Librăria Cărtureşti Carusel şi-a deschis porţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Libraria Cărtureşti Carusel, de pe Lipscani, s-a deschis în această dimineaţă     FOTO DAVID MUNTEAN
Libraria Cărtureşti Carusel, de pe Lipscani, s-a deschis în această dimineaţă     FOTO DAVID MUNTEAN

Librăria Cărtureşti Carusel, cea mai mare din România, a fost deschisă joi dimineaţa, la ora 10.00, într-o clădire-monument istoric din Centrul vechi al Bucureştiului, confiscată de comunişti şi revendicată de proprietari în 2007. Aproximativ 10.000 de volume se regăsesc pe standurile celor şase niveluri ale librăriei.

Amplasată într-o clădire de pe faimoasă stradă Lipscani, noua librărie este un spaţiu multifuncţional destinat tuturor iubitorilor de artă. La primele ore ale dimineţii, când angajaţii încă puneau la punct ultimele detalii, edificiul a început o altă viaţă în mileniul al III-lea.

Printre cărţi, CD-uri, porţelanuri, cutii de ceai, accesorii de lemn sau mici plante ornamentale, primii cumpărători, care au aşteptat cu nerăbdare să se facă ora 10.00 şi să intre în noul sediu Cărtureşti, au descoperit o librărie bogată în produse autohtone şi de import în egală măsură, etalate în rafturi amplasate prietenos pe trei etaje, la ultimul nivel găsindu-se un bistro la care s-au preparat primele ceşti de cafea. Primii cumpărători, unii intraţi din pură curiozitate în spaţiul nou, alţii chiar în căutare de cărţi, au explorat în tihnă librăria. Au descoperit imediat rafturile cu lucrări din toate domeniile şi pentru toate categoriile de vârstă – cărţi, reviste, CD-uri, DVD-uri, ceaiuri şi delicatese dintre cele care fac viaţa mai frumoasă în orice oraş care se respectă în secolul XXI.

10.000 de volume, un spaţiu multimedia şi o galerie de artă

image

Foto

Carturesti Carusel Librarie FOTO David Muntean

Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se întinde pe şase niveluri, însumând 1.000 de metri pătraţi, într-o clădire care şi-a redeschis uşile după un sfert de secol. În această seară, de la ora 20.00, lansarea noului spaţiu va fi marcată de un concert al trupei Silent Strike şi proiecţii video create de Dan Basu. Librăria, în care doritorii pot găsi până la 10.000 de volume, deţine un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol şi o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj.

Clădirea din secolul al XIX-lea este un monument istoric şi a intrat în posesia familiei de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar, în perioada comunistă, a fost confiscat şi transformat în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat şi reabilitat de proprietarul actual, Jean Chrissoveloni, care a declarat că îşi doreşte ca acest spaţiu „să dea un folos străzii, economiei şi tuturor dintre dumneavoastră care iubiţi cartea”.

Sursa video www.dedesign.tv

În cadrul unei recepţii private care a avut loc în seara dinainte de deschiderea oficială şi la care au participat parteneri afaceri din industria cărţii Jean Chrissoveloni, a vorbit despre istoria acestui edificiu şi despre dificultăţile prin care a trecut familia lui pentru a reuşi să o păstreze:

„Nu pot să spun că a fost un drum uşor. Pentru a vă face o mică idee: prima notificare pe care am făcut-o pentru a revendica această clădire pe legea 18 a fost făcută în 1991. Atunci vorbim de 24 de ani ca să putem să revendicăm clădirea. După ce o revendici, fiindcă o primeşti într-o stare penibilă, trebuie să găseşti o cale să o introduci în circuitul de afaceri, pentru a putea să contribuie la economia ţării, şi, după ce găseşti clientul, trebuie să găseşti banii şi apoi speri că acest client poate să ducă şi el treaba până la sfârştit”.

Considerată de reprezentanţii Cărtureşti „o nebunie”, librăria de pe Lipscani este supranumită „Caruselul luminii”.

Arhitectul Adrian Cancer a declarat că nimic nu a fost cumpărat, totul a fost manufacturat, fiind vorba despre o execuţie „100% românească”. „Absolut tot ce vedeţi aici este manufacturat, nu este nimic cumpărat. Totul este făcut, proiectat - de la nivel de concept până la execuţie, implementare - în atelierele cu care lucrăm. Este un brand 100% românesc şi este o execuţie 100% românească”.

Cărtureşti este un „concept store” care funcţionează ca o librărie şi ca agent cultural. Prima librărie din reţeaua Cărtureşti a fost lansată la sfârşitul anului 2000. În prezent, reţeaua Cărtureşti numără 16 librării-concept cu acelaşi nume, în Bucureşti şi în alte oraşe din România.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite