Din 19 iulie, Adevărul îţi aduce un mix de titluri, la alegere: „Intelligence şi Servicii secrete” / „Careul de aşi”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
spio

Adevărul prezintă cititorilor săi un mix de două titluri la alegere ale apreciatului scriitor şi istoric român Cristian Troncotă. Pachetul ziar şi o carte va apărea luni, 19 iulie, va costa 19,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

Intelligence şi Servicii secrete

Fără îndoială că în ultimii treizeci de ani s-au petrecut sub ochii noştri tot felul de evenimente care aveau să demonstreze, altele doar să sugereze ori să creeze suspiciuni, că pe fronturile secrete lucrurile nu stăteau tocmai în litera legii. Derapajele fiind acceptate doar cu avizul celor care deţin puterea reală, adică al securocraţilor, ca să utilizăm terminologia unor foşti ofiţeri din serviciile de spionaj şi contraspionaj americane. Prin cultura de securitate oamenii au început să priceapă tot mai bine că adevărata putere pe plan intern şi internaţional nu o deţin aleşii, ci doar cei ce se află în fruntea instituţiilor de forţă (Armată, Servicii Secrete, Procuraturi şi Tribunale Militare), secondaţi şi sprijiniţi serios de marii bancheri ori manageri ai transnaţionalelor.

În plan global se pune accentul pe securitatea colectivă şi intelligence-ul interagenţie, adică schimbul de informaţii şi cooperarea în mai multe domenii ce vin să compatibilizeze structurile specializate, în primul rând serviciile secrete, pentru a putea face faţă ameninţărilor, riscurilor şi chiar agresiunilor ce pun în pericol pacea omenirii. Şi în acest domeniu, atât instituţiile internaţionale cât şi sistemul actual de drept umanitar internaţional, creaţii ale secolului trecut, se văd de multe ori depăşite de fenomenele care produc adevărate dezastre în rândul societăţilor democratice moderne: terorismul, crima organizată transnaţională, şi mai recent pandemia de coronavirus, la care mai puteam adăuga dezastrele naturale şi războaiele hibride, care ţin în tensiune mase mari de oameni.

Trăim în libertate, pace şi deci în securitate sau în insecuritate? Iată o întrebare la care sunt sigur că fiecare cititor al acestei cărţi va fi în stare să-şi formuleze singur un răspuns la finalul lecturii.

Careul de aşi

Frontul secret este o lume în care totul devine posibil, de la alianţe tradiţionale credibile, acţiuni comune, cooperare şi loialitate până la suspiciuni, neîncredere, lipsă de loialitate, ură, răzbunare, lovituri pe la spate, crime şi multe altele, dar niciodată nu o să întâlnim acţiuni caritabile. Chiar şi atunci când se recurge la ele, acestea sunt concepute şi realizate în baza principiului „ajutorului reciproc”, care în realitate camuflează nişte interese ascunse, dar bine fundamentate... Pe frontul secret nu există prietenii, ci doar interese.

„Careul de aşi” analizează evoluţia sistemului instituţional al serviciilor secrete de informaţii din ţări cu veche tradiţie în domeniu (Marea Britanie, SUA, Rusia şi Israel). Instituţii care atât în periooada Războiului Rece, cât şi după, au jucat şi continuă să joace roluri de principali actori ai vieţii politico-diplomatice şi militare internaţionale.

Războiul Rece s-a încheiat, confruntarea pe frontul secret continuă. Este o confruntare permanentă, fără intervale semnalate prin armistiţii sau tratate de pace. Dincolo de alianţele politice şi militare stabile ori de conjunctură, miza ideologică a fost înlocuită de intersele economice. (Autorii)

Cautati titlul preferat începând de luni, 19 iulie, numai împreună cu ziarul Adevărul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite