Doamna cărţii poliţiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţie din ediţia publicată de  editura „Adevărul“
Ilustraţie din ediţia publicată de editura „Adevărul“

Volumul cu romanele „Zece negri mititei“ şi „Crima din Orient Express“ va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Apărute la o distanţă de cinci ani una de alta, cele două cărţi ale Agathei Christie se deosebesc ca intrigă şi modalitate de rezolvare a misterului.

Scriitoarea britanică Agatha Christie, al cărei nume real era Agatha Mary Clarissa Miller, este cunoscută pentru marele număr de romane, proză scurtă şi piese de teatru cu intrigă poliţistă. Sub pseudonimul Mary Westmacott, ea a publicat şi romane de dragoste care au avut însă un succes modest.

Agatha Christie (1890-1976) a intrat în Guinness Book of World Records drept scriitorul cel mai bine vândut al tuturor timpurilor şi al tuturor genurilor, alături de Shakespeare. Singura carte care a depăşit aceste vânzări a fost Biblia. De asemenea, potrivit datelor UNESCO, este cel mai tradus scriitor, cărţile ei apărând în peste 56 de limbi.

Răspândirea internaţională a operei ei este întrecută numai de producţiile Disney. Un succes similar au avut şi piesele de teatru semnate de ea. „Cursa de şoareci", jucată în deschiderea stagiunii Teatrului „Ambassadors" din Londra, la 25 noiembrie 1952, a fost menţinută în program şi în 2009, după cel puţin 23.000 de reprezentaţii.

Crimă şi pedeapsă

Romanul de debut al autoarei engleze a fost „Misterioasa afacere din Styles", în 1920. Cu el începe lunga serie a detectivului Hercule Poirot, micul belgian inteligent şi caraghios, care a apărut apoi în 33 de romane şi 54 de povestiri.

Deşi Agatha Christie a declarat că îşi iubeşte mai mult cealaltă creaţie, vestita Miss Marple, care a apărut prima dată în 1930, în romanul „Crimă la Vicariat", scorul apariţiilor celor doi este de doi la unu în favoarea lui Poirot.

Apărut în 1934, volumul „Crima din Orient Express" a fost scris în Hotelul Pera Palace din Istanbul, care a păstrat până acum neschimbată camera în care a locuit scriitoarea. El face parte dintr-un grup de patru scrieri în care ucigaşii scapă de pedeapsă, alături de „Martorii acuzării", „Cortina" şi „Un oaspete neaşteptat".

„Zece negri mititei“ şi „Crima din Orient Express“

„Zece negri mititei", tipărit în 1939, a fost scris în regiunea natală a scriitoarei, Devonshire. Personajele sunt vinovate de câte o crimă pentru care justiţia nu le-a condamnat şi nu au, în plus, nicio remuşcare pentru faptele lor. Pedeapsa supremă, moartea, este decisă de un judecător, vinovat şi el, care se sinucide ultimul, iar enigma trebuie dezlegată după descoperirea celor zece cadavre. Succesul cărţii a răspândit în toată lumea, cu texte mai mult sau mai puţin asemănătoare, cântecelul cu acelaşi nume.

Pentru renumele ei literar, Agatha Christie a primit o seamă de distincţii, între care se detaşează cea de Commander of the Order of the British Empire în 1956, ridicat la rangul de Dame Commander of the Order of the British Empire în 1971.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite