Evreica Zeruya Shalev, autoarea romanului „Durere“, scriitoarea care-a dat glas suferinţei Israelului, vine la Bookfest 2016

Evreica Zeruya Shalev, autoarea romanului „Durere“,
scriitoarea care-a dat glas suferinţei Israelului, vine la Bookfest 2016

Zeruya Shalev (57 de ani)

Cea de-a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care va avea loc între 1 şi 5 iunie la Romexpo, va avea Israelul ca ţară invitată de onoare. Şase autori, nume de primă mărime ale pieţei de carte din Israel, vin la Bookfest 2016: Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Rony Oren şi Gil Hovav.

Pe, 15 martie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a fost comunicat numele ţării invitate de onoare a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XI-a – ISRAEL.

La eveniment au luat parte: Excelenţa Sa Doamna Tamar Samash – Ambasadoarea Israelului în România, Grigore Arsene – Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România şi Shelly Hugler Livne – Şef Adjunct de Misiune Diplomatică în cadrul Ambasadei; interpret: Codrin Tofan – Ofiţer pentru Diplomaţie Publică, Ambasada Israel; amfitrion Oana Boca Stănescu – manager cultural, coordonator comunicare.

„Ne-am dorit de mult timp ca Israelul să accepte statutul de ţară invitată de onoare a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, considerăm Israelul drept parte din cultura europeană”, a declarat Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, în deschiderea evenimentului.

La rândul său, Excelenţa Sa Doamna Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România, a mărturisit bucuria de a reprezenta ţara invitată la cel mai important salon de carte din România: „Preţuim oportunitatea de a continua familiarizarea publicului român cu literatura noastră şi ocazia de a face cunoştinţă cititorilor ori, în unele cazuri, de a-i reuni cu figuri binecunoscute din lumea israeliană a autorilor.”

Shelly Hugler Livne a anunţat în premieră numele celor 6 autori israelieni care vor sosi la Bucureşti în perioada 1-5 iunie, pentru a participa la lansări de carte, dezbateri şi întâlniri cu cititorii autohtoni.

SCRITORII ISRAELIENI CARE VOR VENI LA BOOKFEST 2016

ZERUYA SHALEV – una dintre cele mai importante scriitoare israeliene ale momentului, un nume care s-a impus cu succes şi pe piaţa de carte din România, romanele sale traduse la Editura Polirom fiind primite cu entuziasm atât de critici, cât şi de cititori. Zeruya Shalev este autoarea care-a dat glas suferinţei populaţiei din Israel (evrei şi arabi deopotrivă), în momentul în care toată lumea se concentrează pe cauza palestiniană, mai vocală şi beneficiind de ajutorul mediatic al stângii internaţionale.

FANIA OZ-SALZBERGER – istoric, una dintre cele mai respectate personalităţi israeliene de astăzi, atât din sfera culturii, cât şi din cea a spaţiului politic, cunoscută publicului românesc datorită volumului Evreii şi cuvintele (ediţia în limba română, Humanitas Fiction), semnat împreună cu scriitorul Amos Oz, a cărui fiică este

MEIR SHALEV – un autor de success şi unul dintre cele mai respectate nume din jurnalismul israelian contemporan; cea mai cunoscută carte a sa, Roman rusesc (ediţia în limba română, Editura Univers) se află pe lista celor mai bine vândute 5 romane israeliene ale tuturor timpurilor.(AUTOR DE COPII)

DROR MISHANI – cunoscut autor de romane poliţiste, editor, traducător şi literat, specializat în istoria literaturii poliţiste, cunoscut fanilor acestui gen datorită ediţiei în limba română a romanului său de debut, Dispariţia, publicat de Editura ”Trei”

GIL HOVAV – personalitate media, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti culinari, apreciaţi nu doar în Israel, ci în toate ţările în care cărţile sale au apărut în traducere

RONY OREN – artist unic, unul dintre cei mai îndrăgiţi şi mai premiaţi animatori din lume: autor a peste 500 de filme de animaţie, difuzate în peste 80 de ţări, în reţele cunoscute precum PBS, ABC, Disney Channel, BBC sau Channel 4

EDITORII ROMÂNI DESPRE PROIECTUL „ISRAEL – ŢARĂ INVITATĂ DE ONOARE LA BOOKFEST 2016”

DENISA COMĂNESCU – Director general al Editurii HUMANITAS FICTION:

„Mă bucură faptul că istoricul Fania Oz-Salzberger va veni la Bucureşti să lansăm împreună noul roman-capodoperă Iuda al celui mai important scriitor israelian din ultima jumătate de veac, Amos Oz, căruia i-am dedicat o serie de autor, şi să discutăm despre incitantul volum Evreii şi cuvintele,

aflat deja la a doua ediţie, o lectură esenţială nu numai pentru cei interesaţi de istoria şi înţelepciunea evreiască, ci şi pentru cititorii pasionaţi de eseuri culturale care păstrează echilibrul între efervescenţa ideilor şi exprimarea ponderată a acestora.”

BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU – Director editorial, EDITURA POLIROM:

„Nu poţi înţelege lumea de azi dacă nu-i citeşti pe David Grossman, Amos Oz sau Zeruya Shalev. Sunt scriitori care aduc meseriei lor ingredientul pe care confraţii lor occidentali l-au pierdut de mult, sub apăsarea comercialului: eroismul. A fi scriitor autentic în Israelul acestor ani este un act eroic.

Mă bucur că Israel e ţara invitată de onoare la Bookfest 2016!”

ALEXANDRU MARINESCU – Directorul EDITURII HASEFER: „Faptul că Israelul este invitat de onoare la Bookfest ajută Editura Hasefer să-şi integreze oferta în cadrul mult mai generos al culturii evreieşti, în general, şi israeliene, în particular. Este un mod de a pune cărţile publicate de noi pe un raft unde se află numeroase tomuri care, împreună, alcătuiesc o perspectivă mai cuprinzătoare asupra filozofiei şi religiei iudaice, a literaturii evreieşti clasice şi contemporane, inclusiv a scriitorilor evrei de limbă română. Se închide cu succes un cerc în care revenim şi la Bucureşti, la Bookfest, în faţa cititorilor interesaţi de spiritualitatea iudaică, aşa cum o facem şi la fiecare ediţie a Târgului de Carte de la Ierusalim.”

Cea de a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va avea loc la Romexpo între 1 şi 5 iunie. Participarea Israelului se va desfăşura sub motto-ul „Never Stop Dreaming” şi va prilejui publicului român întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii israeliene contemporane. Standul Israelului, realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe din Israel şi al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Israel, va fi amplasat în Pavilionul C4. La stand, cei interesaţi vor putea găsi o bogată ofertă de cărţi în limba ebraică, precum şi ediţii în limba română ale unor cărţi israeliene cunoscute.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările