George Arion, invitatul lui Mircea Vasilescu la Adevărul Live, explică „de ce nu avem roman poliţist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Arion, în studioul Adevărul Live FOTO Sever Gheorghe
George Arion, în studioul Adevărul Live FOTO Sever Gheorghe

Invitatul lui Mircea Vasilescu, de la ora 13.00, la Adevărul Live, este George Arion. Tema emisiunii este "De ce nu avem roman poliţist?“.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live.

Din 1983, cînd a apărut “Atac în bibliotecă”, George Arion a publicat o serie întreagă de romane poliţiste şi a lansat un personaj popular: Andrei Mladin. Scriitorul este însă mai degrabă un „caz special”, prin consecvenţa şi pasiunea dedicate acestui gen care, în literatura română, e slab reprezentat. Încercăm să explicăm de ce acest gen de mare succes nu are prea mulţi reprezentanţi autohtoni, deşi traducerile din autori străini de romane poliţiste se bucură de atenţia publicului. Şi, bineînţeles, discutăm despre Andrei Mladin, „detectivul fără voie” creat de George Arion.

George Arion s-a născut pe 5 aprilie 1946, la Tecuci.

În prezent este directorul Publicaţiilor Flacăra din România. Preşedinte al Fundaţiei "Premiile Flacăra", preşedinte al Romanian Crime Writers Club. A fost caracterizat în momentul publicării primului său roman poliţist, Atac în bibliotecă, drept „un Raymond Chandler român” de către criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu. Ziaristul şi caricaturistul Octavian Andronic l-a numit „un San Antonio dâmboviţean”.



George Arion, în studioul Adevărul Live FOTO Sever Gheorghe 

George Arion FOTO Sever Gheorghe

Celebre rămân personajele Sherlock Holmes (apărut în romanul  “A Study in Scarlet”, publicat în 1887) şi Hercule Poirot, un detectiv belgian care a început să elicideze mistere din 1916 (însă versiunea romanului va fi publicată abia în 1920).

 Rodica Ojog-Braşoveanu a fost una dintre cele mai apreciate, numită “marea doamnă a policer-ului românesc”. Fosta avocată şi-a publicat primul său titlu în 1971, “Moartea semnează indescifrabil”, după care au urmat alte peste 30 de titluri. 

Alţi scriitori români contemporani, George Arion, Horia Tecuceanu, Petre Sălcudeanu, Olimpian Ungherea şi Haralamb Zincă se adaugă listei de autori români care s-au dedicat acestui stil.

 Primul meu roman poliţist, „Atac în bibliotecă”, l-am scris oarecum în joacă, enervat de producţiile autohtone de gen care erau mai mult scrieri propagandistice. Succesul a fost fulminant. M-a bucurat că a apărut, în 2011, în limba engleză, la Editura Profusion din Londra, spune George Arion.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite