Poeta Ioana Nicolaie: „Boala despre care am scris a fost un pretext pentru poezie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitata de astăzi a lui Cezar Paul-Bădescu, în studioul Adevărul Live de la ora 15.00, a fost poeta Ioana Nicolaie, care a publicat de curând, la Editura Cartea Românească, volumul „Autoimun”.

Poeta transfigurează în poezie experienţa-limită prin care a trecut ea însăşi, la 35 de ani, cu o gravă boală autoimună. A rezultat un volum tulburător, care poate fi considerat cea mai bună carte de poezie a anului 2013. 

Ioana Nicolaie a discutat despre această experienţă de viaţă şi de moarte şi despre cum a fost ea convertită în poezie de calitate - la Adevărul Live.

Personajul din cartea Ioanei Nicolaie nu-şi poate întrezări viitorul, însă reuşeşte să decupeze din trecut oameni şi întâmplări relevante. „Mi-am descoperit o voce mai tăioasă, pe-alocuri gravă, pe-alocuri plină de tandreţe şi, în situaţiile de criză, mai înţeleaptă“, spune poeta, care a suferit ea însăşi de o boală de imunitate.

Mircea Cărtărescu, soţul Ioanei Nicolaie, a făcut fotografia poetei de pe coperta cărţii.

Interesele sale în literatură sunt diferite de cele de-ale lui Mircea Cărtărescu.

Eu am o lume despre care trebuie să vorbesc. E o mare ipocrizie să spun că Mircea nu m-a ajutat. M-a ajutat să cunosc nişte oameni minunaţi. Nu avem aceiaşi traducători. El a ajutat o întreagă generaţie de scriitori. 

"Trăim într-o lume în care se poate petrece orice. Invidia celor din jur s-a revăsat şi asupra mea. Mi s-au inventat versuri obscene, care circulă pe internet. Eu nu am scris niciodată un vers trivial, însă asta a făcut parte din linşajul la care a fost supus Mircea vara trecută", a mărturisit poeta.

Autoarea Ioana Nicolaie (39 de ani) a revenit la poezie, cu volumul „Autoimun“, după un lung ocol în roman şi în literatura pentru copii. În apariţia recentă de la Editura Cartea Românească şi aflată în topul vânzărilor editurii la Târgul Gaudeamus (20-24 noiembrie 2013), interesul poetei glisează spre accidentul biografic imediat şi spre întrebările fundamentale ale parcursului nostru prin lume.

Acest corp ne trădează uneori. Bolile autoimune sunt ceva îngrozitor. E greu să vezi suferinţa celuilalt. Vezi cât de friabil este totul, cât de fragil este totul în jur, a spus poeta.

Ioana Nicolaie a mărturisit că titlul celui mai recent volum de poezie "este o mare metaforă". "Cititorul nu trebuie agresat în niciun fel", spune scriitoare. "Boala despre care am scris a fost un pretext pentru poezie, îmi pun întrebări despre sensul nostru în lume", precizează ea.

Când am descoperit această boală, mi-am dat seama că nu poate fi tratată. Simptomele sunt teribile. Îţi creşte foarte mult pulsul. Aveam alergii groaznice. Antialergicele mi-au făcut rău la alt organ din corp. Trecuseră vreo 8 luni de când mă tratam. Mi-era foarte rău. Într-o zi, au dispărut alergiile, asta mi s-a părut miraculos. Eram la Berlin. 

Poeta şi-a explicat opţiunea pentru poezia-epică.

Volumul Cerul din burtă, un volum de graniţă între poezie şi proză, a fost scris în perioada în care era însărcinată cu Gabriel, fiul ei şi al lui Mircea Cărtărescu.

"«Autoimun» e o carte despre timp"

Ioana Nicolaie a mărturisit că nu scrie în jurnal zilnic. În perioada bolii, a ţinut jurnal, dar nu a folosit aceste însemnări în scrierea volumului de poezie. "Boala nu mă interesează, e o carte despre vârstă, despre timp, despre noi. Această carte înseamnă ceva pentru mine pe plan literar. M-am întors la poezie după 10 ani cu această carte", a explicat scriitoarea.

Nu mi-aş schimba cu nimic viaţa, în niciun punct. Nici măcar experienţa autoimun nu aş schimba-o. 

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. Familia sa a fost neoprotestantă, Ioana fiind cel de-al patrulea copil din cei doisprezece copii ai familiei.

Sunt fericită că vin din această zonă şi din această familie pentru că am despre ce să scriu. Am multe de spus despre lumea mea. Cu cât depărtarea e mai mare, cu atât de mult te apropii de locul în care ai plecat.

A absolvit în 1997 Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, iar în 1998 a terminat cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi. După absolvire a lucrat în învăţămînt, în presă şi în domeniul editorial.

Nu am avut bani de acasă. Am muncit foarte mult. Am avut burse de studiu în primii doi ani de facultate.

Este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf ), două romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sârmă) şi literatură pentru copii (Aventurile lui Arik şi Arik şi mercenarii).

E foarte greu să ai umor în literatură. Mie îmi lipseşte umorul în cărţile mele, care au o notă gravă. Însă în cărţile mele de copii, am umor. La multe pasaje din prima mea carte pentru copii, fiul meu, Gabriel,  a râs.

Poeta a fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană, în 2008, cu titlul Der Norden. Cerul din burtă a fost publicat în 2013 în suedeză (cu titlul Himlen i magen) şi este în curs de apariţie în bulgară, iar O pasăre pe sârmă este în curs de traducere în sîrbă. A fost inclusă în nouă volume colective româneşti (Ferestre ’98, 40238 Tescani, Cartea cu Bunici, Intelectuali la cratiţă etc.) şi în numeroase reviste şi antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, The Vanishing Point That Whistles: An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).

Poeta Ioana Nicolaie, despre cum poate fi convertită în poezie o experienţă-limită 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite