Dezbatere Humanitas: „Apoftegmele Părinţilor deşertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt”

Dezbatere Humanitas: „Apoftegmele Părinţilor deşertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt”

Miercuri, 23 iunie, ora 19.30 sunteţi invitaţi la o întâlnire Humanitas #live #online cu Ştefan Colceriu, doctor în filologie clasică şi cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, şi Alin Suciu, docent şi cercetător la Academia de Ştiinţe din Göttingen, despre volumul „Apoftegmele Părinţilor deşertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt”.

Volumul de faţă este o ediţie critică cu studiu introductiv şi note de Ştefan Colceriu şi traducere inedită din limba coptă sahidică de Melania Bădic, Ştefan Colceriu, Emanuel Conţac, Alexandru Mihăilă, Delia Mihăilă, Georgian Toader, Monica Vasileanu şi Cristian Vechiu.

„A spune că Patericul egiptean a avut un rol crucial în dezvoltarea spiritualităţii şi culturii creştine este un truism. Succesul la public al colecţiilor de spuse ale Părinţilor pustiei, cunoscute în genere ca Apoftegmele Părinţilor deşertului, a produs o asemenea emulaţie în generaţiile succesive de practicanţi, încât puţini au fost cei care au scăpat de ispita adăugării câte unei apoftegme la corpusul originar.

În volumul de faţă propunem textul editat critic al versiunii copte sahidice a Apoftegmelor Părinţilor şi traducerea lui în limba română. Am ales să ne ocupăm de versiunea coptă a Patericului întrucât, prin vechimea, coerenţa şi dispunerea materialului, e de mare relevanţă pentru istoria întregii constelaţii de tradiţie a Apoftegmelor. Prezenta ediţie critică nu e o simplă actualizare a uneia mai vechi, ci o întreprindere de anvergură pentru obţinerea unui produs ştiinţific nou şi autonom şi deopotrivă o premieră absolută în spaţiul culturii române.

Prezentul volum este rezultatul muncii unei echipe de filologi clasici, teologi şi filozofi care s-au constituit într-un grup de studiere a limbilor Bibliei, cu o atenţie specială asupra limbii copte sahidice. Grupul s-a întâlnit săptămânal, vreme de şapte ani, la Colegiul „Noua Europă“ din Bucureşti, loc care a găzduit proiectul graţie amabilităţii domnului Andrei Pleşu, rector şi preşedinte al Fundaţiei „Noua Europă“, precum şi întregii echipe de la NEC. Miza ultimă a acestui volum şi a constituirii grupului este lansarea în România a unui domeniu de studiu aflat în plină expansiune în lumea ştiinţifică occidentală, dar care nu şi-a găsit locul în universităţile de la noi. Sunt semne că suntem pe cale să ne atingem scopul.“ — ŞTEFAN COLCERIU

Cartea este disponibilă în librării şi online şi pe site-ul LibHumanitas.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările