„Fluturele gladiator. Teatru politic, queer & feminist pe scena românească“, de Cristina Modreanu şi Dan Perjovschi, se lansează la Gaudeamus 2016

„Fluturele gladiator. Teatru politic, queer & feminist pe scena românească“, de Cristina Modreanu şi Dan Perjovschi, se lansează la Gaudeamus 2016

Criticul de teatru Cristina Modreanu     FOTO: Sever Gheorghe

Lansarea volumului  “Fluturele gladiator. Teatru politic, queer & feminist pe scena românească” de Cristina Modreanu, cu desene de Dan Perjovschi, va avea loc duminică, 20 noiembrie 2016, ora 14.00, la standul Curtea Veche Publishing din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Pavilionul Central, Romexpo.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul lansării vor lua cuvântul Cristina Modreanu (autoare), Gianina Cărbunariu (regizoare) şi Nicoleta Lefter (actriţă). Oficiile de gazdă vor fi făcute de Barna Némethi, fotograf şi regizor.

Conform editurii Curtea Veche, „de la începutul mileniului 21, pe scena internaţională de teatru s-a înregistrat o revenire intensă a creatorilor care transcriu în spectacolele lor o atitudine faţă de realitatea înconjurătoare, activând latura militantă a celei mai sociale dintre arte. În ultimul deceniu, la care se referă eseurile din volum, balanţa s-a înclinat şi în spectacologia românească dinspre estetică înspre etică, ceea ce a dus la înscrierea teatrului românesc într-o tendinţă globală.

Pentru prima dată după efervescenţa anilor 90, prin teatrul politic se produce din nou o sincronizare a scenei româneşti cu circuitul ideatic aflat în avangarda scenei internaţionale. Desenele cunoscutului artist vizual Dan Perjovschi însoţesc eseurile criticului de teatru Cristina Modreanu care se referă la creaţiile unor creatori români exponenţiali pentru această direcţie, sintetizând vizual tematica pe care eseurile o tratează.“

Cristina Modreanu este critic de teatru, curatoare de artele spectacolului, editoare a revistei Scena.ro. Doctor în teatru al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică, ea este autoarea a mai multor cărţi despre teatrul românesc şi a numeroase articole în reviste de cultură din România şi din străinătate. Cristina Modreanu a fost curatoarea unora dintre cele mai importante festivaluri de teatru de România, printre care şi a Festivalului Naţional de Teatru. Din 2014, este curatoarea Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti.

Dan Perjovschi trăieşte şi lucrează la Bucureşti şi Sibiu. A participat la bienalele de la Veneţia, Lyon, Moscova, Istanbul, Sydney, Sao Paolo şi Jakarta. Expoziţiile sale personale includ Naked Drawing la Ludwig Museum Cologne, What Happened to US? la MoMA New York sau Not over la Macro Roma. Dan Perjovschi a primit premiul George Maciunas în 2004 şi Premiul Rose Shapire - Kunsthalle Hamburg.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările