Jurnalul de călătorie al lui Gustave Flaubert este printre cele mai rare cărţi, fiind estimat la 600.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manuscrisul cu note de călătorie al scriitorului francez Gustave Flaubert este plin de mâzgălituri, comentarii şi pete de cerneală care dezvăluie cât de greu era procesul de scriere pentru romancier, transmite News.ro. Volumul ar putea fi vândut la licitaţie cu 600.000 de euro, potrivit The Guardian.

Sărbătorit pentru prima şi cea mai faimoasă carte a sa, ”Doamna Bovary”, pentru care i-au trebuit cinci ani ca să o scrie, Flaubert era cunoscut pentru meticulozitatea stilului şi eleganţa muncii sale.

Un jurnal de călătorie rar, pe care Flaubert l-a ţinut când a călătorit în Bretania, ar obţine 600.000 de euro când va fi scos la licitaţie la casa Drouot din Paris.

”Este o carte minunată şi rară. Este cu adevărat remarcabilă”, a declarat pentru The Guardian Benoît Forgeot, expert la casa de licitaţie Drouot din Paris. ”Când citeşti această carte simţi că eşti în atelierul lui Flaubert privind peste umărul lui, urmărind procesul de creaţie, căutările perfecţiunii”, a adăugat el.

Flaubert scria greu. ”Era permanent nesatisfăcut de ceea ce făcea, aşa cum se vede din mâzgălituri şi rescrieri. Această carte se află în contrast cu scrisorile sale, în care e greu de găsit o singură greşeală”, a mai spus Forgeot.

Manuscrisul lui Flaubert este printre sutele de lucrări originale, prime ediţii şi scrisori care vor fi vândute de omul de afaceri Pierre Bergé, mai cunoscut în afara Franţei ca partener al designerului Yves Saint Laurent şi co-fondator al casei de modă YSL.

Colecţia lui Bergé include lucrări originale de la 1780 până la 1900 ale unor autori renumiţi ruşi, germani, englezi, italieni şi francezi. Ea arată gustul eclectic al omului de afaceri. Primele ediţii ale lui Johann Wolfgang von Goethe şi ale Marchizului de Sade - inclusiv cele opt volume ”Aline et Valcour”, pe care Sade le-a scris în închisoarea Bastilia cu un an înainte de Revoluţia franceză - o ediţie limitată de două volume cu poeme de William Wordsworth de la 1807 şi o ediţie originală de poveşti semnată Hans Christian Andersen, toate vor fi scoase la licitaţie.

Pierre Bergé deţine de asemenea o colecţie de cărţi de Balzac, Dumas şi Sand. ”Cei trei muschetari”, în trei volume originale, a fost estimată la 40.000 de euro, şi ediţii rare de Keats, Marx, Puşkin, Schopenhauer, Shelley, Stendhal, Cehov şi Dostoievski.

O ediţie a piesei de teatru ”Salomeea” de Oscar Wilde dedicată ”Prietenului meu Lordul Alfred Bruce Douglas, traducătorul piesei mele”, va fi de asemenea vândută.

Jurnalul de călătorie al lui Flaubert de 277 de pagini - lot 351 -  a fost descris ca bijuteria licitaţiei. A fost scris în 1848, când Flaubert şi prietenul său Maxime Du Camp s-au plimbat prin Bretania şi au decis să scrie ceva împreună: lui Flaubert i-au revenit capitolele cu număr impar, lui Du Camp, celelalte. Textul nu a fost publicat în timpul vieţii lui Flaubert.

Gustave Flaubert  s-a născut la 12 decembrie 1821 la Rouen, Franţa. A fost romancier şi dramaturg francez, cunoscut mai ales datorită romanului ”Madame Bovary/ Doamna Bovary”, operă capitală pentru literatura secolului al XIX-lea. ”Salammbô” şi ”Educaţia sentimentală” sunt printre operele sale cele mai importante. Gustave Flaubert a murit la 8 mai 1880, la Canteleu, Franţa. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite