Iaşiul pune România pe harta literară a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poimâine începe ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), cea mai importantă manifestare de acest gen nu numai din România, ci, conform cotidianului „El Pais“, din Europa de Est.

După ediţia din 2013, care a avut un public de 26.000 de oameni, cotidianul spaniol „El Pais“ scria despre FILIT că „e deja, la prima sa ediţie, cel mai important festival literar din Europa de Est“. Prin urmare, avem şi noi, graţie iniţiativei grupului de scriitori de la Iaşi (Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu), un festival european în toată puterea cuvântului, de talia celor din Vest. unde există un numeros public interesat de literatură şi unde te poţi întâlni cu mari scriitori ai literaturii mondiale.

300 de invitaţi
Ediţia de anul acesta, care are loc între 1 şi 5 octombrie, se anunţă încă şi mai impresionantă decât cea de anul trecut, cu nu mai puţin de 300 de invitaţi din ţară şi din străinătate. Între aceştia, se numără scriitori, traducători, editori, organizatori de festivaluri din străinătate, critici literari, librari, distribuitori de carte, artişti, manageri şi jurnalişti culturali. Manifestările la care vor participa invitaţii vor fi şi ele diverse: lecturi publice şi discuţii cu publicul, întâlniri ale scriitorilor cu elevii de liceu, proiecţii de filme, concerte, dezbateri şi conferinţe specializate, plus Târgul de carte Bookfest.

Serile FILIT
Fiecare zi a festivalului se va încheia cu o întâlnire specială cu unul dintre capetele de afiş, în cadrul Serilor FILIT, de la ora 20.00, în Sala mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“.

Protagonistul primei seri, mâine, va fi David Lodge, autorul trilogiei universitare, din care face parte celebrul roman „Schimb de dame“. Întâlnirea va fi moderată de criticul şi profesorul universitar Codrin Liviu Cuţitaru, care predă la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de engleză).

Seara zilei de joi, 2 octombrie, este dedicată scriitorului mexican Guillermo Arriaga, a cărui întâlnire cu publicul va fi moderată de criticul, poetul şi traducătorul Marius Chivu. Arriaga este un romancier foarte interesant, dar celebritatea lui mondială se datorează scenariilor pe care le-a scris pentru filmele lui Alejandro González Iñárritu („Amores Perros“, „21 de grame“, „Babel“).

Întâlnirea din a treia seară, cu laureata Premiului Nobel Herta Müller, îl are ca invitat şi pe scriitorul şi psihoterapeutul Ion Vianu. Discuţia va fi moderată de poetul şi traducătorul din română în germană Ernest Wichner, directorul Literaturhaus Berlin.

Seara de 4 octombrie îl va aduce în faţa publicului de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ pe Mircea Cărtărescu, iar discuţia va fi moderată de sus-semnatul.

În ultima zi de festival, pe 5 octombrie, cititorii se vor putea întâlni, în Sala mare a teatrului, cu Norman Manea, dar şi cu invitatul lui, poetul şi criticul american Edward Hirsch, într-o discuţie moderată de Emil Hurezeanu.

În afară de aceste nume sonore, printre invitaţii Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi se numără destui scriitori remarcabili din ţară şi din străinătate (Romain Puertolas, Care Santos sau Georgi Gospodinov, pentru a da doar trei exemple), pe care vă invităm să-i descoperiţi pe site-ul festivalului, www.filit-iasi.ro.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite