Dialog cu Aurora Liiceanu la Cărtureşti Verona: despre smintelile românilor şi despre ce-a mai rămas din satul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona (terasă) din Bucureşti, va avea loc un dialog cu Aurora Liiceanu pornind de la volumele "Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor" şi "Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc", apărute recent la Editura Polirom, şi în format digital, în Seria de autor ce îi poartă numele.

Invitaţii alături de autoare sunt Elisabeta Lăsconi şi Cristian Teodorescu.Moderatoare va fi Simona Chiţan.

Probleme în relaţiile de cuplu sau la locul de muncă, dificultăţi în educarea copiilor, conflicte cu vecinii… Românii obişnuiţi se confruntă cu numeroase probleme, şi de cele mai multe ori îşi spun fără rezerve povestea, fie în speranţa că vor primi o soluţie, fie doar pentru a-şi vărsa oful. Aurora Liiceanu i-a ascultat atît pe bucureşteni, în cadrul unei emisiuni de tip hotline, cît şi pe cei din mediul rural, la ei acasă, în satul Surani. Subiecte tabu, obiceiuri, credinţe şi superstiţii, toate se regăsesc în poveştile celor intervievaţi, pe care autoarea le analizează în volumul Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor (ediţia a II-a), în încercarea de a clarifica modul în care oamenii de rînd percep şi se confruntă cu obstacolele vieţii.

coperta Aurora Liiceanu- Psihologiile romanilor

De-ale tinereţii valuri • Eroismul iubirii şi dezastrul ei • Mamele: copiii noştri şi copiii altora • Pasiuni nepermise, mirajul străinătăţii • Iubitele şi nevestele de străini.

Satul românesc e o microlume, cu reguli şi sisteme de valori proprii. Aurora Liiceanu prezintă o astfel de microlume prin intermediul poveştilor de viaţă ale locuitorilor comunei Surani. Religia, datinile şi munca pămîntului sînt cele mai importante pentru comunitate, şi orice abatere de la acestea este sancţionată fără drept de apel. Oamenii care cunosc obiceiurile locale se împuţinează însă pe zi ce trece, iar modernitatea pare să risipească încet-încet atmosfera încărcată de credinţe şi superstiţii care conferă satului aerul său atît de special. Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc aduce în prim-plan fermecătoarea lume rurală, cu mici istorii înglobate în istoria mare şi tradiţii păstrate din generaţie în generaţie.

Mentalul colectiv: un peisaj aproximativ • Colectivizarea • Noi şi Ei: percepţia reciprocă • Femei şi bărbaţi • Credinţa într-o lume dreaptă • Ieşirea din comunism: 1989

Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, la UQAM (Canada) şi EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au apărut: Cuvinte încrucişate (2012), Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii (2013), Legături de sînge. Povestea Ioanei (2013), Soacre şi nurori. La cine este cheia? (2014).
 

Psihologul Aurora Liiceanu face o analiză psihosociologică a tranziţiei româneşti 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite