Liliana Ţuroiu, preşedinte ICR: „Standul ICR de la Bookfest 2018 este un spaţiu situat la graniţa dintre literatură şi artă plastică“

Liliana Ţuroiu, preşedinte ICR: „Standul ICR de la Bookfest 2018 este un spaţiu situat la graniţa dintre literatură şi artă plastică“

Liliana Ţuroiu,preşedinte ICR  FOTOGRAFII: Mihail Cratofil

Institutul Cultural Român se afirmă la ediţia din acest an a Târgului de Carte Bookfest, desfăşurat la Romexpo, în perioada 30 mai – 3 iunie 2018, printr-un stand care face o notă cu totul aparte – atât prin conceptul inedit ce pune în valoare titluri recent publicate, cât şi prin opera celebrului artist român Mihai Ţopescu, operă de artă contemporană integrată firesc în peisajul târgului de carte.

Ştiri pe aceeaşi temă

„La standul ICR de la Bookfest 2018, cititorii pot găsi lucrări recente publicate de Editura Institutului Cultural Român, extraordinare apariţii dintre care amintesc doar câteva:  «Gigi Căciuleanu – Omul dans» de Ludmila Patlanjoglu, «Geta Caragiu.Sculptura» de Elena Dumitrescu, «Desenul din atelier», volumele I si II, de Iolanda Malamen, «Hurezi Monastery»/ «Mânăstirea Hurezi», lucrare realizată de Corina Popa şi Ioana Iancovescu, «Mănăstirile Olteniei. Artă şi spiritualitate»,  ediţia a doua, de Elisabeta Negrău şi Vlad Bedros. Sperăm că standul ICR să surprindă publicul şi la această ediţie – după un binemeritat loc întai la Livre Paris –  nu  numai prin cărţile extraordinare pe care le expune şi prin programul dens de dezbateri şi lansări, ci şi prin piesa de referinţă a expoziţiei «Manifest», semnată de artistul plastic Mihai Ţopescu, o piesă cu un mesaj puternic ce a generat întreg conceptul standului, a spus Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

Ne-am dorit un stand la graniţa dintre literatură şi artă plastică, o abordare diferită a spaţiului expoziţional, care să pună într-o lumină cât mai bună autorii celor mai recente titluri de la editura ICR“, a declarat preşedintele ICR.

Opera maestrului Mihai Ţopescu a generat un concept modern al standului: la exterior, de jur împrejur, sunt  imprimate imagini cu pădurea colorată pe care artistul a realizat-o anul trecut, la Dumbrava, şi pentru care au fost colorati peste 600 de copaci, ca o formă de protest împotriva defrişărilor abuzive. Arhitecta Andreea Macău a creat un adevarat înveliş, ca o cămaşă albă, protectoare, care să pună în valoare „Cuibul“ creat de Mihai Ţopescu. 

„Într-o descompunere a culorilor spectrului solar, în interiorul pavilionului ICR, atârnă din tavan un cuib-simbol al perenităţii cărţii. Cuibul pe care l-am folosit ca element principal este ca un semn de carte, natură şi viaţă. Cuibul expus în pavilionul Institutului Cultural Român este un preambul al viitoarei mele expoziţii care va fi realizată în Munţii Parâng, unde alte cuiburi colorate vor trona în sute de copaci, un manifest-strigăt al zborului şi al vieţii îndreptat către cer”, a subliniat artistul Mihai Ţopescu. 

Andreea Macău, arhitectul standului, remarcă: „Povestea standului Institutului Cultural Român are ca temă centrala călătoria. Obiectele de design modern,  în alb-negru, pe care sunt expuse cărţi de poezie, proză, istorie şi artă, te invită să te opreşti, să alegi, să citeşti, să îţi ridici privirea şi să vezi cuibul, situat exact în inima pădurii“.

Lansările Editurii ICR la Bookfest:

-Vineri, 1 iunie, de la ora 16.30, Institutul Cultural Român organizaeză, în prezenţa autoarei, o lansare extraordinara a  albumului „Costumul de teatru. De la schiţă la miracol“ de Doina Levintza. Vor vorbi despre album doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, şi regizorul Andrei Şerban.

- Sâmbata, 2 iunie, de la ora 12.00, va avea loc la standul ICR dezbaterea „Text şi imagine“ organizată cu prilejul lansării albumului „Desenul din atelier“ (volumele I şi II) de Iolanda Malamen, în prezenţa şi cu participarea autoarei, a doamnei Ruxandra Garofeanu şi a publicistului Adrian Mihalache. De asemenea, domnul Ion Bogdan Lefter, eseist şi critic literar, va fi prezent la dezbaterea in jurul lansarii albumului doamnei Iolanda Malamen.

- Duminică, 3 iunie, de la ora 14. 00 va avea loc la standul ICR lansarea versiunii în limba română albumului „Les Roumains de Paris“ de Basarab Nicolescu şi Louis Monier - apărut la editura Editions Michel de Maule cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul Publishing România -, publicată de editura Vremea. Vor participa domnul Mirel Taloş, vicepreşedintele ICR, doamna Silvia Colfescu, directoarea editurii Vremea, şi traducătorul Lucian Dindirică.

Standul ICR se află poziţionat central, chiar la intrarea Pavilonului B2 de la Romexpo, întinzându-se pe o suparafaţă de 40 metri pătraţi. Titlurile editate de ICR sunt disponibile la standului Institutului (nr. A16, pavilionul B2) cu o reducere de 30%.

 

 

 

 

 

citeste totul despre: