VIDEO Lucian Boia: “Ferdinand era influenţabil, Regina Maria era cea cu personalitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Boia, la Adevărul Live FOTO David Muntean
Lucian Boia, la Adevărul Live FOTO David Muntean

Lucian Boia a fost invitatul lui Cezar Paul-Bădescu la Adevărul Live, unde istoricul a vorbit în principal pe marginea noii sale cărţi, „Balcic. Micul paradis al României Mari“, în curs de apariţie la Editura Humanitas.

Lucian Boia este istoricul care a pus în discuţie, după 1989, miturile fondatoare ale istoriografiei româneşti, iar cele mai multe cărţi ale lui au stârnit controverse, dar au fost şi foarte prizate de public.

Lucian Boia FOTO David Muntean

Referitor la mitologia pe care a pus-o în discuţie în cărţile sale, Lucian Boia a declarat în studioul Adevărul Live: „România s-a construit cu multă mitologie. Eu demontez miturile, pentru că asta e meseria mea. Ca istoric, simt că este nevoie să spun ceea ce cred. Miturile pot să facă bine, dar pot face şi rău. Fanatismul religios sau fanatismul naţionalist nu au făcut rău? Acestea sunt nişte mari credinţe şi orice mare credinţă te aduce la un nivel de incandescenţă. Miturile naţionale au creat naţiunile moderne, dar au dus şi la cumplitele război dintre naţiuni“, a mai adăugat istoricul.

Un loc al artiştilor

Regina Maria şi-a pus în mod hotărâtor amprenta pe Balcic şi prin urmare volumul lui Lucian Boia îi dedică multe pagini. Cu toate acestea, istoricul a ţinut să precizeze că a urmărit şi analizat multe alte lucruri: „Nu aş vrea să se creadă că este o carte despre Regina Maria. E şi despre ea, dar e în principal o carte despre Balcicul românesc, din perioada 1913-1940, unde nu doar regina îşi interpretează rolul. Artiştii sunt primii care au descoperit Balcicul, în primele luni după ce a fost preluat de România, în august 1913. Pictorii Alexandru Satmary, Iser, Petraşcu, Theodorescu-Sion etc., care îşi fac apariţia acolo încă din toamna acelui an. Regina se îndrăgosteşte de Balcic abia când îl vizitează a doua oară, în 1924, când a fost adusă de Alexandru Satmary“, a amintit Boia.

O regină puternică

Istoricul a studiat îndeaproape jurnalul Reginei Maria a României, inclusiv partea care nu a fost încă publicată, pe care a studiat-o în original la Arhivele Naţionale. Regina a scris zilnic în jurnal, începând cu momentul intrării României în război, în august 1916. Coroborând toate informaţiile, Lucian Boia a ajuns la concluzia că, privind cuplul regal din acea vreme, regele era cel slab, pe când regina era cea puternică: „Regina era o personalitate puternică, spre deosebire de Ferdinand, care era un om inteligent şi cultivat, dar foarte influenţabil şi lipsit de personalitate. Apoi, regele era o fire închisă, retrasă, ea în schimb era plină de pasiuni şi deschisă faţă de tot ce se întâmpla în jurul ei. Erau foarte diferiţi.“

În emisiunea de la Adevărul Live, Lucian Boia a făcut un foarte frumos portret Reginei Maria: „Ea era hotărâtă, ştia ce vrea, iar, în ceea ce priveşte războiul, ea şi-a dorit ca România să fie aliată cu patria ei, Marea Britanie. A ţinut cu tărie de acest lucru şi a avut o mare contribuţie în intrarea în război a României de partea Antantei. Şi a jucat un rol important şi în îmbărbătarea românilor. Când nimeni nu mai credea că războiul va fi câştigat, ea susţinea că vom fi învingători - chiar dacă nu avea niciun argument logic pentru asta. I-a spus la un moment dat generalului Averescu: «Generale, nu ai cum să mă înţelegi! Eu sunt englezoaică, iar englezii nu sunt obişnuiţi să piard㻓.

Apoi, Boia a amintit şi de implicarea efectivă a reginei în timpul războiului: „Regina Maria mergea printre tranşee, alături de soldaţii răniţi. În timpul Războiului balcanic, fusese epidemie de tifos şi de holeră, iar regina îi mângâia pe soldaţi pe frunte. I se spune că e periculos, că se poate contamina şi să-şi pună mănuşi, iar ea nici nu concepe aşa ceva. Avea stofă de eroină.“ a completat istoricul.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite