George Cristian Maior, directorul SRI, despre revoluţionarul Lev Troţki: „A fost un personaj tragic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul SRI, George Cristian Maior, în centru, alături de Oviviu Enculescu (stânga) şi Valentin Ajder
Directorul SRI, George Cristian Maior, în centru, alături de Oviviu Enculescu (stânga) şi Valentin Ajder

La lansarea cărţii „Lev Troţki. O viaţă de revoluţionar“, de Joshua Rubenstein, care a avut loc vineri, de la 13.00, în Aula Bibliotecii Central Universitare, şeful Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Cristian Maior, care a şi prefaţat volumul, a vorbit despre personalitatea contradictorie a bolşevicului Troţki, ale cărui decizii politice au bulversat întreaga societate a secolului XX.

Lansarea de vineri de la prânz i-a avut ca invitaţi pe George Cristian Maior, directorul SRI, Ovidiu Enculescu, directorul Editurii Rao şi editorul de carte Valentin Ajder, în compania gazdei Mireille Rădoi. Evenimentul face parte din Festivalul „Strada de C`Arte“ (20-28 septembrie), aflat anul acesta la cea de-a III-a ediţie. 

Biografia lui Lev Troţki face parte dintr-o serie de lucrări care prezintă vieţile altor mari personalităţi şi care sunt publicate de Editurile Rao şi Eikon: Cardinal Lichelieu, Niccolò Machiavelli, Otto von Bismarck şi, acum, Lev Troţki, toate prefaţate de George Cristian Maior. 

„Troţki a fost o personalitate cu sânge rece, având o viziune foarte clară, datorită capacităţii sale strategice: Particul Bolşevic era compus, totuşi, numai din 20-30.000 de oameni şi, cu toate acestea, a preluat puterea în stat“, a punctat George Maior, revoluţionarul fiind totodată considerat un intelectual - „nefolositor“, după cum l-a numit Stalin, însă care a teoretizat problema marxistă şi a generat acţiuni de propagandă. „Îşi crease deja o anumită legitimitate prin numeroasele traduceri din literatura universală şi scrierile despre evenimentele istorice“, a completat Maior. 

Idealismul l-a costat pe Troţki, fiind rapid eliminat de Stalin – din iniţiatorul revoluţiei bolşevice a devenit inamicul ei. George Cristian Maior, directorul SRI

„Putem considera această carte o lecţie în ceea ce priveşte destinul politicienilor care cred că pot controla istoria, însă sfârşesc prost. Idealismul l-a costat pe Troţki, fiind rapid eliminat de Stalin – din iniţiatorul revoluţiei bolşevice a devenit inamicul ei. A fost asasinat de un agent al serviciilor secrete bolşevice, conduse de Stalin“, a spus directorul SRI. 

Maior a încheiat spunând că Troţki a fost o personalitate care „a bulversat o întreagă lume a secolului XX, iar efectele acestei bulversări sunt resimţite şi astăzi“. 

George Cristian Maior este directorul Serviciului Român de Informaţii din octombrie 2006 şi profesor titular al cursului masteral Politica Externă şi de Securitate Comună la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din universitatea de stat SNSPA. 

Lev Troţki (1879-1940) a fost un revoluţionar bolşevic şi intelectual marxist rus născut într-o familie de evrei aşkenazi din Ucraina. Influenţa sa politică s-a remarcat în special la începuturile existenţei Uniunii Sovietice, din funcţiile de Comisar al poporului pentru politica externă, apoi fondator şi prim comandant al Armatei Roşii şi Comisar al poporului pentru apărare. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite