Filip Florian cucereşte Germania cu „Toate bufniţele“, cel mai recent roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filip Florian, unul dintre cei mai importanţi autori români contemporani
Filip Florian, unul dintre cei mai importanţi autori români contemporani

Prestigosul site www.perlentaucher.de, cea mai importantă revistă culturală germană online, a inclus romanul Toate bufniţele, de Filip Florian, printre cele mai bune cărţi ale lunii iunie din Germania.

Toate bufniţele, de Filip Florian, este printre cele mai bune cărţi ale lunii iunie pe www.perlentaucher.de

Cu titlul Alle Eulen, romanul Toate bufniţele a fost publicat de curînd în Germania, la Editura Matthes & Seitz (Berlin), în traducerea lui Georg Aescht.

Toate bufniţele - cel mai recent roman semnat de Filip Florian, apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, în anul 2012 (ediţia a II-a, 2015), şi în format digital - a obţinut Premiul pentru „Cea mai bună carte a anului”, secţiunea „Beletristică”, la Gala „Bun de Tipar”, ediţia a II-a, 2013; romanul se află pe lista de bestselleruri a Editurii Polirom.

Literatura lui Filip Florian este deja cunoscută în spaţiul cultural de expresie germană, la Editura Suhrkamp fiind publicat, de asemenea în traducerea lui Georg Aescht, romanul Degete mici (cinci ediţii la Polirom), în anul 2008, cu titlul Kleine Finger.

„Apariţie pe scena mondială: în Filip Florian poate fi descoperit un mare povestitor. Romanul său Toate bufniţele este o carte copleşitoare. Ea povesteşte despre consolare şi disperare în totalitarismul românesc. (...) Aceasta este consolarea cărţilor triste ale lui Filip Florian: că există transformări ale realităţii care o fac suportabilă. Că măcar în ficţiune este posibil ca la celălalt capăt al tunelului îngheţat să fie o fată zîmbitoare.” (Paul Jandl, Die Welt)

„Filip Florian este unul din marile talente ale literaturii române contemporane. Toate bufniţele, o carte a reamintirii melancolice, este o operă remarcabilă a literaturii universale. (...) Toate bufniţele, transpusă de Georg Aescht într-o germană atît de fluentă şi senzorială, este o carte melancolică fermecătoare despre ceasul înserat al amintirii, care îi conferă cititorului senzaţia că «ar atinge infinitul, ar putea să se joace cu el şi să îl scarpine ca pe un pisoi».” (Jan Koneffke, Neue Zürcher Zeitung)

Mai mult, Editura Matthes & Seitz pregăteşte pentru anul viitor şi ediţia în limba germană a romanului Zilele Regelui (trei ediţii la Polirom). 

Filip Florian, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai îndrăgiţi scriitori români, s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză.

În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuţeii (patru ediţii). Zilele regelui (2008), cel de-al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.

În România, cărţile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în douăsprezece limbi, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp şi Matthes & Seitz (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magvető şi Bookart (Ungaria), Czarne şi Amaltea (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela şi Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie), Bokvennen (Norvegia), Altin Bilek (Turcia) şi Animar (Egipt).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite