Dezbatere şi videoproiecţie dedicate romanului Clarei Usón, „Fiica Estului”

Dezbatere şi videoproiecţie dedicate romanului Clarei Usón, „Fiica Estului”

Clara Uson

Marţi, 27 martie, de la ora 18.00, la Librăria Mihai Eminescu, va avea loc un eveniment dedicat romanului „Fiica Estului”, de Clara Usón, apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea Marianei Sipoş. Vor vorbi traducătoarea Magda Cârneci, Andrei Crăciun şi Pablo Diez Astruga, ataşat pentru învăţământ şi cultură al Ambasadei Spaniei la Bucureşti, reprezentant în România al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Sportului din Spania.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Fiica Estului” – laureat al Premiului Ciudad de Barcelona şi al prestigiosului Premio de la Crítica, o recompensă literară acordată anual celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume – va fi punctul de pornire a unei dezbateri despre melanjul dintre istorie şi ficţiune. Dezbaterea va fi însoţită de o videoproiecţie dedicată autoarei şi va fi moderată de George Onofrei.

Un roman despre Ana Mladić, fiica generalului care a schimbat chipul Europei, traducerea volumului „Fiica Estului” a fost publicată cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Sportului, Spania.

Şase tineri, trei băieţi şi trei fete, stau de vorbă într-un McDonald’s din Moscova şi ajung la o dispută aprinsă despre naţionalism şi manipulare politică. Sînt studenţi din Belgrad şi se află în Rusia într-o excursie – un cadou de absolvire a facultăţii, înaintea examenelor finale. Excursia aceasta va schimba destinul uneia dintre fete: Ana Mladić, personaj inspirat din realitatea cea mai cruntă a fostei Iugoslavii, la începutul anilor ’90, în timpul războaielor sîrbo-croat şi sîrbo-bosniac. Ana nu este altcineva decît fiica generalului Ratko Mladić, pe care ea îl adoră şi îl consideră un adevărat erou al Serbiei, dar care avea să fie repede cunoscut în toată lumea ca „măcelarul din Balcani” şi judecat la Haga pentru crime de război.

Romanul „Fiica Estului”, care are în centru destinul tragic al Anei, a trezit un interes enorm, căci pare aproape de necrezut cum a reuşit o tânără scriitoare din Spania să se documenteze la faţa locului, să înţeleagă şi să recreeze istoria – veche sau recentă – a unei regiuni din Europa ce pare uneori de neînţeles chiar şi pentru istorici.

Fiica Estului e un text hibrid, unde realitatea şi ficţiunea se întrepătrund indisociabil şi care trebuie citit ca o operă romanescă, nu ca un eseu ori o biografie.” (Clara Usón)

Clara Usón  (foto: dreapta) s-a născut în 1961, la Barcelona. A făcut studii de drept şi a profesat ca avocat, apoi şi-a îndreptat atenţia către literatură. A publicat mai multe romane, printre care Noches de San Juan (cu care a cîştigat Premiul Lumen), Primer vuelo, El viaje de las palabras şi Perseguidoras. În 2009, romanul Corazón de napalm este distins cu Premiul Biblioteca Breve. La hija del Este (Fiica Estului, 2012) se va dovedi un bestseller, ajungînd la şapte ediţii. Pentru el, Clara Usón primeşte Premiul Ciudad de Barcelona şi prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensă literară acordată anual de un juriu al criticilor literari spanioli celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările