Invitaţie pentru iubitorii de proză scurtă, în Grădina Cărtureşti Verona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Chivu, unul dintre cei trei participanţi la evenimentul de vineri, din Grădina Cărtureşti Verona. FOTO Eduard Enea
Marius Chivu, unul dintre cei trei participanţi la evenimentul de vineri, din Grădina Cărtureşti Verona. FOTO Eduard Enea

Vineri, de la ora 18.30, în Grădina Cărtureşti Verona din Bucureşti, va avea loc evenimentul „Threesome cu proză scurtă“, o seară de lecturi şi discuţii, la care vor participa Ana Maria Sandu, Alex Tocilescu şi Marius Chivu.

Ana Maria Sandu şi Alex Tocilescu vor citi din noile lor volume: „Pereţi subţiri”, respectiv „Imperiul Pisicilor”, aflate în topul vânzărilor editurii Polirom, la categoria literatură română, la ediţia Bookfest din acest an.  Cei doi prozatori vor intra în dialog cu Marius Chivu, autorul volumului de povestiri „Sfârşit de sezon” (Polirom, 2014), precum şi unul dintre iniţiatorii revistei de proză scurtă Iocan.

Ana Maria Sandu a debutat în 2003 cu volumul „Din amintirile unui Chelbasan” (Editura Paralela 45), reeditat în 2013 la Editura Art. Cartea a fost tradusă în limba franceză în 2010 cu titlul ”L’écorchure”. În 2006 a publicat la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, romanul „Fata din casa vagon”, iar în 2010 romanul „Omoară-mă!” care a fost tradus în limba italiană (Uccidimi, Aìsara, 2012), urmând să apară şi în limba maghiară, la Editura Vince Kiadó Kft.

În 2013 a publicat „Aleargă” (Editura Polirom). Actriţa Nicoleta Lefter şi coregrafa Silvia Călin au făcut, pornind de la text, un one woman show cu acelaşi titlu. A mai publicat texte în antologiile „Cartea cu bunici”, „Bookătăria de texte&imagini”, „Iubire 13”, „Prima dată”, „Nouvelles de Roumanie”, „Rumänien heute”. A coordonat volumul „Cu ochii în 3,14”, o antologie Dilema veche, apărută în 2015 la Editura Humanitas. Trăieşte la Bucureşti. Este redactor la revista Dilema veche.

„Pereţi subţiri” de Ana Maria Sandu cuprinde 17 poveşti dintr-un bloc cu patru etaje din Bucureşti. Vieţile personajelor comunică prin pereţii subţiri. În această comunitate de locatari vechi şi noi, intimitatea devine fluidă. Destinele personajelor se intersectează, apartamentele au propriile istorii, cuplurile îşi trăiesc sub ochii celorlalţi ritualurile şi descompunerea. Dincolo de uşile închise e o lume în mic, cu bucuriile şi tristeţile ei infinitezimale.

Alex Tocilescu (n. 1977, Bucureşti) este scriitor şi publicitar. După mai mulţi ani petrecuţi în străinătate, mai întâi în Germania, iar ulterior în Statele Unite, se întoarce în 2009 în România. În prezent este copywriter la Graffiti BBDO. A publicat articole în România liberă, Dilema Veche, Vice şi alte periodice. A debutat ca scriitor în 2005, la Editura Polirom, cu volumul de povestiri „Eu et al”. Au urmat romanul „Carne crudă” (2007) şi volumul de proză scurtă „Standard” (2009). Două povestiri ale sale au fost incluse în volumul „Best of: proza scurtă a anilor 2000”, editat de Marius Chivu (Polirom, 2013). 

„Alex Tocilescu este un tip cult, cu imaginaţie şi umor, căruia îi plac muzica, pisicile, conversaţiile şi satul 2 Mai. Aşa sînt şi povestirile lui populate cu extratereştri, politicieni, locatari de bloc, diavoli sau feline: au o naturaleţe absurdă, o impuritate elitistă şi un umor neconvenţional – trei atuuri care pe unii îi vor face să ridice statui, iar pe alţii din umeri. Căci în realismul paralel al lui Tocilescu se intersectează mai toate genurile: parodia şi parabola, satira şi apocrifa, farsa şi pornograficul, fantasy-ul şi autoficţiunea. Ingenioasele sale proze sînt punk, pulp, prozac. Ca şi cum Iisus, Harms şi Tarantino ar intra într-un bar unde cîntă David Bowie. Orice se poate întîmpla. Inclusiv ca barmanul să fie o pisică.”- Marius Chivu despre volumul „Imperiul Pisicilor”.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite