Investigaţie Scena9.ro: „Medalia Nobel pentru Filologie“ acordată academicianului Eugen Simion e un fals

Investigaţie
Scena9.ro: „Medalia Nobel pentru Filologie“ acordată academicianului Eugen Simion
e un fals

Eugen Simion ar fi primit aceeaşi distincţie „fictivă“ ca Noam Chomsky

Academicianul Eugen Simion a primit, în decembrie 2018, Medalia de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“ pe 2018, acordată de Societatea Internaţională de Filologie, după cum anunţa un comunicat al Academiei Române. Potrivit unei investigaţii realizate de publicaţia Scena9, distincţia, oferită şi unor personalităţi culturale precum Noam Chomsky şi Umberto Eco, pare a fi o păcăleală, iar Societatea – o instituţie-fantomă.

De aproape un secol, Societatea Internaţională de Filologie acordă, o dată la cinci ani, Medalia de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“, instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, în semn de înaltă recunoaştere a valorii de excepţie a lucrărilor în domeniul gramaticii sau criticii şi istoriei literare, se arăta într-un comunicat al Academiei Române din decembrie 2018, citat de news.ro.

„Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii s-a născut odată cu acordarea, în 1927, a Premiului Nobel pentru Literatură filozofului francez Henri Bergson, care nu era nici poet, nici romancier. Astfel, s-a decis ca la fiecare cinci ani, Societatea Internaţională de Filologie să acorde, după modelul Medaliei Fields pentru Matematică, o medalie de aur a filologiei în memoria lui Alfred Nobel“, scria în comunicatul Academiei Române, care anunţa vestea premiului oferit de Societatea Internaţională de Filologie.

Aşadar, în 2018, Medalia de Aur a Filologiei i-a fost oferită academicianului Eugen Simion, prin votul celor două sute de universităţi din toată lumea, membre ISP, mai era menţionat în comunicat. Este pentru prima dată când medalia îi revine unui specialist român. Începând cu anul 2016,  Medalia de Aur s-a acordat în fiecare an, iar cel mai recent laureat a fost  profesorul Noam Chomsky.


Potrivit însă unei investigaţii realizate în ianuarie 2019 de publicaţia culturală Scena9.ro, care a contactat Fundaţia Nobel din Suedia pentru a afla mai multe despre premiul acordat academicianului Eugen Simion şi dacă există vreo legătură cu Societatea Internaţională de Filologie, atât premiul, cât şi datele instituţiei sunt obscure şi n-au nimic de-a face cu Fundaţia Nobel.

Fundaţia Nobel n-are habar de Societatea Internaţională de Filologie
„«Premiul Nobel este o marcă înregistrată a Fundaţiei Nobel. Fundaţia Nobel nu este în niciun fel afiliată cu instituţiile din e-mailul dumneavoastră [International Society of Philology şi University of Philology, n.r.],“ ne-a declarat Mikael Östlund, responsabil de comunicare şi relaţii publice în cadrul Fundaţiei Nobel. În acelaşi e-mail, ni s-a spus că, în cazul în care va fi depistată o folosire abuzivă a mărcii înregistrate, Fundaţia Nobel va lua măsuri legale.“, scriu jurnaliştii de la Scena9.

De asemenea, UNESCO neagă că ar fi implicat în vreun fel şi că ar avea vreo asociere de orice fel cu respectiva societate. Mai mult, profesorii de pe site-ul societăţii care apar ca „membri individuali“, precum şi universităţile care ar fi votat pentru acordarea premiului preşedintelui Secţiei de lideratură şi filologie a Academiei Române - şi care au fost contactate de jurnaliştii de la Scena9.ro -  spun că nu au auzit de respectiva instituţie şi de dezic de orice alăturare. Inclusiv profesorul Noam Chomsky nu-şi aminteşte de acest premiu.

Noam Chomsky nu-şi aminteşte despre premiu
„Ştiu foarte puţine despre această organizaţie. M-au invitat la Paris pentru câteva conferinţe. Nu-mi amintesc prea multe despre indivizii implicaţi sau despre organizaţie. Susţin foarte multe conferinţe, organizate de tot felul de grupuri“, le-a declarat, în scris, Chomsky jurnaliştilor de la Scena9, care a adăugat că nu-şi aminteşte să fi primit vreodată „Nobelul pentru Filologie”.

Întreaga investigaţie despre istoria Societăţii Internaţionale de Filologie şi cine se află în spatele instituţiei o puteţi citi aici.

Contactat de „Adevărul“ pentru a comenta noile informaţiile despre medalia oferită de Societatea Internaţională de Filologie, academicianul Eugen Simion nu a răspuns, până la această oră, apelurilor şi mesajelor trimise.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: