INTERVIU John Simenon: „Noul Maigret este jucat de Mister Bean“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MOŞTENIRE John Simenon, fiul scriitorului belgian Georges Simenon (1903-1989), s-a aflat weekendul trecut în România pentru a promova integrala Maigret în 10 volume publicată de Editura Polirom.

John Simenon s-a născut în 1949 în Tucson (SUA). Este al doilea din cei 4 copii ai lui Georges Simenon. Din 1995, John Simenon gestionează drepturile de autor ale tatălui său.

„Adevărul“: Sunteţi belgian, dar numele dumneavoastră este anglo-saxon. Care este explicaţia?
John Simenon: Păi, sunt născut în Statele Unite, în timp ce tatăl meu traversa ţara. Familia mea m-a numit tot timpul „Johnny“, dar când am devenit adult, „Johnny“ fiind un diminutiv pentru „copil“, am preferat să mă numesc John, mai curând decât Johnny. Acesta este motivul.

Are totuşi o rezonanţă anglo-saxonă...
Da, dar să ştiţi că am vorbit engleză mai înainte de-a vorbi franceză. Aşadar, am trăit în Statele Unite până la vârsta de 7 ani. De-aceea, toată lumea în SUA îmi spunea Johnny. Familia mea mă numeşte încă Johnny, dar restul lumii îmi spune pe numele real.

Care este relaţia pe care aţi avut-o cu tatăl dumneavoastră?
Era în primul rând tată mai mult decât altceva. Ceea ce este important este că, în mod natural, devenea extrem de disponibil. Aveam impresia că tot timpul din lume mi l-aş putea petrece cu el. Priveam ştirile seara cu el, făceam plimbări cu el în fiecare zi, aveam ocazia să discutăm orice fel de lucruri. Din nefericire, câteodată discuţiile noastre lipseau, astăzi regret că nu am vorbit mai mult cu el.

V-aţi gândit să scrieţi o carte despre el?
Nu. Nu sunt scriitor şi nu am niciun motiv să fac asta. Există atât de multe cărţi despre el, încât nu cred că pot să adaug mare lucru scriind şi eu una.

image

Foto dreapta: Georges Simenon (1903-1989)

Sunteţi un fan, un cititor de romane poliţiste?
Sunt un cititor de literatură în general, nu am o preferinţă particulară pentru policier. Iubesc literatura, iubesc evident tot ceea ce este policier, nu sunt un mare amator de science fiction. Desigur că, printre toate cărţile pe care am avut ocazia să le citesc, am multă admiraţie pentru cărţile tatălui meu, pe care le apreciez enorm. Astăzi, când sunt producător al unei serii Maigret pentru televiziunea engleză, trebuie să spun că îl redescopăr pe Maigret cu o enormă plăcere.

„Lupta lui Maigret este pentru a înţelege omul“

Care este locul lui Maigret în galeria marilor detectivi, inspectori, ai romanului poliţist, prin opoziţie cu un Arsène Lupin, Sherlock Holmes sau Hercule Poirot?

Cred că Maigret a fost primul anchetator, poliţist, care să facă tot ceea ce ceilalţi nu făceau. Asta înseamnă că

tatăl meu l-a creat pe Maigret împotriva tuturor regulilor. Maigret nu este deosebit de inteligent, nu este foarte sportiv, ba chiar deloc, romanele se termină deseori rău,

nu există niciodată, sau rar, un vinovat perfect, ei nu sunt reprezentări ale răului, sunt deseori oameni ca dumneavoastră sau ca mine...

Nu există un Moriarty, un geniu negativ, în aceste romane...
Nici vorbă, nu există o încarnare a Răului, absolut deloc. Prin urmare, nu este vorba despre o luptă, o bătălie a Binelui împotriva Răului, ci de una o omului pentru om, pentru a înţelege omul. Am impresia că atâtea romane poliţiste de astăzi, din toată lumea, îi datorează ceva, că cea mai mare parte a anchetatorilor din literatura de azi datorează ceva, de o manieră sau alta, lui Maigret. Şi romancierii înşişi, astăzi, o recunosc.

image

În weekend, alături de candidatul Theodor Paleologu     FOTO: Delegaţia Wallonie-Bruxelles

„Maigret nu este un «super-erou»“

Putem spune atunci că personajul lui Maigret este un anti-erou, un „om fără însuşiri“?
Dacă vreţi. Este un erou care nu are atributele obişnuite ale eroului, dar rămâne totuşi un erou. Într-un anume mod, este un om un pic ideal.

Nu există mulţi oameni pe lume care să fie capabili să poarte pe umerii lor toată presiunea, toate angoasele cărora trebuie să le facă faţă în anchetele sale. Deci, rămâne un erou, dar unul care nu are caracteristicile obişnuite ale eroului.

Nu este un „super-erou“, este un erou uman, dar totuşi puţin idealizat.

Cum vi se pare interpretarea lui Jean Gabin?
Jean Gabin a fost un actor extraordinar şi l-a încarnat pe Maigret pentru o întreagă generaţie de spectatori, într-o perioadă în care cinemaul francez mergea mult prin lume. Dar nu a fost singurul, au mai existat şi alţi Maigret, a fost unul înaintea lui, au fost alţii după el. Există mai multe generaţii care nu l-au cunoscut pe Gabin, dar i-au cunoscut pe alţi actori interpreţi de Maigret, precum Bruno Crémer la televiziunea franceză sau Gino Cervi la cea italiană. Au existat Maigret la televiziunile olandeză, cehă etc., deci există mult public pentru care Maigret a fost încarnat de un alt actor.

Şi acum, la televiziunea engleză?
Astăzi, pentru englezi, la ITV, este Rowan Atkinson (Mr. Bean – n. red.) (foto dreapta) cel care-l interpretează pe Maigret. Este un Maigret destul de diferit faţă de ceilalţi. Este mai puţin mare, mai puţin greoi, dar are multă empatie, multă compasiune, înţelegere umană, ceea ce pentru mine este foarte important. Exprimă acest lucru foarte bine.

image
„Nu ştiam nimic despre România până să vin aici, dar acum, privind la Bucureşti, mi se pare o ţară foarte latină. Este foarte diferit de Budapesta.“ – John Simenon

Maigret, un brand al Polirom

Georges Simenon (1903-1989) a scris peste 200 de romane, traduse în peste cincizeci de limbi, dintre care 77 de romane şi 28 de povestiri avîndu-l drept personaj principal pe celebrul inspector Maigret. Pînă astăzi, cărţile sale au fost vîndute în peste 850 de milioane de exemplare în întreaga lume.

John Simenon s-a născut în 1949 în Tucson (SUA). Este al doilea din cei 4 copii ai lui Georges Simenon. După un MBA la Harvard, lucrează în industria cinematografică şi devine vicepreşedintele 20th Century Fox International la Londra, apoi la Los Angeles, este producător independent  şi director operaţional pentru America de Nord al Studio Canal+. Din 1995, John Simenon gestionează drepturile de autor ale tatălui său.

image

Editura Polirom a lansat în anul 2007 Seria Maigret, serie ce cuprinde cele mai reuşite romane poliţiste ale scriitorului belgian, avîndu-l în centru pe celebrul comisar Maigret, şi în care au apărut pînă în prezent nu mai puţin de 81 de volume.

De asemenea, începînd cu anul 2013, Polirom a lansat proiectul editorial Integrala Maigret – 75 de romane şi 28 de povestiri reunite în 10 volume. Cititorii pasionaţi de literatura poliţistă pot găsi pe www.polirom.ro şi în librării primele şase volume din Integrala dedicată unuia dintre cei mai îndrăgiţi detectivi, personajul-fenomen Maigret, care continuă să fascineze.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite