Florin Iaru, despre moartea lui Traian T. Coşovei: „În ultimii şase-şapte ani a avut o situaţie financiară extrem de precară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Iaru, unul dintre persoanele apropiate poetului Traian T. Coşovei, care a murit miercuri dimineaţă, a explicat că amicul său din tinereţe suferea de o boală gravă, izolându-se extrem de mult în ultimul timp. Totodată, „în ultimii şase-şapte ani avea o situaţie financiară extrem de precară”, a adăugat poetul Florin Iaru.

Traian T. Coşovei a murit miercuri dimineaţă, la vârsta de 59 de ani, internat fiind la Spitalul de nefrologie „Dr. Carol Davila” din Capitală. 

Membru al Uniunii Scriitorilor, Traian T. Coşovei, Mircea Cărtărescu, Florin Iaru şi Ion Stratan au scris, în 1982, un volum colectiv de versuri, intitulat „Aer cu diamante". Cei patru, exponenţi ai aşa-numitei „generaţii optzeciste", au rămas foarte buni prieteni.

Ne ştim de peste 40 de ani, am făcut armata împreună, facultatea, am creat împreună. Este unul dintre cei care a schimbat faţa poeziei din România. Sunt aspecte inedite introduse în acest stil de a scrie. Oraşul, ironia. Ce scrie astăzi porneşte într-un fel sau altul de acolo. Traian a scris o poezie fermecătoare, cursivă, vie. Dacă citeşti o poezie scrisă acum 35 de ani, ea este extrem de vie şi în prezent, ca şi cum ar fi scris-o ieri”, a spus cu regret Florin Iaru, pentru adevarul.ro.

Poetul Traian T. Cosovei a publicat peste 20 de volume de poezie, având cinci premii literare prestigioase. Scriitorul a fost, de asemenea, căsătorit de patru ori. A scris mult din experienţa proprie. A avut cel puţin două volume care s-au inspirat din relaţii de dragoste reale, cărţi dedicate unor femei cu care a trăit. Dar niciodată nu le-a divulgat numele”, îşi mai aduce aminte prietenul său din tinereţe, Florin Iaru (foto dreapta). 

image

Citeşte şi:

Bogdan O. Popescu, medic şi poet, despre Traian T. Coşovei: „Maestrul avea calitatea de nu se considera pe sine undeva sus situat în rândul poeţilor”

Bogdan O. Popescu, medic neurolog şi poet care a lucrat cu răposatul Traian T. Coşovei, spune că este extrem de trist de pierderea unui mare poet. „Maestrul a făcut ceea ce puţini scriitori consacraţi fac: a lucrat cu cei din generaţia mai tânără”, a mărturisit Popescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite