franţa până în Anglia şi înapoi.

Dacă la finalul primului volum, D'Artagnan era încă nelămurit în privinţa caracterului real al fermecătoarei Milady, care îi fusese prezentată prin contele de Winter, pe parcursul celei de-a doua părţi a romanului, misterioasa apariţie îşi dezvăluie adevăratul caracter.

Milady este o uneltitoare în slujba cardinalului Richelieu. Femeia se foloseşte de farmecele ei pentru a o discredita pe regina Anna de Austria, răzbunându-se pe doamna Bonacieux şi înlăturându-l pe ducele de Buckingham, ambasadorul regelui Angliei la Curtea Franţei.

Este însă prinsă şi pedepsită în final, mulţumită curajoşilor D'Artagnan şi celor trei muschetari - Athos, Porthos şi Aramis. Lui D'Artagnan, căruia i s-a conferit mult râvnitul titlu de muschetar, i se recunosc meritele, fiind de asemenea avansat la gradul de locotenent.

În finalul romanului, se va despărţi de cei trei muschetari, fiecare plecând pe propriul drum. Destinele celor patru eroi se vor intersecta însă în romanele în care Dumas a continuat povestea din „Cei trei muschetari" - „După douăzeci de ani" şi „Vicontele de Bragelonne".

Eroism, romantism şi umor

Cel mai seducător aspect al cărţii este amestecul inspirat de intrigă romantică şi politică, personaje fabuloase şi antieroi vrednici de dispreţ, dramă, dar şi umor. În ceea ce priveşte acest ultim aspect, aproape toate personajele sunt înzestrate cu umorul atât de specific lui Dumas.

Probabil că personajul de care cititorii se vor ataşa cel mai mult este Porthos, tocmai datorită hazului său debordant şi caracterului „pitoresc". Iată un fragment extras din secvenţa cinei la familia Coquenard, la care Porthos este invitat:

„Biata găină era slabă, acoperită cu o piele groasă şi ridată, încât oasele nu ar fi reuşit niciodată să o străpungă, oricâte eforturi ar fi făcut. Probabil că o căutaseră multă vreme înainte să dea peste ea pe stinghia unde se cocoţase ca să moară liniştită de bătrâneţe. Drace!, gândi Porthos, câtă tristeţe. Respect bătrâneţea, dar nu mă atrage deloc, mai ales fiartă sau friptă."

Succes de invidiat 

Puţine cărţi scrise în secolul al XIX-lea au rămas la fel de populare şi de citite precum romanul „Cei trei muschetari". Intriga dinamică, ce ţine interesul aprins pe tot parcursul naraţiunii, eroii spectaculari, mânaţi de intenţii nobile atât în dragoste, cât şi în război, cât şi dialogul viu sunt câteva dintre elementele ce explică succesul acestui roman în rândurile unui public atât de larg.

De-a lungul timpului, cartea a fost tradusă în sute de limbi în toată lumea şi transpusă în peste 60 de ecranizări pentru cinema sau TV. Dintre acestea, cea mai populară este producţia Walt Disney Pictures din 1993, în regia lui Stephen Herek, cu Charlie Sheen, Kiefer Sutherland. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite