Institutul Cultural Român spune că artiştii-protestatari de la Salonul de Carte de la Paris erau „sub influenţa alcoolului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un grup de artişti-performeri au purtat măşti cu scriitorii absenţi de la Salonul de Carte FOTO Cristina Hermeziu
Un grup de artişti-performeri au purtat măşti cu scriitorii absenţi de la Salonul de Carte FOTO Cristina Hermeziu

Institutul Cultural Român (ICR) declară, într-un comunicat de presă, deschiderea de aseară a Salonului de Carte de la Paris, drept "un succes al culturii române", afirmând că artiştii- protestatari, care purtau măşti cu marii scriitorii absenţi, erau sub "influenţa alcoolului".

„Pentru câteva minute, un grup de cinci tineri, aflaţi sub influenţa alcoolului, au protestat în faţa pavilionului românesc, declarând că luptă faţă de „politizarea ICR“. Printre cei care s-au declarat jigniţi de comportamentul acestora s-a numărat şi Serge Celibidache, dar şi alţi membri ai comunităţii româneşti din Paris. Tinerii purtau măşti cu chipurile lui Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara, Andrei Pleşu şi Victor Ponta. Aceştia sunt cunoscuţi pentru comportamentul lor scandalos în comunitatea românească din Paris, după cum a declarat doamna Alexandra Barrault, profesoară la o universitate pariziană", se spune în comunicatul ICR.

"Adevărul" a prezentat, în exclusivitate, iniţiativa tinerilor protestatari-performeri, pe blogul corespondentei Cristina Hermeziu.  Nume importante, Andrei Pleşu Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, s-au delimitat de programul ICR, au criticat dur politica lui Andrei Marga şi au anunţat, în semn de protest, că nu vor participa la Salonul de Carte de la Paris, după cum "Adevarul" a anunţat aici.

Georgică Severin l-a salutat pe preşedintele Franţei

"Cultura şi literatura română au fost reprezentate la vârf de scriitori, academicieni, critici, poeţi, eseişti, istorici, profesori, dintre care îi amintim pe Norman Manea, Serge Celibidache, fiul marelui dirijor român Sergiu Celibidache, Matei Vişniec, Eugen Simion, George Banu, Ana Blandiana, Stelian Tănase, Mircea Dinescu, Ileana Mălăncioiu, Gabriela Adameşteanu, Mircea Martin, Eugen Uricaru, Ion Mureşan, Nicolae Manolescu, Solomon Marcus, Ioan S Pop, Marta Petreu, Dinu Flămând, Lucian Boia... Deschiderea standului Romaniei a fost onorată şi de prezenţa ASR, Principele Radu al Romaniei. Li s-au alăturat personalităţi ale lumii culturale din diaspora română şi din Franţa,  alături de o seamă de reprezentanţi ai unor edituri din România, pentru prima oară invitaţi să participe la un astfel de eveniment", se arată în comunicat.
Organizatorii estimează că, în ziua de deschidere a Salonului, peste o mie de persoane au vizitat standul României. Sub „pomul vieţii“ – simbolul ales de artistul designer al standului, sub care „Roumanie se livre“,  multe din cărţile aflate la vânzare şi-au găsit cumpărători.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a vizitat, potrivit ICR, standul ţării noastre, invitata de onoare, unde a fost salutat de preşedintele ICR, Andrei Marga, de miniştrii Culturii şi Educaţiei, Daniel Barbu şi Remus Pricopie şi de preşedintele Comisiei senatoriale de cultură a Parlamentului, Georgică Severin.


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite