Dublă expunere cu Thomas Ciulei şi Dumitru Gorzo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dubla expunere

Artistul plastic Dumitru Gorzo şi cineastul Thomas Ciulei vor fi prezenţi joi, de la ora 19.00, la Cafeneaua Cărtureşti Verona din Capitală, la o primă întâlnire din proiectul „Dublă expunere”, un hibrid între o carte de literatură şi un album de artă contemporană, publicat la editura Trei.

Un dialog între unul dintre cei mai controversaţi artişti vizuali ai momentului şi unul dintre cei mai apreciaşi documentarişti autohtoni, după cum anunţă un comunicat al Editurii Trei, se anunţă un eveniment incitant.

Dumitru Gorzo este prezent în antologia „Dublă expunere” cu lucrarea „Cina”, 2005 (acril pe pânză). Lucrările sale fac adesea aluzie la viaţa politică şi la evenimentele traversate de societatea românească, Gorzo declarându-se împotriva izolării de viaţa reală prin intermediul artei. Viziunea lui parodică l-a transformat într-un artist controversat de criticii conservatori.

Thomas Ciulei a urmat studii de cinematografie la Munchen şi New York. A regizat şi produs filme, punând un mare accent pe documentare. Regizorul ştie că în România sunt puţine condiţii pentru a face film documentar, deoarece televiziunile şi cinematografele nu sunt interesate de aceste producţii, dar nu a renunţat niciodată la acest gen brut şi onest de film. În schimbul fidelităţii regizorului, documentarele i-au adus multe premii internaţionale, se arată în comunicatul de presă. Printre cele mai importante filme ale sale se numără „Graţian” (1995), „Nebunia capetelor” (1997), „Asta e” (2001) şi „Podul de flori” (2008).

„Dublă expunere” este „mai mult decât o carte, este un moment de tensiune, un punct de întâlnire şi, mai ales, o platformă generatoare de dialog, acţiuni, proiecte şi evenimente culturale, toate având drept scop apropierea şi familiarizarea publicului din România cu literatura şi arta contemporană”, se arată în comunicatul citat.

În urmă cu şase luni, Roxana Gamarţ, coordonatoarea proiectului „Dublă expunere”, a provocat câţiva autori contemporani să scrie fiecare câte o proză scurtă, având ca punct de plecare lucrarea unui artist vizual contemporan. Rezultatul este această antologie un hibrid între o carte de literatură şi un album de artă contemporană, o invitaţie la un alt gen de dialog decât cel cu care publicul s-a obişnuit, în care mai apar Ştefan Agopian, Roman Tolici, Bogdan Coşa, Zoltan Bela, Augustin Cupşa, Ion Grigorescu, Filip Florian, Sandor Szasz, Adela Greceanu, Dan Perjovschi, Nora Iuga, Andrei Gamarţ, Marin Mălaicu-Hondrari, Mircea Cantor, Mitoş Micleuşanu, Tara von Neudorf, Philip O Ceallaigh, Gili Mocanu şi Radu Paraschivescu.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite