Ana Nicolau, la Adevărul Live: „Vreau să-i surprind pe cititorii de literatură SF şi să-i fac să încerce ceva nou”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Nicolau, manager al Editurii Nemira FOTO Marian Iliescu
Ana Nicolau, manager al Editurii Nemira FOTO Marian Iliescu

Ana Nicolau este director general al Editurii Nemira şi coordonator al colecţiei Nautilus, cea mai importantă colecţie de literatură SF din România, al cărei prim titlu a apărut pe piaţă în anul 1992.

De atunci colecţia s-a impus definitiv pe piaţă şi printre iubitorii de SF cu seriile „Dune”, de Frank Herbert şi „Fundaţia”, de Isaac Asimov, volume de Stanislaw Lem, Kim Stanley Robinson, Ursula K. le Guin sau Bernard Weber. Până în prezent, în colecţia Nautilus SF au fost publicate peste 500 de titluri şi include serii de autor precum George R.R. Martin, Philip K. Dick, Orson Scott Card, Arthur C. Clarke, Suzanne Collins, Gardner Dozois, Vernor Vinge, Dan Simmons, Peter F. Hamilton, dar şi autori români contemporani precum Sebastian A. Corn, Marian Truţă, Dănuţ Ungureanu, Cristian M. Teodorescu sau clasici, în seria "Maeştrii SF-ului românesc", precum Felix Aderca, George Anania sau Vladimir Colin.

Ana Nicolau, manager al uneia dintre cele mai importante edituri din România, vine, marţi de la ora 11.00, în studioul Adevărul Live unde va vorbi despre piaţa de carte din România şi capcanele ei, despre noile generaţii de cititori, despre proiecte şi vise şi despre cele mai recente apariţii din Nautilus, care tocmai şi-a schimbat designul.

„Pentru nu pot să zic că este o povară, dimpotrivă, e o plăcere să lucrez într-o editură, fie ea şi în România, unde piaţa de carte e aşa cum ea. Nu ştiu nicio vreme când Editura Nemira să nu fi existat în viaţa mea. Când tatăl meu a fondat în Editura Nemira, în 1992, eu aveam trei ani, primul pom de Crăciun a fost la Editura Nemira. Mi-am dedicat foarte mult timp acestei edituri, la fel ca şi tatăl meu”, spune Ana Nicolau, în deschiderea discuţiei din studioul Adevărul Live.

„Eram pasionată de dinozauri, când eram mică şi mi-aduc aminte că tatăl meu, Valentin Nicolau, a povestit chiar în platoul Adevărul Live , cum a scris o poveste cu dinozauri, pentru mine şi fratele meu”, mai povesteşte ea.

„Acum am decis să schimbăm faţa colecţiei Nautilus, cea mai veche colecţie de SF& Fantasy din România. Îmi propun să investesc foarte mult în autori europeni şi asiatici, pentru că chinezii au scris nişte cărţi fantastici. Vreau să-i surprind pe cititorii de literatură SF şi să-i fac să încerce ceva nou”, explică Ana Nicolau.

„La noi literatura SF este consideartă ca o literatură escapistă, de consum, dar în America lucrurile nu stau deloc aşa. Mi se pare că lucrurile încep să se schimbe şi la noi. Iată, e situaţia lui Sebastian A. Corn, care intră din ce în ce mai mult în atenţia criticilor, iar „Ne vom întoarce în Muribecca”  e nominalizat în acest moment la premiile Observator cultural”.

„E o realitate tristă, însă, faptul că publicul din România nu prea cumpără autori români de SF, deşi uneori ei pot fi la fel de buni, dacă nu mai buni decât cei europeni.”

Prima carte din Nautilusul rebranduit este „Hoţul cuantic” de Hannu Rajaniemi. „El a fost o mare surpriză pentru mine şi nu numai. Are un stil absolut încântător, care merită descoperită. I-am trimis coperta şi a zis că-i place cel mai mult dintre toate ediţiile publicate”, mai spune Ana Nicolau.

„Publicul român este obişnuit cu literatura americană şi anglo-saxonă, iar acesta este unul dintre posibilele motive pentru care publicul din România nu prea cumpără literatură SF din România, care ste destul de mult inspirată din realităţile de aici”.

În ceea ce priveşte subiectul fierbinte al timbrului cultural, Ana Nicolau spune că Editura Nemira s-a declarat vehemnet împotrivă, pe ideea că e singular în Europa şi că în condiţiile în care consumul de carte e foarte scăzut, în media un român cumpără carte de 4 euro pe ani, a pune o taxă în plus e ucigătoare.

Din luna aprilie vom publica toate cărţile şi în format digital, dar, din păcate, în România consumul de carte electronică este foarte scăzut în acest moment. Editorii nu câştigă aproape nimic din ebook-uri.

Asociaţia Editorilor din România a dat drumul unei petiţii publice, care poate fi semnată în toate librăriile din România, iar noi vom înainta această petiţie gubvernanţilor pentru a se renunţa la această taxă total nejustificată. Cu atât mai mut cu cât guvernul urmează să trimită aceşti bani la o uniune atât de lipsită de transparenţă, cum e Uniunea Scriitorilor din România.

Anul acesta avem două surprize mari pentru fanii lui George R.R. Martin, dezvăluie Ana Nicolau. Apoi, vor mai fi nouă cărţi de Philipe K. Dick, care n-au fost traduse niciodată în România până acum. De asemenea, noi volume de Julian Barnes, în colecţia Babel.

Ana Nicolau mai explică faptul că ecranizările de succes fac să crească vânzările pe respectiva carte, din fericire sau din nefericire, spune ea, în încheierea dialogului din studioul Adevărul Live.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite