Joi vor fi anunţaţi cei doi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură. „Unul dintre ei trebuie să fie o femeie, cel mai probabil, vor fi de pe continente diferite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premiul Nobel pentru Literatura va merge, în acest an, către doi scriitori
Premiul Nobel pentru Literatura va merge, în acest an, către doi scriitori

Joi, Academia Suedeză va anunţa cei doi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură, instituţia încercând de această dată să evite perspectiva „eurocentrică” şi „orientată către bărbaţi” din anii anteriori, scrie The Guardian. Motivul acordării a două premii vine ca urmare a scandalului sexual care a zguduit academia anul trecut.

Anul trecut, premiul Nobel pentru literatură nu a mai fost acordat în urma scandalului provocat de Jean-Claude Arnault (72 de ani) care a fost condamnat la doi ani de închisoare. „Acuzatul a fost găsit vinovat de viol, comis în noaptea dinspre 5 spre 6 octombrie 2011”, anunţa, în urmă cu un an, tribunalul de la Stockholm. 

În urmă cu doi ani, ziarul suedez Dagens Nyheter publicase mărturiile a 18 femei care îl acuzau pe fotograful francez Jean-Claude Arnault, soţul poetei Katarina Forstenson, de hărţuire sexuală. 

Decizia Academiei Suedeze de a nu acorda premiul Nobel pentru literatură venea ca o consecinţă a acestor acuzaţii care a adus la „o încredere redusă a publicului în Academie”. 

Unul dintre laureaţi, cel mai probabil, o femeie

Premiul al cărui câştigător va fi anunţat joi va merge către scriitorul care, în cuvintele lui Alfred Nobel, a scris „o operă excepţională într-o direcţie ideală”. Printre numele despre care se crede că au cele mai mari şanse în acest an se numără romanicera rusă Ludmila Uliţkaia, scriitoarea din Guadelupa, Maryse Conde, precum şi Margaret Atwood, autoarea cărţii care a stat la baza celebrei serii ecranizate,  „The Handmaid’s Tale”. 

Conform The Guardian, motivul pentru care aceste nume sunt considerate favorite în urma declaraţiilor lui Anders Olsson, preşedintele comitetului de acordare a premiului Nobel pentru literatură, care a dezvăluit că, în acest an, criteriile s-au schimbat. Daţi fiind ultimii doi câştigători, Kazua Ishiguro şi Bob Dylan, care scriu amândoi în limba engleză, şi faptul că doar 14 din cei 114 laureaţi de până acum sunt femei, Olsson a recunoscut necesitatea ca juriul „să îşi lărgească perspectiva”. 

„Am avut o perspectivă mai eurocentrică asupra literaturii, iar acum ne uităm în toată lumea. Înainte, ne orientam mai degrabă către bărbaţi. Acum avem atât de multe scriitoare care sunt minunate, aşa că sperăm că premiul şi întreg procesul de acordare a premiului au fost intensficitate şi sunt mult mai largi în domeniul lor de aplicare”, a explicat Olsson, citat de cotidianul britanic. 

Favoriţii la premiul Nobel 

Fiammetta Rocco, corespondent pe cultură pentru „The Economist”, a declarat că „dacă vor fi doi laureaţi, unul trebuie să fie o femeie”, adăugând că „cel mai probabil, vor fi de pe continente diferite”. 

Scriitorul rus Mihail Şişkin, poloneza Olga Tokarczuk, kenyanul Ngugi Wa Thiong'o, albanezul Iasmail Kadare, japonezul Haruki Murakami sau Joyce Carol Oates din SUA sunt consideraţi a fi favoriţii în acest an. 

Conform site-ului de pariuri Nicer Odds, prima cotată este scriitoarea canadiană Anne Carson, pe ultimul loc fiind George R.R. Martin, autorul celebrei serii „Game of Thrones”. Mircea Cărtărescu este văzut ca având mai multe şanse decât scriitori precum Milan Kundera sau Ismail Kadare. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite