Herta Muller critică alegerea câştigătorului premiului Nobel pentru Literatură: Scriitorul chinez „celebrează cenzura"

Herta Muller critică alegerea câştigătorului premiului Nobel pentru Literatură: Scriitorul chinez „celebrează cenzura

Scriitoarea Herta Muller FOTO Adevarul

Scriitoarea germană de origine română Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, a declarat într-un interviu pentru publicaţia suedeză „Dagens Nyheter"că acordarea Premiului Nobel pentru Literatură în acest an chinezului Mo Yan este o „catastrofă", întrucât acest scriitor chinez „celebrează cenzura".

Ştiri pe aceeaşi temă

„Chinezii înşişi au spus că Mo Yan este un responsabil al unui eşalon similar unui minister", a spus Muller (59 de ani), referitor la faptul că Mo Yan este vicepreşedinte al Asociaţiei scriitorilor din China, structură susţinută de guvernul de la Beijing, notează Agerpres.

În opinia sa, alegerea lui Mo Yan ca laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în acest an, în timp ce laureatul Nobelului pentru Pace Liu Xiaobo se află în închisoare în China, este „o palmă pe obrazul celor care luptă pentru democraţie şi drepturile omului".

Herta Muller a fost persecutată de fostul regim comunist din România dinainte de 1989 pentru că a refuzat să devină informatoare a fostei Securităţi. Scrierile sale au fost cenzurate în România în acea vreme; în 1987, Herta Muller s-a autoexilat în Germania.

Comitetul Nobel a decis în luna octombrie a anului 2009 să-i acorde premiul pentru literatură scriitoarei germane născute în România Herta Muller, „pentru concentraţia poeziei şi francheţea prozei cu care descrie viaţa celor dezrădăcinaţi".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările